torsdag 18 augusti 2011

"Tjuvjakten kommer att öka!"


Det allmänna samtalsämnet bland kvinnorna på ICA denna dag, var att kronprinsessan var i välsignat tillstånd. Allvarliga män hade dock något annat att prata om, miljöminster Andreas Carlgrens svek, ingen licensjakt på varg nästa år. Den allmänna uppfattningen var att tjuvjakten kommer att öka, precis vad som anförs bland vargmotståndare på bloggar och i kommentatorsfält.
Att tjuvjakten redan idag svarar för 51 procent av dödligheten bland varg (DN), bekymrar inte dessa "skogens Rambos". Här uppe i varglandet, där det är lika långt mellan poliser, som mellan vargar, är vissa brott inte något brott. Det kan vara att köra rattfull från bygdegården på "promillevägen" eller tjuvskjuta en varg. Det sistnämnda är t o m hedervärt och beundransvärt. Att med snöskoter eller från en bil skjuta en varg, kräver nämligen en riktig karlakarl, en Rambo! Helst skall också vargen vara inmatad först för att göra det riktigt svårt.
Eftersom jag vill ha en vargstam på 1000 djur, räknas jag till vargkramarna. Därför håller jag en låg profil när diskussionens vågor går höga på ICA. Jag brukar undvika att låta mig provoceras av folk som i vanliga fall är ganska förnuftiga, men där det mesta verkar försvunnit i vargfrågan.
Mycket talar för att den dolda jakten är lika omfattande på både lodjur och järv. Även här gäller att många djur försvinner spårlöst och att kontakten med sändarförsedda individer plötsligt upphör utan rimlig förklaring.
 Jag är glad över att den hysteriska vargslakten inte får någon uppföljare nästa år.
En syn vi slipper se i vinter

Att se hur dessa Rambos förbereder sig i månader med att spåra varg med sina snöskotrar, testa kommunikationsradion och putsa sina precisionsvapen får mig att känna stort obehag. Det handlar inte om jakt, utan om slakt. Nu slipper vi se dessa trofébilder på skjutna vargar. SGT (skjut, gräv och tig) är nog försiktga med denna typ av bilder.
Nu är det ju inte av omsorg om vargstammen som Carlgren givit efter för EU (DN), utan det är ett sätt att komma runt kritiken. Istället kommer Carlgren att utreda möjligheten till skärpta bestämmelser för skyddsjakt, inte bara för enskilda individer, utan också för hela flockar.
- Vi ska nå en gynnsam bevarandestatus för vargstammen, men med så få vargar som möjligt, säger han.
Carlgren betonar att de ändringar som regeringen nu beslutat om är nödvändiga för att Sverige ska få behålla beslutanderätten över den svenska vargjakten. Enligt Carlgren kunde en fortsatt strid med EU-kommissionen om licensjakten ha riskerat att pågå i flera år innan frågan varit slutligt avgjord.
Bloggaren Jinge har följande omdöme om Carlgren:
"Andreas Carlgren har lyckats med bedriften att göra sig själv till någon slags sprattelgubbe i händerna på lobbyorganisationerna, men han har också klargjort att han inte kommer att ställa upp i regeringen efter valet 2014. Vi är förstås många som beklagar detta eftersom hans medverkan i den nuvarande regeringen glatt oppositionen stort. Det har aldrig varit så klart och tydligt tidigare att det är en liten beväpnad grupp jägare som bestämmer över svensk miljöpolitik och att regeringen är beredd att obstruera alla möjliga EU-direktiv för att gå denna högröstade lobbygrupp till mötes."
För övrigt är det gott om svamp i skogen och snart startar älgjakten. Undrar om Rambo bara kommer att ha älg i siktet?

2 kommentarer:

  1. Ditt jakthat är inte så rabbiat som så många andras kan vara. Du kallar oss Rambos när vi är med och jagar på den tillfälliga licensjakt som varit. I mitt område så har vi ännu inte skjutit någon varg men vi har bevisligen sett spår efter dem. Vi har en näringskedja där vargen ingår och det har jag full förståelse för. Det som jag tycker är jobbigt är att förklara för mina barn när Lodjur och Varg har varit framme och tagit det de behöver. Lamm och kalvar som de har haft som sommarjobb att föda upp. I år har vi än så länge klarat oss bra. Det kanske tyder på att vargen eller lodjuret har så stor utbredning i vårt område. Tjuvjakt kommer säkert fram som en tanke då men det kan jag nästan... utesluta. Varför kan då inte licensjakten fortsätta för att stilla nhungern hos de som kallas Rambos?

    SvaraRadera
  2. Rambo skjuter alfadjuren och lämnar valparna föräldralösa och låter dem svälta ihjäl. Därför skall inte Rambo vara med i någon jakt.

    SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.