fredag 30 november 2012

Yang Zaixin och Su Tianjin delar på 2012 års Holme

Yang Zaixin och Su Tianjin

Priset Holme utdelas varje år i december månad, första gången 2008, fyrtio år efter Jan Fridegårds död (mannen som skapade hjälten Holme i trilogin Trägudars land, Gryningsfolket & Offerrök). Priset utdelas den 1 december varje år, samma datum som Rosa Parks i handling visade sitt motstånd mot rasismen, då hon den 1 december 1955 i Montgomery, Alabama, vägrade lämna sin sittplats till en vit man.
Priset har tidigare erhållits av Ara Abrahamian (2008), Lydia Cacho (2009), Julian Assange (2010) och Shahira Amin (2011).

Yang Zaixin är en kinesisk advokat som tagit sig an marktvister mellan lokala bybor och Stora Enso, som med stöd av kinesiska makthavare tvingat sälja sin mark till underpriser under hot om våld. Yang Zaixin har till priset av sin egen karriär och olagliga husarrester och övervåld riktat mot sig själv i handling stått upp för the Rule of law, till stöd för de svaga och till motstånd mot värdesystemets parasiter, alla med samma gener vare sig de härstammar från Kina eller Sverige.

Su Tianjin är en av de lokala markägarna som vägrat låtat sig köpas, och stått upp mot de kinesiska myndigheterna och för sina landsman, när normalitet är att vika sig ned.
Dennis Töllborg

Pengar luktar, bara man ser till att pissa på dem hela tiden.

Bakom priset står juristprofessorn Dennis Töllborg och hans organisation Stella Bianca.

Specialvisning av Red Forest Hotel (Den tysta skogen) Stora Teatern, Kungsparken 1, Göteborg tisdagen den 4 december.
Svensk-Finska skogsjätten Stora Enso planerar en fabrik i Kina. I skuggan av den gigantiska investeringen ryktas det om våld mot lokalbefolkningen, markstölder och miljöproblem. Samtidigt gör en finsk kameraman en film om det nya, gröna Kina. Kinas har initierat klimatvänliga kampanjer där de investerar i återvinning, förnybar energi och miljöreformer. Istället för en film om Kina är det gröna exempel världen behöver, blir det en mardröm för filmaren när han konfron
teras av regeringstjänstemän som bestämt vill skydda ett gigantiskt skogsföretags rykte. Samtidigt som tjänstemännen hyllar trädplanteringens fördelar gör de allt för att hindra honom från att besöka projektet. Istället blir han isolerad på ett hotell och hans kontakter blir förhindrade från att träffa honom. Ett år senare gör han ett nytt försök att ta reda på vad som händer i provinsen. Ur en rad bisarra möten med tjänstemän som försöker undvika ansvar mynnar Red Forest Hotel ut i en absurd, Kafka-liknande thrillerdokumentär.

Seminarium på Göteborgs Universitet, JMG, onsdagen den 5 december

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.