onsdag 24 augusti 2011

Nu är tant Gredelin i farten igen


I januari bloggade jag om att Tant Gredelin (Beatrice Ask) ville höja straffet för vissa former av sexköp. Precis som förutspåddes höjdes också straffet den 1 juli i år. I en debattartikel i Aftonbladet lanserar hon också att begreppet "våldtäkt" ytterligare skall urvattnas.
Hennes debattartikel tar utgångspunkt i unga som säljer sexuella tjänster. Regeringens utgångspunkt när det gäller sexköpslagen, är "inga torskar, inga prostituerade". Man verkar inte en sekund fundera i banorna, "inga prostituerade, inga torskar". En annan utgångspunkt är att alla prostituerade är offer. Frivillig prostitution finns inte i deras sinnevärld.
I januari skrev jag:
"Det bästa hade varit att skrota lagen och kasta den i papperskorgen. Då skulle svenska poliser slippa det förnedrande uppdraget att ligga i buskarna och smyga på män och kvinnor, som genom ett frivilligt avtal vill ha sex. I stället borde alla resurser läggas på trafficking, ungdomsprostitution, missbruk och fattigdom t ex.
Sexuellt utnyttjande av kvinnor och män som är i en utsatt situation, t ex genom trafficking bör behandlas särskilt i lagstiftningen."
Det är förbjudet för omyndiga människor att göra olika saker. De får inte köra bil, inte rösta, inte handla på systemet, kanske borde det också vara så att de inte får prostituera sig. Att langa sprit till en person under 18 år är förbjudet, kanske borde det vara så att det är straffbart att köpa sex av någon under 18 år också? Det finns beslut man inte är mogen att ta innan man är myndig.
Människohandel och trafficking är förbjudet enligt andra lagar och skall så vara, men frivilliga avtal mellan myndiga personer skall inte regeringen lägga sig i.
Sexköpslagen är en katt bland hermeliner. Det är enda brott där inte främjande av brott är straffbart. Lagen skulle aldrig klara en folkomröstning därför att den inte omfattas av vad vanligt folk anser vara brottsligt.
Tant Gredelin berättar om en handlingsplan mot prostitution och människohandel, som regeringen antagit och som skall utvärderas av Brottsförebyggande rådet och kommer i november.  Det mesta är bra och ganska självklart. Tyvärr hittar jag inget om vilken påverkar nedmonteringen av det sociala skyddsnätet kan ha för benägenheten att prostituera sig.
"Unga sexualbrottsoffer måste mötas av respekt och förståelse  i polisförhör och i rätten", skriver hon. Brottsoffermyndigheten har fått i uppdrag att ta fram ett särskilt utbildningsprogram för detta.
Mycket märkligt tycker jag. Skall inte alla som vänder sig till myndigheter mötas av respekt och förståelse. Jag trodde det var något grundläggande man arbetade med inom alla offentliga myndigheter.


1 kommentar:

  1. I början tänkte jag att inlägget inte är intressant, men jag måste säga att jag var lite förbryllad över detta tema. Så, jag bestämde mig för att läsa ditt inlägg, och min åsikt förändrats radikalt. Jag måste säga hur du utsatt det här har påverkat mig mycket, men på ett bra sätt.

    SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.