lördag 16 november 2013

Börjar marken gunga under Christianson?


När en snöboll börjar rulla växer den och blir svår att stoppa. Stockholms universitet har bestämt att hans bok "I huvuedet på en seriemördare" inte längre gfår användas i undervisningen (Aftonbladet). Nationalkommittén för psykologi som innehåller landets främsta psykologiforskare, överväger att gå ut med ett uttalande.
Dan Josefsson, som satt bollen i rörelse med sin bok "Mannen som slutade ljuga", anser att Christianson bör avskedas från sin post som professort.
– Han är den som svikit sitt uppdrag mest av alla i Quick-skandalen. I sin egenskap av professor i psykologi har Sven Å Christanson gett auktoritet åt synnerligen galna idéer, säger Dan Josefsson.(DN).
Jenny Küttim, som gjort reasearch för både Dan Josefsson och Hannes Råstam skriver på twitter att även Christiansons övriga böcker bör försvinna ur undervisningen.
En sådan bok är "Traumatiska minnen". I  boken  refererar bl a Sven Å Christianson till kriminalinspektör Dahlström-Lannes som ”under tio års arbete aldrig mött något barn som falskt anklagat en person för övergrepp, vilket talar för att sådana anklagelser är ovanliga…” Professor Germund Hesslow har kallat denna bok för ”psykologiskt kvacksalveri” i en understreckare i Svd (15/1-96) med rubriken ”Humbug om bortträngda minnen”.(länk)
Christianson, som tidigare älskade att vara mitt i rampljuset och låta sig intervjuas om än det ena än det andra rättsfallet, har nu tystnat och vägrar låta sig intervjuas.
 Aftonbladet har flera gånger de senaste veckorna sökt honom för en intervju, men inte fått svar. I onsdags höll han ett föredrag på Socionomdagarna på Stockholmsmässan.
Aftonbladet anmälde sig, och fick biljetter till föredraget där Christianson skulle tala om "Traumatiska minnen hos barn och vuxna" - men blev stoppade i dörren.
– Han vägrar hålla föredraget om massmedia är i salen, säger Lena Malm på Informa, som tillsammans med Akademikerförbundet anordnat föreläsningen. (Aftonbladet).
 Ulf Bjereld är professor i statsvetenskap. Han skrev redan i augusti i sin blogg att Christianson i egenskap av anställd vid ett universitet måste svara på frågor:
– Jag har svårt att se hur Christianson konsekvent skall kunna vägra medverka i en debatt som rör en av vår tids största rättspolitiska skandaler och där han själv har varit en aktiv part.
På sin hemsida är inte Christianson speciellt blygsam över sin betydelse:
"Under de senaste 20 åren har Sven medverkat som sakkunnig i ett flertal medialt uppmärksammade fall såsom Rödeby-rättegången, Alexandra-mannen, Arboga-fallet, Kevin-mordet, rättegången mot Tito Beltran och fallet Thomas Quick (numera Sture Bergwall).
Hans kunskaper om förövare av grova sexual- och våldsbrott, bedrägerier, traumatiska upplevelser hos barn och vuxna samt utredande intervjumetodik har fått stort inflytande i rättsprocessen. Han är dessutom ofta anlitad som expertkommentator i tv, radio och dagspress."
Vi kan väl kallt räkna med att han inte kommer att anlitas som expertkommentator i framtiden. Jag ser med spänning fram mot fortsättningen, t ex efter Dan Josefsson och Jenny Küttims dokumentär 26 november i SVT1.
Tidigare bloggar om Sven Å Christiansson
Christianson fortsätter att anlitas
Överallt denne Christianson
Kwast gjorde bocken till trädgårdsmästare

4 kommentarer:

 1. Länken efter Germund Hesslows SvD-artikel leder till något helt annat.

  SvaraRadera
 2. Det är källan till min uppgift om Hesslows artikel. Finns under rubriken "Omstridda böcker"

  SvaraRadera
 3. Intressant sammanställning! Christiansons trovärdighet som expert i rättegångar måste ha sjunkit väldigt kraftigt. Att han ska få sparken som professor, vilket Dan Josefsson har krävt, är kanske inte lika enkelt. Det mesta han har gjort snett har han ju gjort utanför sin arbetsplats. Men han är definitivt värd en ordentlig granskning, i stil med den Eva Lundgren fick. Kan tänka mig att många psykologer är väldigt sura på honom för att han har solkat ner deras yrkesområde.

  SvaraRadera
 4. Frågan är ju vilken nivå hans undervisning håller. Hans böcker lämnar stora frågetecken.

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.