onsdag 25 december 2013

Zlatan skapar PK-storm på juldagen


Zlatan Ibrahimovic har lyckats skapa debatt på själva Juldagen genom att uppröra PK-etablissemanget och ett antal feminister, när han säger det man inte får säga, nämligen att man inte kan jämföra herr- och damfoboll:
- Med all respekt för det damerna gör, de har gjort det fantastiskt bra, men du kan inte jämföra herrfotboll med damfotboll. Lägg ner det där, det är inte ens roligt. Det är ett dåligt skämt som inte ens går hem i Rosengård.
Det säger Zlatan i en intervju i Expressen och fortsätter med anledning av debatten om den ökända bilen Anders Svensson fick på Fotbollsgalan:
- Det går inte att jämföra, snälla. Den uppmärksamheten som svensk damfotboll får i Sverige, det är ingen annan i världen utav damspelare som får det i sitt eget land. Bara det är en fantastisk sak. Men det här betyder inte att jag inte uppskattar det de gör, de har gjort det fantastiskt bra och kommer att fortsätta göra det fantastiskt bra. Men det går inte att jämföra damernas individuella prestationer med herrarnas. Och sedan när jag kommer utanför Sverige jämförs jag med Ronaldo och Messi. Hallå, på vilken nivå är vi? Det är ett skämt.
- Det är synd om Anders, för han har gjort det fantastiskt bra. Vem som kommer att slå hans rekord det vet jag inte, men vem pratar om det rekordet i dag? Ingen! Man snackar om att han ska leasa, hur mycket han ska skatta... Snälla, lägg ner! Herregud. Det går inte att jämföra. Hylla honom i stället för det här rekordet och för att han är en av de få spelare vi har som har kommit upp på den nivån. Det är bättre att vi är på den linjen än att vi sänker hela hans värde för att jämföra honom med damernas individuella prestationer. De kan få en cykel med min autograf så blir det bra, säger Ibrahimovic och poängterar att det är behandlingen av Anders Svensson som han vänder sig mot, inte sakfrågan.
- All respekt för damerna, men de ska få efter det de spelar in. Man ska jämföra på det sättet.
Det är klart att vissa delar av det han säger kan uppfattas som provocerande, men Zlatan är så stor att han behöver inte tassa omkring på PK-mattan, utan kan tala klarspråk.
Naturligtvis kan det kännas svårt att höra detta för damfotbollsspelare:
Hanna Marklund, tv-expert och tidigare landslagsstjärna, tycker Zlatans uttalanden är olyckliga.
– Det känns som ett helt ogenomtänkt uttalande. Dumt, rent ut sagt. Det är bara nedlåtande och nedvärderande, säger hon till SportExpressen.se.
– Det är en ruskigt onödig kommentar av Zlatan, att damerna skulle få en cykel. Sedan förstår jag hans ingång, att det inte är Anders Svensson som ska stå i skottgluggen. Det var ju inte hans fel att han fick en bil.
Zlatan och Therese Sjögran

Handlar inte om kön
Personligen har jag inget emot damfotboll. Jag har ett mångårigt förflutet som både tränare och ledare. Tittar på damfotboll på TV när det är intressanta matcher.
För mig handlar inte debatten om kön, utan attraktionskraft. Varför tjänar inte en innebandyspelare lika mycket som en fotbollsspelare? Det är samma sak som gäller som varför inte en damfotbollsspelare tjänar lika mycket som en herrfotbollsspelare eller herrishockeyspelare. 
Damfotbollen är inte en tillräckligt attraktiv produkt. När MFF har 15000  åskådare på sina matcher har Ldb Malmö 2000. Det är betydligt flera kvinnor på MFF:s matcher än på Ldb:s.
Herrfotbollen är en världssport med högklassiga lag på varje kontinent. Damfotbollen är fortfarande en ganska smal sport, med ett fåtal länder, som är i en klass för sig.
Krasst är det också så att damfotbollen inte skulle överleva en enda dag utan de pengar som herrfotbollen generera till dem.
Många av de som nu spyr sin galla över Zlatan på Twitter och andra platser, har inte fattat vad det handlar om. Som jag skrev tidigare har frågan inte ett dugg med jämställdhet att göra, utan att idrotten på måste ha en egen attraktionskraft för att locka publik, därmed TV och ekonomi.
Andra idrotter har lyckats bättre och står på egna ben, t ex tennis och golf. Där är man inte längre beroende av herrarna för att få ekonomi.
De som kritiserar Zlatan kan fråga sig själva på vilket sätt de bidragit till damfotbollens utveckling? Sanningen är svår t o m för Thomas Bodström:
Det anmärkningsvärda är att Zlatan anser att den man som gjort flest landskamper är värd en bil medan motsvarande kvinna är värd en cykel.

Zlatan har redan svarat om frågan om Bodström brytt sig om att läsa artikeln:
- All respekt för damerna, men de ska få efter det de spelar in. Man ska jämföra på det sättet

2 kommentarer:

 1. Zlatan har ju helt rätt, men behållningen är att han orsakar panik i pk-leden: något förbjudet har sagts och nu måste pk-rumpnissarna överrösta med moralpredikningar och avståndstaganden så stt åsikten inte får fäste i fårskocken...

  SvaraRadera
 2. Hej alla, mitt namn är Felicia Aisha Sadat och jag är här ute för att vittna om de goda gärningarna från BABA NOSA UGO i Karnataka Temple eftersom min lycka är återställd, jag har varit gift i ungefär 23 år nu, det kom till en punkt när min man började agera konstigt och sedan lämnade han mig och våra två barn för en annan kvinna i över 6 månader, jag visste aldrig att han hade en affär med en annan kvinna, den här kvinnan vill ta min lycka och allt jag har arbetat för, jag kände mig som avslutar allt. När jag letade efter en lösning kom jag över flera vittnesmål om Spellcaster på internet.
  Vissa vittnade om att han tog tillbaka sin ex-älskare, andra vittnade om att han också kan göra något för att hjälpa ditt företag att växa, också älskar attraktionsolja, löser också alla typer av andliga problem, örtmedicin mot sjukdom som Fybroid, Astma, STD, Njurar sjukdom, diabetes, erektil dysfunktion, vinnande i lotteri. Jag trodde aldrig på spellcaster men jag hade inget alternativ eftersom jag letade efter en lösning överallt, så jag fick e-postmeddelandet från BABA NOSA UGO från Testimonies online och bestämde mig för att prova honom.
  Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom, han berättade för mig vad jag behövde göra och jag gjorde precis som han instruerade, jag tvivlade faktiskt när han sa till mig att jag kunde förvänta mig en god nyhet, det var mindre än sju dagar när min man ringde mig efter så lång tid. Han kom tillbaka och bad om ursäkt och bad om förlåtelse, det hela var som en dröm, jag förlät honom och nu är vi ännu lyckligare än någonsin tidigare.
  Jag vill säga ett stort tack till BABA NOSA UGO för hans vänliga hjälp, jag förväntade mig aldrig ett så stort andligt arbete och jag kommer inte sluta dela hans testmonies. Om du har något andligt problem och du letar efter en riktig och äkta stavningsredaktör, kontakta BABA NOSA UGO så blir du glad att du gjorde det.

  E-post: karnataka.temple@gmail.com

  WhatsApp: +33753216802

  Viber: +2347066853060

  https://karnatakatemple.wixsite.com/karnataka

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.