söndag 9 december 2012

Skola ville stoppa 3 pepparkaksgubbar

I helgen tillfördes Sverigedemokraterna nya sympatisörer. Det var när lille Mio, 10 år, på Kanalskolan i Laxå inte fick vara pepparkaksgubbe i luciatåget (AB). När hans mamma ringde skolan upplystes hon om att man tagit bort sången för att inte stöta sig med någon. Med andra ord var skolan rädd för att någon skulle uppfatta den gamla julsången från 1913 som rasistisk. Mios mamma gjorde följande reflektion:
– Då sa jag att om man nu ska dra saker till sin spets ska inte Mio vara med i något Ku Klux Klan-tåg. För det är vad det är – de har vita strutar och vita klänningar.
Nu backade skolan efter att det hela blev en riksnyhet. Ändå var åtgärden sanktionerat ändå uppe i högsta ledningen.
Margaretha Zetterlund, barnomsorg- och utbildningschef i Laxå kommun, säger hon att pepparkaksgubbarna portades eftersom de bestämt sig för att inte sjunga pepparkakslåten ”Tre pepparkaksgubbar”.
Plötsligt var dock allt ett missförstånd. Zetterlund gjorde en pudel

Vi komma, vi komma från pepparkakeland
och vägen vi vandrat tillsammans hand i hand
Så bruna, så bruna vi äro alla tre
korinter till ögon och hattarna på sne
Tre gubbar, tre gubbar från pepparkakeland
till julen, till julen vi komma hand i hand
men tomten och bocken vi lämnat vid vår spis, de ville inte resa från vår pepparkakegris.

Texten skrev av Astrid Forsell Gullstrand och musiken av Alice Tegnér och har alltså sjungits i snart 100 år. Blir nästa steg att man inte kan äta pepparkakor, som är formade som gubbar och gummor? Kanske skulle vi fokusera på annat när det gäller att arbeta för människors lika värde, oavsett etnicitet, kön, sexuell läggning  eller religion. Trams som detta, Lilla Hjärtat och Tintin i Kongo gynnar inte detta arbete, tvärt om!3 kommentarer:

 1. Sverige blir alltmer som något lämpat för Bizarro. Jag har för mig att det fanns en serie eller något liknade vid det namnet förut.

  SvaraRadera
 2. Den självförstärkande rasismen.

  En tjänsteman tänker sig att "dom där" kanske blir stötta av en företeelse och förbjuder företeelsen med hänvisning till "dom där". Efter kommer en bunt indignerade idioter och blir fly förbannade för att "dom där" har förbjudit något. Elegant cirkel där rasismen förstärker sig själv.

  Problemet är att det började med en persons föreställning av att mörkhyade skäms över sin färg och inte vill bli påmind om den på något sätt. Det börjar alltså med en rasist.

  Den rasistiska antirasismen är ett stort problem.

  SvaraRadera
 3. Det var alltså EN klass som tillsammans med eleverna bestämde vilka sånger de skulle sjunga. Då kom inte Tre gubbar med.

  Sedan har inavlade SD-lantisar velat vrida detta så att det framstår som att låten plockades bort för att de tyckte att den var "rasistisk". Vilket alltså är långt ifrån sanningen...

  Cheerz! ;)

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.