Det fanns på stenkakornas tid ett skivbolag, som hette "His Masters Voice", I Sverige "Husbondens Röst". Detta stämmer väl överens med gammalmedias rapportering från Libyen. Som ett jack i en stenkaka upprepas husbondens visa, var finns den kritiska granskningen, var finns i fråga sättandet, som är grunden för all seriös journalistik?
I går var slaget om Tripoli vunnet och två av Khaddafis söner tillfångatagna. Idag är läget oklart och Khaddafis söner i frihet. Strider pågår och det är oklart vem som har kontrollen över vad. All rapportering kommer från journalister, inbäddade hos rebellerna.
Samtidigt skriver gammalmedia mer eller mindre instiktsfulla runor över Maummar Khaddafi. Och mer eller mindre insiktsfulla ledarkommentarer.
Vänsterdabattören Andreas Malm skriver en glorifierad hyllningsartikel till rebellerna i Aftonbladet, där han påstår att det inte är Natos, som vunnit striden, utan det är Libyens hemmafruar (?), studenter och ingenjörer, precis som 10 000 flyganfall mot regeringsmål skulle saknar betydelse, liksom den samordning som skett mellan Nato och rebellerna?
Malm är duktig skribent, men jävligt naiv om han tror att det är hemmagjorda vapen som trängt tillbaka armén. Men naturligtvis är det ett sätt att glorifiera och romantisera vad han tror är en vänsterrevolution.
Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet, hyllade igår FN för dess insats i Libyen (hittar ingen länk idag). Inte med ett ord nämnde han att FN brutit mot sina egna stadgar och att Nato gått långt utöver vad resolution 1970 och 1973 ger mandat till.
Idag hackar hans stenkaka vidare med husbondens röst:
"Krig är ingen bra lösning, men ibland den enda som återstår. I Libyen var Gaddafi tydlig med att han avsåg att beåg massmord på sin egen befolkning. Han hade redan mött fredliga demonstranter med stridsflyg. Han stod i begrepp att angripa storstaden Benghazi för att rensa gatorna".
(AB)
Jag har frågat om och om igen var bevisen finns för dessa påståenden? Det har varit som att ropa i öknen utan svar. Jag har sökt på nätet utan att hitta några egentliga bevis.
Däremot har jag hittat annat, som att det redan från dag ett fanns väpnande rebeller i Benghazi. Att det var dessa han avsåg att jaga som små råttor. Jag har inte hittat något som visar på flygangrepp på civilbefolkningen från Khaddafis sida, enbart från Natos sida.
Nu vill Lindberg gå i krig även mot Syrien. Jonas Sjöstedt, partiledarkandidat för v, vill också gå vidare med Syrien, även om han nöjer sig med en bojkott och handelsembargo. Vad som är intressant med han
blogg, är att han överträdelser av FN:s resolution. Han är den förste politiker med någon rang som gör detta:
"Men det finns smolk i glädjebägaren. Nato har överträtt FN:s mandat i sina militära aktioner för att störta Gadaffi. FN:s resolution handlade om att skydda civilbefolkningen och försöka uppnå eld upphör och förhandlingar. Där gavs inget mandat för att avsätta regimen i Tripoli eller delta i ett inbördeskrig. Risken är uppenbar att Natos agerande i Libyen kommer att göra det svårare att få igenom framtida beslut om skydd av civilbefolkningen i FN:s säkerhetsråd."
Expressen skriver nu att soldater ur
Brittiska SAS, Special air service, finns i Libyen, på marken för att leta rätt på Khaddafi. Har Nato struntat i FN-resolutionen tidigare, spelar det förmodligen ingen roll för dem att göra det ingen och förmodligen har det funnits Nato-soldater i Libyen hela tiden.
Resolution 1973 är dock glasklar:
”…while excluding a foreign occupation force of any form on any part of Libyan territory”.
Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet, ansluter sig nu till de som anser att Nato överskridit FN-mandatet.
(DN)
DN har en journalist som heter Erik Ohlsson, han svarar för dagens riktiga vurpa i sin artikel
"Stormakterna söker hindra nytt kaos":
"På måndagen utlyste Frankrike ett extrainsatt möte för den så kallade kontaktgruppen för Libyen. Kontaktgruppen består av ett fyrtiotal länder och organisationer, däribland USA och Nato. Gruppen har ensidigt ställt sig på det nationella övergångsrådets (NTC) sida och har under våren försökt hjälpa till att bana väg för
en snabb och fredlig maktväxling."
