fredag 29 juni 2012

Som man ropar i skogen får man svar!

Thailändskt bröllop


Landshövdingen i Värmland, Eva Eriksson, har på uppdrag av regeringen gjort en utredning om den s k fruimporten. Den har idag överlämnats till jämställdhetsminister Nyamko Sabuni. Betänkandet "Kvinnor och barn i rättens gränsland" (SOU 2012:45) är en väldigt ofärdig produkt, eftersom den bara beskriver en sida av myntet och knappt det. Den har väldigt mycket av "som man ropar i skogen får man svar".
Eva Eriksson har följt upp denna med en debattartikel i SVD.
Låt mig med en gång slå fast att jag är motståndare till våld i all dess former. Jag är också motståndare till att människor utnyttas sexuellt och ekonomiskt. Det gäller oavsett kön.
2011 kom cirka 21 000 personer till Sverige i form av  s k anhöriginvandring. Anhöriginvandring, eller anknytningsinvandring, är när en person vill flytta till Sverige på grund av att de har en anhörig som har uppehållstillstånd i Sverige eller är svensk medborgare. Detta kallas ofta kärleksinvandring eftersom paret inte levt tillsammans tidigare eller enbart under en kort tid. Den invandrande beviljas då ett tillfälligt uppehållstillstånd på två år. Största gruppen kom från Thailand (2 466), följd av Irak (1 520). 
Eva Eriksson har gjort sin utredning med feministiska glasögon och då blundar man för verkligheten. Det stämmer att det finns män som misshandlar sina fruar, svenska som "importerade". Dessa skall naturligtvis straffas för detta och dessa möjligheter finns redan idag. Det gäller allt våld i nära relationer
Det är ganska belysande att Eva Eriksson i sin debattartikel skriver:
"Forskning har vidare visat att migrerade kvinnor med tidsbegränsade uppehållstillstånd har sämre tillgång till rättsliga lösningar för att bekämpa det våld som män utövar mot dem än andra våldsutsatta kvinnor."
vad säger då utredningen?
"Det finns mycket lite svensk forskning både vad gäller våldsutsatta invandrarkvinnor i allmänhet och våldsutsatta invandrarkvinnor med tidsbegränsat uppehållstillstånd i synnerhet. Forskning om männen som utövar våld mot kvinnor med tidsbegränsat uppehållstillstånd är obefintlig."
Jag säger inte att våld inte förekommer, utan jag vänder mig emot att Eva Eriksson använder sig av forskning som arguemt, när någon sådan inte finns.
Eva Eriksson

Den andra sidan av myntet
Som jag skriver i rubriken har ett mynt alltid två sidor. Det går inte att komma åt problematiken om man inte tittar även på detta. Eva Eriksson gör i sin utredning väldigt lätt för sig att som vanligt göra mannen till syndabock och kvinnan till offer.
Hela utredning verkar bottna i okunskap om verkligheten. Det som ovan benämns som "kärleksinvandring" är oftast en kombination av kärlek och affärer. Du får kärlek i utbyte mot en trygg framtid för din partner och hennes familj. I de allra flesta fall fungerar det alldeles utmärkt.
Nu är det så att permanent upphållstillstånd (PUT) är väldigt attraktivt på marknaden. Att stå ut i två år och få de de "fyra sista siffrorna" är ett mål för många. Sedan tack och adjö till den man som försörjt henne och hennes familj i två år. Kanske byggt hus eller köpt mark åt hennes mamma och pappa i deras hemland.
Ett sånt förhållande kanske inte klarar två år. Mannen vill skicka hem henne. Vad gör man då? Kanske uppsöka socialen eller ännu hellre en kvinnojour för att få "hjälp"?
Det förekommer också skenäktenskp i syfte att få PUT.
Anledningen till att kvinnorna inte kan åka tillbaka handlar oftast om "loose face".  En mycket stor andel av kvinnorna från t ex Thailand har en skillsmässa bakom sig, så att skilja sig är inget märkvärdigt. Måste man åka tillbaka förlorar dock familjen en inkomstkälla.
Att ett sprucket förhållande kan vara lika illa för mannen, bekymrar inte Eva Eriksson. Är dom gifta utan äktenskapsförord, kan han tvingas från hus och hem.

