måndag 9 december 2013

Sverige -USA:s lilla knähund del 2

Uppdrag Granskning har fått ta del av dokument läckte av visselblåsaren Edward Snowden  genom hans förtrogne, journalisten Glenn Greenwood. De visar föga överraskande att svenska FRA är en förlängd arm till amerikanska NSA.
Samarbetet är enligt Uppdrag Granskning mycket långtgående och lämnar många frågor obesvarade, inte minst mot bakgrund av NSA: eget spioneri mot vänligt sinnande nationer och deras medborgare.
FRA-anhängarna i det etablerade partierna verkar ta det hela med upphöjt lugn, till skillnad från hur man reagerat i andra länder.
Möjligen har detta sin bakgrund i vad Peter Sunde Kolmisoppi skriver i en debattartikel i Aftonbladet, "FRA-lagen kuppades igenom för USA:s skull". Detta fick mig att tänka på en blogg jag skrev redan 2 januari 2011, som hette "Sverige - USA:s lilla knähund". Den byggde på en artikel av Piratpartiets EU-parlamentariker Christian Engström. Där refererade han till dokument läckta från Wikileaks, som visade att USA låg bakom razzian mot The Pirate Bay, Ipred och FRA. Den svenska regeringen agerade på direkt uppdrag från USA efter en uppgjord agenda. Telegrammet i sin helhet finns på Christian Engströms blogg.
Detta var ganska sensationella uppgifter 2011, som effektivt tegs ihjäl av gammelmedia. Varför?


1 kommentar:

  1. Ack ja, så korkad vår regering är. Varför offrar man sig för en förlorare? Eller som Vindskupan säger:" I religiösa kretsar finns ett uttryck som ofta återkommer. Den kyrka som ingår äktenskap med tidsandan riskerar att bli en änka i nästa generation. Riskerar Sverige på samma sätt att bli en säkerhetspolitisk änka i nästa generation?"
    http://sandberg.be/vindskupan_hem/2012/01/hur-svensk-sakerhetspolitik-drog-in-oss-i-ett-gerillabempningskrig-i-afganistan-pa-den-forlorande-sidan/


    SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.