Vad det man gjorde när man satte in stridsflyg och genomförde 10 000 bombanfall mot Libyen? Hur kommer en icke fredlig maktväxling att se ut? I övrigt finns det en del i hans analys av läget som jag håller med om.
Sociala medier skrev också för länge sedan att Nato överträttSaid Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet, ansluter sig nu till de som anser att
"Who are those men"
Citatet kommer visserligen från filmen "Butch Cassidy och Sundance Kid" och har idag en annan betydelse. Det är nämligen något gammalmedia helt plötsligt börjat fråga sig. I sociala medier har frågan varit uppe i måander. I juni hittade jag en artikel av
Al Burke. Den bjuder på mycket intressant läsning och blir ännu intressantare mot bakgrund av vad gammalmedia skriver idag. Nu vet ingen någonting om någonting. man vet inget om vilken legitimitet den av flera angreps stater erkända Nationella Övergångsrådet (NTC) har. Inte vilken agenda de olika rebellgrupperna har, annat än att störta Khaddafi.
Några egentliga försök till att analysera bakgrunden till detta inbördeskrig har inte gjorts. Om t ex landets alla olika stammar, som har ett stort inflytande över livet i landet och den stora solidaritet var och en känner med sin stam. Det man kan läsa är att Khaddafi har lyckats manipulera dessa stammar. Hur han gjort det får man ingen förklaring till.
Inte heller görs någon analys om CIA:s eventuella inblandning. Om rebeller som utbildats i Tshad. Rådgivare från CIA bland rebellerna från upprorets dag 1. Jag kan inte avgöra om det är sant eller inte, men hittar man inget motbevis från husbondens röst, måste man väl tro på det?
Lärorikt
Man lär sig något så länge man lever. För min del har det varit intressant att läsa på om Libyen. Läser man husbondens röst om landet så får man en ganska konstig bild. Khaddafi framställs som världens största tyrann och man får en bild av ett utsuget folk i stort armod.
Libyen har en BNP som är den näst största i Afrika, bara Sydafrika är en högre. 40 % av BNP används till utbildning, som är obligatorisk t o m gymnasienivå. All utbildning är gratis. Regimen har, till skillnad från andra västallierade diktaturer i området, en rågång mellan religion och politik. Det innebär t ex en relativ hög frihet för landets kvinnor. De får köra bil, resa utan sällskap, gifta sig när de vill och skaffa barn när de så önskar.
Vad jag kan läsa mig till har det under senare tid pågått om omfattande social utveckling i landet.
Frihet att få säga sin mening utan att riskera att straffas är oerhört viktigt. Under Khaddafi har denna rätt varit väldigt inskränkt när det gäller att kritisera staten och revolutionen. Det har varit svårt att hitta oberoende källor till hur omfattande förföljelsen varit i Libyen. Ingen kan dock förneka att den förekommit. Sedan kan man fråga sig hur mycket av detta som utgått direkt från Khaddafi. En diktator kan inte verka ensam, utan ett stort följe av medlöpare av olika slag. Han har naturligtvis inte suttit med på några rättegångar och har ingen detaljkännedom, även om det mesta skett i hans anda.
Jag kunde inte låta bli att dra på munnen när USA kritiserar Libyen för att låta politiska fångar sitta fängslade i många år utan rättegång. Ni tänker väl som jag, Guantanamo?
Khaddafi beskylls också för att ha låtit avrätta meningsmotståndare utomlands. Det påminner väldigt mycket om agerandet hos t ex Israel.
I Sverige är vi fria att säga och skriva vad vi vill, men vi riskerar att straffas för vissa saker. Vi får inte bära vilka kläder vi vill. Även här sätter staten gränser. Jag håller yttrandefrihet väldigt högt och sympatiserar långt ifrån med åsiktsförtryck som utövas i Libyen andra diktaturer (som skyddas av Nato och väst).
Det jag kräver är att få en allsidig belysning av olika frågor, så jag kan bilda mig en egen uppfattning. Tyvärr kan jag inte få det av husbondens röst. Och framför allt vill jag ha sanningen. Jag är trött på alla försök att lura oss medborgare...