torsdag 27 december 2012

Ingen julefrid i dalaskogarna


Min farfar var jägare, men han skulle aldrig kunna tänka sig att gå ut med bössan under jul- och nyårshelgerna. Då rådde julefrid även i skogen. Det var rikligt med foder på utfodringsplatsen i skogen och på fågelbordet. Detta gamla hedersbegrepp bland jägare gäller inte längre, åtminstone inte bland skjutglada "Rambos" i Dalarna. Aftonbladet kan idag berätta om hur en jägare trodde att en hund var en varg och satte en kula genom huvudet på den.
– Vi har haft problem med rovdjur här. Björn, lo och varg som lemlästat våra djur. Jag beklagar djupt det som hänt. Mer vill jag inte säga.
Så lyder jägarens förklaring till varför han satte en kula i hunden. Han trodde alltså att "vargen" kunde vara något av de oidentifierade rovdjur som man tidigare haft problem med. Att det skulle handla om nödvärn, det vill säga att "vargen" var på väg att attackera jägarens djur, kan han naturligtvis inte hävda. I Dalarna går inte får ute och betar på vintern.
Hunden var en korsning mellan siberian husky och alaskan malamute och kan kanske få håll ha vissa likheter med en varg. En riktig jägare hade för det första inte skjutit, eftersom han är laglydig. Vargjakt är förbjuden om det inte handlar om nödvärn! Om han ändå skulle fått för sig att bryta mot lagen, hade han förvissat sig om att det verkligen var en varg. "Rambo" brydde sig inte om lagen eller förvissade sig om att han såg rätt. Han satte bara en kula genom huvudet på hunden.

Hunden var inte kopplad, utan var ute och sprang fritt med familjen tog en vinterpromenad. Tyvärr för jägaren kunde han därför inte köra en klassisk Skjut Gräv Tig.
Vid den här tiden på året är det inte olagligt att inte ha hundar kopplade. Förbudet gäller mellan 1 mars och 20 augusti. Nu skall man ändå ha bra kontroll på hunden så den inte börja driva. Själv har jag hunden inom kontrollerbart avstånd, inte för att den driver, utan för jag vet jag att det kan finnas varg i området. Det är jag som har ansvar för hunden, inte vargen. Nu kan man väl säga att det finns ytterligare skäl, det kan ju finnas fler "Rambo" i skogen.
Jag tror den enkla förklaringen är att "Rambo" ville bli kung i bastun och kunna berätta en fantastisk historia om hur han sköt en varg. Hur han spårade den på skidor i 10 mil (inte snöskoter) och sedan i ultrarapid låta lyssnarna vara med från det han lyfte bössan tills vargen låg död på marken med ett perfekt skott genom huvudet.
Jag vet att det finns en frustration bland en del jägare över att inte få använda sina snöskotrar, kommunikationsradior och precisions vapen och ge sig ut på vargjakt. Det som nu hänt visar att någon vargjakt inte behövs. Tillräckligt många anser sig kunna ta lagen i egna händer. 
Majoriteten av jägare tillhör inte denna krets, oavsett inställning till vargen. Den minoritet som utgörs av skjutglada "Rambos" är dock tillräckligt många.
Undrar vad Jägerförbundet kommer att säga? Förmodligen inget! Naturligtvis borde jägaren i fråga bli av med sin vapenlicens. Han har visat sig vara olämplig som jägare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.