söndag 29 december 2013

Vita kränkta kvinnor


"Vita kränkta män" myntades i feministmaffians jakt på bloggaren Pär Ström. Jakten leddes av etablerade media och dess älsklingar, som t ex Maria Sveland och till slut lyckades de fälla sitt byte. Ström slutade blogga och en kritisk röstade hade tystnat. Pär Ström är en vanlig svenska familjefar, med ett vanligt jobb. Det var naturligtvis jobbigt att i längden stå emot etablissemanget och dess resurser. En liten bit hur demokratin fungerar i ankdammen Sverige.

Nu har en annan man med helt annan status, ouppnåelig för PK-media och feminister, Zlatan Ibrahimovic uttalat sig. Då visar feminismen upp en reaktion i vad man utan vidare kan kalla "Vita kränkta kvinnor".
"Jag har aldrig känt mig så förminskad", säger t ex landslagsspelaren Caroline Seger. Trodde hon på allvar att man kan jämföra herrfotboll och damfotboll? I så fall har Zlatans ord verkligen gjort nytta. 
Zlatan gick ut med ett förtydligande på sin app, där han poängterade att pratet om cykeln var ett skämt, men han tyckte att alla kritiker skulle läsa originalartikeln en gång till. Detta är också vad jag sagt ända sedan "zlatangate" startade.
Nu rycker man några få saker ur sitt sammanhang och låter inte tanken passera hjärnan, innan man häver ur sig en massa tjafs, som helt saknar täckning i artikeln. Framför allt är det beklämmande att så många journalister har så lite läsförståelse.
Var det för att udden i Zlatans kritik var riktad mot media, som man försöker förvränga fakta? Det var ju inte Therese Sjögran, som kände sig kränkt över att inte få en bil, utan det var PK-media  som förstörde hyllningen av Anders Svensson.
Det var media som ville att Zlatan skulle jämföras med Lotta Schelin. Lotta Schelin har aldrig gjort anspråk på att jämföras. Hon har nått så långt en damfotbollsspelare kan förväntas nå idag.
I princip ingen har argumenterat i sakfrågan om kvalité, popularitet och ekonomi. Man känner sig ändå bara kränkta. Varför? Förmodligen för att sanningen svider och sanning ska man helst inte säga, framför allt inte om den kan sticka hål på en bubbla.
Ett märkligt argument man drar till med, är att Zlatan måste tänka på barnen. Vad kommer småflickor att tro när de får reda på att de aldrig kan bli lika bra som Zlatan.
Herregud! Jag jobbadet med flick- och damfotboll i 15 år. Ja, små flickor har säkert Zlatan som idol, inte Lotta Schelin. En anledning är att han är kille, en annan är att han är bäst. Flickor som spelar fotboll upptäcker ganska snart att killarna är bättre. Några få kan hävda sig en bit upp i åldrarna, men snart är även de bästa förbisprungna. Dom vet att de inte kommer att bli bättre ens än de flesta killarna i klassen. Min erfarenhet är att de flesta spelar fotboll så länge det är skoj, eller så länge kompisen gör det. Det gäller att få dem att tycka det är skoj så länge som möjligt. Men ämnet måste kanske nu upp i genusförskolan och genuslågstadiet.
Lite kul är att jag hittade en blogg från juli i år av Dick Erixon, där han skriver "Damfotbollens verkliga svikare är kvinnorna".
"Feministerna borde titta sig själv i spegeln. Där har de damfotbollens stora problem. Istället för att klaga på männen borde de se till att gå på damfotbollens matcher och se dem i betaltvkanaler. Då kommer uppsvinget."
Jag undrar själv också hur många av alla kränkta vita kvinnor och andra tyckare, som verkligen går och ser damfotboll, om man inte kommenderats dit av redaktionschefen?
Manliga sportjournalister och krönikörer måste naturligtvis spela med, annars är deras jobb i fara. Att majoriteten av deras läsare tycker något helt annat, verkar inte bekymra. Aftonbladets Robert Laul är nog den mest patetiske:

Han kunde ha läst kommentatorsfälten i hans egen tidning, kunde han själv konstatera att 90 procent höll med Zlatan. Och vem tror Laul är hans läsare, damfotbollsspelare och fans? Då har han inte många läsare.

Slutligen blir man inte annat än deprimerad när man läser att Fotbollsförbundet ska anlita en genusprofessor. Ärligt orkar jag inte läsa skiten.
Med det hoppas jag kunna sätta punkt för Zlatangate...

Tidigare bloggar om Zlatangate

5 kommentarer:

 1. Vem fan är Lotta Schelin jag har aldrig hört talas om människan fast jag är ju förstås totalt ointresserad av sport och jag förstår av sammanhanget att det måste vara en kvinnlig idrottsutövare. Zlatan däremot vet jag mycket väl vem det är trots mitt ointresse för sport. Susanna Svensson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lotta Schelin är kvinnlig fotbollsspelare och utsedd till bäst i Sverige 2013.

   Radera
 2. "Slutligen blir man inte annat än deprimerad när man läser att Fotbollsförbundet ska anlita en genusprofessor". Har du nån länk? Ska svensk fotboll nu börja följa samma utvecklingskurva som Pisa-resultaten i skolorna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror Expressen bara har det i papperstidningen

   Radera
 3. Laul är så patetiskt. Aldrig att den snubben får fitta så därför tror han att han kommer att få fitta genom att "hylla kvinnorna". Det han inte förstår är att till och med kvinnor ser ner på män som "försöker" göra sitt bästa för kvinnor. Troligtvist för att vi alla är sexuella varelser som i slutändan bara vill knulla och det märker nog kvinnor direkt.

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.