Svårläst enkät
Eva Eriksson har låtit göra en enkät kring problematiken:
"Jag gjorde en enkätundersökning i fem län och nådde 92 av 290 kommuner. I dessa län registrerade socialtjänsten, polismyndigheter, akutmottagningar och kvinnojourer under en tremånadersperiod antalet ”anknytningskvinnor” som de stött på i sin verksamhet och där det fanns ett antagande om våld. Utifrån resultatet kan jag konstatera att det omräknat på hela Sverige skulle betyda att flera tusen ”anknytningskvinnor” varje år tvingas söka hjälp. Vidare skulle även tusentals medföljande barn varje år drabbas av våldet. Till det kommer ett betydande mörkertal."
Efter att ha tagit del av enkäten så måste jag säga att den lämnar mycket frågetecken efter sig. För det första skall man rapportera "antagandet av våld". Man vet alltså inte, men det kan vara så.
Man har fått 129 svar. 62% av svaren kom från folk inom socialtjänsten, 5% från polisen, 25% från kvinnojourer och 44 från landstinget. Inte för att matte var min starkaste gren, men med hjälp av miniräknare blir det 136%!!
Bortsett från detta har 32% av de som svarat inte haft något fall, 51% 1-5 kvinnor och 7% har mött 5-10 kvinnor. Sedan kommer det märkliga, två svarar att de mött 25–50 kvinnor, en 50–100 kvinnor samt två har svarat att de mött 100–150 kvinnor under mätperioden. En absolut majoritet av kvinnorna finns alltså hos 5 av de 129 tillfrågade!!! Naturligtvis är det en jättesvaghet att det inte framgår vilka dessa 5 är. Kvinnojourer?
Man man räknar på lägsta antalet, skulle 491 kvinnor sökt sig till någon av respondanterna, som man kallar svaren för, maximalt 1 040. 

Mycket av litet
Vi vet sedan tidigare att Eva Eriksson är ivrigt påhejad av landets kvinnojourer. Utredningen bygger också till stor del  på information från Roks.
Det finns helt klart en problematik kring denna typ av förhållanden, men eftersom man bara tittar på ena sidan av myntet, så är risken att man skjuter sig själv i foten. 
Jag tro man måste sätta in detta i ett större sammanhang där man också tittar på våld, inte bara i väntan på PUT. Våld i nära relationer och dess orsaker är mycket mer komlext.
Slutligen vill jag bara säga att jag har stor personlig erfarenhet av frågan, eftersom jag sedan några år tillbaka är gift med en kvinna från Thailand. Har tidvis bott där och vi har många vänner i Thailand och Sverige


16 kommentarer:

 1. Vill man vara elak när du säger att du erfarenhet av problemet så kan man fråga hur många gånger har du slängt ut henne eller hon dig? ;-)

  Det bara fortsätter och fortsätter, man producerar utredningar som redan från början är fejkade eller styrda.
  Allemand

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu såg jag din smiley:-)
   Erfarenheten består i kunskap om hur det fungerar. Oftast funkar det mycket bra, men jag tycker att Eva Eriksson gjort en dålig utredning, som är styrd utifrån vilket resultat hon ville ha från början

   Radera
 2. Tur att du såg blinkningen, annars hade jag blivit en i statistiken.

  Säg vilken opinionsundersökning eller utredning som inte är så idag. Tycker det mesta verkar vara beställningsjobb för att glädja betalaren.

  Ta SD och opinionsundersökningar som ett exempel fullständigt omöjligt att det skulle svänga mellan 4,7 och 10%. Uppenbart att detta beror på vem man frågat.
  Allemand

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan väl förtydliga, att jag tycker att man skall stoppa de som sätter i system att ta hit partners och de som misshandlar.
   Samtidigt tycker jag ändå att utredningen är skräp

