söndag 23 december 2012

Vem är terrorist och vem är frihetshjälte?


Idag kan vi läsa att två svenska medborgare har åtalats i USA för terrorbrott.(DN) Brottet består i att de har tränats av islamistiska al-Shabaab i Somalia för att kunna utföra terroruppdrag. Det jag undrar över är vilket brott männen begått mot USA? De greps av lokala myndigheter i Djibouti och togs sedan om hand och flögs till USA av amerikanerna den 14 november. Någon mer som ser likheten med egyptierna som flögs ut ur Sverige?
Jag hyser inga sympatier för al-Shabaab som är en radikal islamistisk organisation, som med vapenmakt vill skapa en islamistisk stat i Afrika. Det innebär inte att jag tycker det är ok att USA i sin självpåtagna roll som världspolis kan utse vänner och ovänner, som har samma agenda. Sedan självsvåldigt bestämma att vissa skall föras till USA för rättegång, andra skall ruttna på en bas på Kuba eller helt enkelt avrättas med hjälp av drönare.
Vilken skillnad är det på en självmordsbombare i Somalia eller en i Syrien? Jo, i Syrien har det bestämts av EU, Nato, USA, Saudiarabien och Qatar att han är en frihetshjälte, trots att han företräder exakt samma ideologi som al-Shabaab. Någon mer som ser dubbelmoralen?
Vem som är terrorist eller frihetshjälte beror med andra ord på vilken sida man befinner sig. Terror kan ha olika skepnader. När bombplan sveper in över bostadsområden med sin dödliga last, är detta också terror. När vuxna och barn dödas av drönattacker är detta också terror. I de senare fallen kan vi vara säkra till 100% att ingen någonsin kommer att åtalas.

God Jul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.