söndag 18 november 2012

Missa målet och skjuta sig i foten

Våga ta debatten med Åkesson och SD

"Vissa veckor är särdeles bra för Sverige", skriver Peter Wolodarski i en ledare i DN. Han syftar då på det gatlopp Sverigedemokraterna fått löpa i media och sammanflätar detta med Zlatans 4 mål i samband med invigningen av Friends Arena.
Wolodarski tror, tillsammans med övriga i gammalmedia, att de lyckats tillfoga Sverigedemokraterna obotlig skada, att väljarna flyr partiet. Jag tror de missar målet och skjuter sig själv i foten. Anledningen är att de inte rör sig i ute i verkligheten. Inte sitter vid kaffeborden med vanligt folk och hör hur snacket går. Verkligheten går inte att stänga ute genom att stoppa möjligheterna att kommentera känsliga artiklar. Det hjälper inte att hålla sig för öronen och stänga ögonen. Att behandla SD som luft får motsats effekt.
Det finns en frustration bland vanligt folk. Den som tror att tre Sverigedemokraters fyllekväll har någon större betydelse, lever långt ifrån verkligheten. Det vägs mer än väl upp av att en 87-årig dam blir misshandlad av fem ungdomar, som "talade ett språk hon inte förstod". Med "Kållereds-misshandeln" i minnet "vet" folk vilka som är de skyldiga. Bilbränder och upplopp, liksom omfattande bidragsfusk ger också sympatisörer till Sverigedemokrater. Att en invandrare blir kalla "babbe" är inget som upprör, eftersom många använder detta själva.

När det är dåliga tider, varslen står som spön i backen, arbetslöheten ökar, samtidigt som det sociala skyddsnätet blir allt grovmaskigare, då gäller det att hitta syndabockar. I Hitlers Tyskland blev det judarna, i Reinfeldts Sverige blir det invandrarna. Allt elände blir  invandrarnas fel. Man skiljer inte på flyktingar, arbetskraftsinvandring och invandring med stöd av den fria rörligheten inom EU.
När gammelmedia och de etablerade partierna försöker sopa alla problem under mattan, inte ta människors oro på allvar, då skapas utrymme för Sverigedemokrater och Avpixlat. Ingen kan påstå att migrationen är problemfri, att man lyckats med integrationen av stora invandrargrupper.
När det gäller kritik mot radikalfeminismen, så är inte detta kvinnohat, kritik mot Israels agerande i Gaza, inte antisemitism och kritik mot flyktingpolitiken inte rasism. Att avfärda all kritik som sådan, är att backa undan för en seriös debatt. Det är bara med öppenhet och fakta, som man kan avväpna argumenten, våga ta diskussionen.
Jag diskuterar ofta invandrarfrågor. Mitt huvudargument är att människor skall dömas utifrån sina gärningar, inte sin etnicitet. Svensk lag gäller i Sverige. Den kan i vissa avseenden kritiserar, men faktum är att den gäller. Den som bryter mot lagen skall straffas. Det kan också innebära att för icke medborgare, rätten att vistas i landet förbrukats. Respekt skall visas för olika människors tro, men det kräver också motsvarande respekt tillbaka. I en del fall kan tron komma i konflikt med möjligheter till att gå vissa utbildningar eller arbeta i vissa yrken. Det innebär att man inte kan välja dessa yrken, om man inte rättar sig efter de regler som finns. När detta sedan ses som diskriminering, späds invandrarfientligheten på. Rädslan för rasiststämpeln får inte leda till undfallenhet.
Det är Vårt Land! I detta land skall vi leva och trivas tillsammans. Skall vi kunna göra detta måste vi respektera varandra. Det kräver en öppen debatt, där problemen lyfts fram och inte sopas under mattan. Bara på det sättet kan mattan ryckas bort under fötterna på Jimmie Åkesson.
(Aftonbladet)

15 kommentarer:

 1. Mycket bra! Jag delar din analys av vad senaste dagars mediedrev kommer att leda till. Det kommer inte att stoppa SD, det kan t.o.m. ge dom skjuts, då föraktet mot media är oerhört stort bland de som kan tänkas rösta på dom. Det ska bli intressant att se vad resultatet blir, visar det sig att vi har rätt har media tappat greppet helt över SD, med resultatet att media bränt ytterligare förtroende.

  Jag tror dessvärre det är kört, de senaste dagarnas onödigt triumfatoriska ton och "haha"-ande, vi har dessutom en statsminister som straffar folket för att ha röstat på SD (många delar enligt undersökningar SD:s krav på minskad invandring även om de inte vill rösta på dom)... Hur f-n tänker dom?? Vad tror de resultatet kommer att bli?? Tror de att de gör saken bättre?

  Nej, det ser mörkt ut. Riktigt mörkt. Det kommer att bli jobbigt i Sverige framöver.

  SvaraRadera
 2. Korrekt analyserat. Det kokar lite här och var i Sverige och det ska bli intressant att följa de kommande opinionsmätningarna. Om SD tappar, både p.g.a. nolltoleransen och fylle- och järnrörsskandalen, kommer det nog att bli till det värre partiet SvP.

  SD kan bara argumenteras bort.