   Radera
 3. Jag tycker att ditt svar till Eva är väl underbyggt och jag har all respekt för dina uträkningar. Förutom det undrar jag hur Eva kan tro att vi kvinnor, som i generationer har bott i Sverige, behandlas med respekt av det svenska rättsväsendet i situationer med våldsamma män? Hur många våldförda kvinnor blir ifrågasatta i ett svenskt domstolsförfarande? Hur många kvinnor går från tingsrätten med fortsatta skamkänslor därför att de inte blivit trodda? Utgå inte ifrån att svensk polis och svenska åklagare är kompetenta att rätt ta tillvara den utsatta kvinnans situation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har förståelse för det du säger. Du har säkert rätt. Samtidigt kan man fråga sig hur många män som dömts på tvivelaktiga grunder? Det är svåra frågor, som jag inte tror man skall se på hur ett perspektiv, utan flera.
   Rättssäkerheten är omistlig och därför krävs det, precis som du säger, kompetenta poliser och åklagare.
   Det är en anledning att man ska titta betydligt bredare på frågan än vad Eva Eriksson gör.
   Ingen, kvinna eller man, skall behöva utsättas för våld eller förnedring. Vare sig i ett förhållande eller annars.

   Radera
  2. När det är kvinnan som misshandlat mannen kommer det inte ens till åtal!

   Sen är det ju också så att de flesta män ringer inte ens till polisen!
   Undantag finns, men de är inte många!

   /Skvitt

   Radera
 4. Detta inlägg är helt eminent, sakligt och nyanserat. All heder till dig.

  Det är mycket du tar upp och det viktigaste av allt är ju att den utredning som har gjorts är lindrigt sagt bristfällig och i högsta grad präglad av mansfientliga extremfeminister.

  Ingen kan i och för sig blunda för att det kan vara så att misslyckade män och våldsbenägna män importerar sina fruar eftersom inga svenskor vill ha dem. Jag läste till exempel om en man som notoriskt misshandlade sina importkvinnor och isolerade dem så att de inte lärde sig varken svenska eller hur de skulle ta kontakt med myndigheter. Han hade ett antal domar på sig och fortsatte med sin import, för till slut lyckades ju kvinnorna på olika sätt få hjälp - oftast via grannar.
  MEN: detta är ju självklart undantag!

  I min brokiga bekantskapskrets yttre periferi känner jag till ett antal förhållanden av det här slaget. Men det rör sig inte om så många att det kan räknas som underlag för statistik. Det vill jag verkligen inte påstå.

  Det finns lyckliga förhållanden och det finns motsatsen.

  Några exempel: En man som är alkoholist, arbetslös och med en sådan hjärnskada från en trafikolycka i barndomen att han har drag som påminner om psykopati, importerar en fru. De har gift sig hennes hemland. Hon har redan innan hon kom hit insett vad han går för. Hon flyttar ändå hit!
  Det är inte tu tal om saken att beter sig som ett svin emot henne, men hon står ut med honom under två år.
  På 2-årsdagen när hon får PUT ställer hon till en scen för att provocera fram våld, som han inte har tagit till mot henne tidigare, så vitt jag vet. Men den här gången slår han henne. Då visar det sig att hon redan har packat sina väskor och de står i garderoben.
  Hon beger sig raka vägen till polisen. Skadorna, blåmärke enbart, dokumenteras. Socialtjänsten ordnar jourboende och åklagaren väcker åtal mot honom och han döms till en månads fängelse och skadestånd.
  Slutsats, hon visste att dra en slipsten och han gick rakt i fällan. Båda är alltså lika medskyldiga, vill jag hävda, men det är han som juridiskt är skyldig och som finns med i statistiken. Dock vill jag poängtera att mina sympatier trots allt finns hos henne i det att han är en slarver och är skötsam. Hon kunde fått halva värdet av hans bostadsrätt, men det utnyttjade hon aldrig. Hon ville bara åt PUT och hon fick ett ekonomiskt skadestånd.

  Ett annat fall: En äldre man gifter sig med en kvinna som är mer än 30 år yngre. Hon kommer till Sverige och de flyttar ihop och får ett barn. Snart visar det sig att hon är totalt omöjlig att leva tillsammans med, men hon vägrar att flytta!
  Hon provocerar hans sexlust hela tiden med att gå omkring i sexiga underkläder, men utan framgång. Han vill inget hellre än att bli av med henne. Men hon får ingen bostad därför att hennes spelmissbruk har lett till att hon har skulder hos KFM.
  Nu tvingas han att leva med henne mot sin vilja och så vill han ju inte bli av med kontakten med deras gemensamma barn. Han är alltså fången i hennes garn och tvingas att försörja henne!

