tisdag 21 april 2015

Carl Bildt rådgivare åt regeringen i Ukraina

Bildt tillsammans med Ukrainas president Porochenko

Expressens Niklas Svensson har varit ute och rest med sin gode vän Carl Bildt. Samtidigt har han gjort en intervju, där förre utrikesministern får breda ut sig utan en enda kritisk fråga eller följdfråga. Att Bildt lider av allvarlig ryssfobi är ingen nyhet. Däremot var det bra att han bekräftar det vi redan anat, att han numera är rådgivare till regeringen i Kiev.
"Klimkin är angelägen om att få till ett snabbt möte med Bildt, och de försvinner i väg in i en avspärrad VIP-del i lokalen.Senare berättar den tidigare utrikesministern att han numera agerar som inofficiell rådgivare åt Ukrainas utrikesminister.
– Jag fick uppdateringar och lite idéer. Vi träffades så sent som för tio dagar sedan, och vissa idéer ska vi nu arbeta vidare med. Ibland har jag idéer om vad man ska göra, och de lyssnar."
"Vilka är då dina råd till de styrande i Ukraina?
– Just nu var det olika detaljer om den politiska processen om Minskavtalet, där jag tycker att de skulle göra lite annorlunda och vara mer aktiva. Det ska vi hålla kontakt om den närmaste veckan." (Expressen)
Carl Bildts delaktighet i krisen i Ukraina är inget nytt. Man kan säga att han var med från början. Tillsammans med sin kollega i Polen, Radosław Sikorski, var han initiativtagare till "Eastern Partnership". Det är ett verktyg för att flytta fram västs positioner österut och försvaga  och störa Ryssland i motsvarande grad. Man vänder sig till de forna sovjetrepublikerna Armenien, Azerbaijan, Vitryssland, Moldavien, Georgien och Ukraina. EU blev garanter efter ett möte i Prag 2009.
De drivande krafterna har varit Bildt och Sikorski, som både intagit en mycket aggressiv hållning mot Ryssland. I Bildts fall har detta varit signifikativ under hela hans politiska karriär, liksom han positiva inställning till USA och Nato.
Här är svenska regeringens inställning till avtalet, som bland annat har som ett mål att införa visafria resor (Regeringen).
Parallellt har olika NGO:s (Non Government Organisations) arbetat för att undergräva sittande regimer och anpassa länderna till EU och Nato. Vi vet att det bara i Ukraina från USA:s sida satsats 40 miljarder kronor sedan landet blev självständigt.

Under oroligheterna 2013-2014 besökte Carl Bildt Kiev minst 5 gånger.  I samband med att Kiev beslutade sätta in militär mot separatisterna i östra Ukraina i april förra året, befann sig Bildt, som av en händelse i landet.
– Min ukrainske kollega sade att de har mycket klara bevis för att den ryska säkerhetstjänsten FSB agerar i de här städerna, sade Bildt då till Dagens Nyheter.
Det behöver väl inte tilläggas att Bildt och den svenska regeringen gav sitt oreserverade stöd till statskuppen i Kiev, liksom dess våldet mot den egna befolkningen.
Genom sina uttalande via sociala medier och till olika nyhetsmedier har Carl Bildt fungerat som en utmärkt ambassadör för den ukrainska regeringen.
Det helt riskfritt att påstå att inte ett kritiskt ord kommit från vare sig Carl Bildt eller regeringen under hela krisen. Allt är Putin och Rysslands fel.

Den som följt Carl Bildt via sociala medier vet vilken nära kontakt han hela tiden haft med makthavarna i Kiev. Därför är det ingen överraskning att han är en rådgivare till regeringen.
Carl Bildt "slog igenom" internationellt i samband med den s k ubåtsaffären 1983.
"En av medlemmarna i ubåtskommissionen var nuvarande utrikesminister Carl Bildt, som då var enskild riksdagsman. Ett par dagar efter det att kommissionen presenterat sin rapport åkte Bildt till Washington och pratade ubåtar och säkerhetspolitik med amerikanska säkerhetsexperter.
Det ledde till en offentlig bannbulla från regeringen Palme och gjorde i ett nafs Carl Bildt känd för en större krets. Bildt har därefter vid upprepade tillfällen hävdat att Sovjetunionen och senare Ryssland kränkt svenska vatten, även efter Hårsfjärden."(Aftonbladet)
Det har spekulerats mycket kring Carl Bildt och hans agerande i olika internationella frågor. Min uppfattning är att det är en farlig man, som bör ha så lite inflytande som möjligt. Tyvärr lär vi få se hans namn dyka upp än här, än där även i framtiden.


2 kommentarer:

 1. Bildt lyckas, trots oräkneligt skrupulöst intrigerande hålla sig kvar på världsscenernas politiska arenor. När ska ridån falla för dylika mörka krafter?

  Sara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När media i Sverige vågar hänga ut skurken Carl Bildt för alla brott, lögner och ekonomiska oegentligheter? Det lär dock aldrig hända med nuvarande ägarbild av MSM-media. AB, Expressen m.m ägnar sig numera mer åt att granska medborgarna än makthavarna.

   Benny

   Radera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.