  Ett sista tragiskt fall: En man har gift sig med en kvinna i hennes hemland, men hon får inte komma hit.
  Den här mannen vet jag visserligen precis vem det och jag har träffat honom många gånger, men vi umgås inte alls. Däremot är hans situation allmänt bekant och därför känner jag också till den.

  För att få träffa kvinnan reser han årligen och hälsar på henne, men hon reser aldrig hit. Hon vill inte! Hon har tvärt om upplyst migrationsverket att han har ljugit för dem och det är skälet till att hon inte skulle beviljas PUT om hon kom hit. Det har båda två papper på att hon inte får.

  För att behålla kvinnan som han älskar skickar han regelbundet pengar till henne. I utbyte får han sex under ett par veckor när han hälsar på henne. Antagligen har hon andra män vid sidan av när sponsorn är i Sverige. Jag tycker det liknar prostitution.

  Som sagt, det finns en annan verklighet också!

  /Skvitt

  SvaraRadera
 5. Ooops!
  Snälla rätta denna mening: Dock vill jag poängtera att mina sympatier trots allt finns hos henne i det att han är en slarver och är skötsam.

  Det ska stå så här istället: Dock vill jag poängtera att mina sympatier trots allt finns hos henne i det att han är en slarver och HAN är skötsam.

  SvaraRadera
 6. Ooops!

  Nu blev det fel igen.
  Snälla rätta denna mening: Dock vill jag poängtera att mina sympatier trots allt finns hos henne i det att han är en slarver och är skötsam.

  Det ska stå så här istället: Dock vill jag poängtera att mina sympatier trots allt finns hos henne i det att han är en slarver och HON är skötsam.

  När du har rättat min mening kan du ju ta bort mina två sista kommentarer, TACK!

  SvaraRadera
 7. Det går inte att redigera, bara radera, men jag tror ditt budskap gått fram

  SvaraRadera
 8. Visst är det hemskt när folk blir misshandlade i realtioner. De är fel och måste bekämpas.
  Men varför skall det alltid handla om män som misshandlar kvinnor. I de flesta fall av våld i relationer som jag hört talas om är det kvinnan som utövar våldet. Skillnaden är troligen bara den att när män utövar våld kan det bli kraftfullare och orsaka mera skada.
  När vi sedan diskuterar om män som tar hit utländska kvinnor skall hindra om de upprepar sitt beteende så ställer jag mig frågan om vad vi skall göra med de svenska kvinnor som gång på gång går in i relationer med våldsamma män.

  SvaraRadera
 9. OldWolf: Jennifer Robinson, en modig kvinna.
  Jen-Rob Meets Carl Bildt
  http://rixstep.com/1/20120707,01.shtml

  ALMEDALEN (Rixstep) — Sweden's political elite are spending the week in the city of Visby on the island of Gotland to (of course) talk politics. This is a tradition begun by the assassinated Swedish prime minister Olof Palme nearly fifty years ago. Today's it's become more partying than politics but Julian Assange's legal adviser Jennifer Robinson is there along with Kristinn Hrafnsson as guests of the 'FuturePerfect' group and they were invited to speak to the crowds.

  By pure coincidence, Jennifer spotted Sweden's minister for foreign affairs Carl Bildt afterwards and decided to confront him in the interests of her client.

  'I went up to him and introduced myself. We talked for a good ten minutes. It was a very friendly conversation', said Jennifer afterwards.

  Tuesday, Jan 31, 2012 01:00 PM CET
  When a WikiLeaks lawyer runs into Eric Holder
  Jennifer har även träffat Mr Holder på sundance.
  http://www.salon.com/writer/jennifer_robinson/

  SvaraRadera
 10. 2011-04-08
  WL kommer nu tillsammans med sina partners att publicera 6.000 Israel-cables fr o m nu:
  https://www.flashback.org/sp29963300

  Jasså, har någon tagit del av dessa ?

  Nu: Syrien ? kablar ? Cointelpro ?

  SvaraRadera
 11. Källan:
  https://twitter.com/wikileaks/statuses/56328545772904448

  SvaraRadera
 12. https://www.flashback.org/sp28946430
  f-boy var skarp eller så är det rundgång i tråden
  https://www.flashback.org/sp38200698

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.