  SvaraRadera
 3. Varför skall mattan ryckas undan fötterna på Åkesson om jag får fråga? Det är mer relevant att rycka undan fötterna på Sjöstedt och dennes kumpaner i MP. De bådas filosofi har dödat > 200 miljoner människor.

  Att du så öppet tar avstånd från Åkesson får mig att se dig som en hycklare.

  Tack för mig för alltid.
  Allemand

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du missförstod mig nog lite. Andemeningen med hela artikeln är att media och politiker tror att de kan rycka bort mattan med att möta SD med tystnad eller ropa "rasist". Enda sättet att göra det på är med en saklig debatt.
   Jag har inte lagt in någon som helt värdering i vare sig Åkesson eller SD, eller något annat parti eller partiledare.

   Radera
  2. då är vi två, som missförstod alltså, tack för mig
   mullis

   Radera
 4. Det här ställer till det vad gäller debattklimatet, och är det jag hänvisar till att det ser dåligt ut framöver. Det är inte bra det här att man ritar en linje i sanden där folk ska ställa sig på endera sidan. Om man bara vill diskutera själva situationen, fenomenet i sig och vilka mekanismer det är som är igång så tycker båda sidor att man tillhör den andra sidan. Man kan tycka att Reinfeldts "straff" av befolkningen är fasansfull utan att vara SD-väljare. Man ska inte behöva delta i manifestationer mot SD utan att för den skull behöva stämplas som SD-förespråkare, utan för att man tycker att media överdriver situationen i skenet av hur man INTE svartmålar hela partier utifrån enskilda individers handlingar i andra drev. Man kan rösta på SD utan att för den skull tycka att stålrörskillarna gjorde rätt, utan för att man tycker att de är det enda partiet som vågar kritisera invandringen.

  Den här polariseringen, och tvånget att välja sida, uppdelningen i goda och onda, är inte bra. Inte bra alls...

  SvaraRadera
 5. Expressens videosnuttar visar att ledargarnityret i SD är samma gamla fascister de var på 90-talet. Det finns ingen anledning att ursäkta SD-väljare som inte vill se detta utan föredrar att sticka huvudet i sanden.

  Ett problem är däremot att med rätta missnöjda människor inte har en kraftfull oppositon från vänster. Vänsterpartiet vill helst in i regeringen och administrera systemet.

  SvaraRadera
 6. Vore det val idag, skulle jag förmodligen lägga min röst på Kalle Anka-partiet.
  Tydligen måste man ta ställning för eller emot, när artikeln istället är ett försök att analysera en situation, eller kalla det fenomen och på vilket sätt jag anser att MSM och politiker väljer fel väg om de tror att de ska eliminera SD.
  Röster ska vinnas genom en genomtänkt egen politik, en öppen debatt där åsikter bryts mot åsikter, lyhördhet för väljarnas situation och åsikter och där ord byts mot handling.
  Jag trodde jag var ganska klar med att det inte går att ropa på rasistspöket om man vill ta väljare från SD.
  Om någon av den anledningen väljer att sluta läsa bloggen, kan jag bara tacka för den tiden ni varit läsare.

  SvaraRadera
 7. Det är väl klart varför politiker inte kan tala om den verkliga orsaken till nedmonteringen av välfärden och till arbetslösheten. Gjorde de det så skulle SD inte ha någon väljarbas. Men nu låter man SD:s förespråkare sprida och tro på myten om att det är invandrarna som tar jobben och kostar så mycket att Sverige inte längre har råd med välfärd. Detta är nonsens. Iverkligheten ser det ut så här:
  1) Sverige som nation har aldrig varit så rikt som idag. Men fördelar man tillgångarna som man gör idag, tar från de sämre ställda och ger till de rikaste, då får vi ett sämre samhälle för majoriteten.
  2) Man för dessutom en ekonomisk politik med målsättningen att Sverige SKA ha en viss arbetslöshet, (sådär en 6-8%, sk. NAIRO). Om vi kastar ut varenda utlänning ur landet, de som i högre grad än hedenhössvenskar står för arbetslösheten, skulle istället många fler hedenhössvenskar kastas ut i arbetslöshet. Invandrarna tar alltså arbetslösheten idag, på samma sätt som den för 40 år sen tog de sämst betalda jobben.
  3) Dessutom är sänkta löner för de flesta en målsättning får dagens politiker, och det försöker de inte ens dölja, mer än för dem som inte förmår läsa innantill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan mycket väl vara så att det ligger en del i det du säger. Arbetslösheten verkar man inte vilja komma till bukt med. Däremot är jag inte med på att Sverige idag är ett rikt land. Vi har bara lånat pengarna. Ser man till privat skuldsättning ligger vi oerhört högt. Vi har inte så hög statsskuld jämfört med andra länder, politikerna har lyckats få privatpersoner att skuldsätta sig för att hålla konsumtionen igång. Sverige är lika illa ute som krisländerna i Europa, det har bara inte märkts än. Därför är jag extra orolig för vad som händer när krisen slår till på allvar, för det kommer den att göra. När vi har de motsättningar vi redan har idag, då saker och ting är riktigt bra jämförelsevis, hur stora motsättningar kommer det inte att bli då det börjar bli dåligt på riktigt?

   Radera
  2. Rikedom mäts i produktionsförmåga, dvs teknisk kapacitet. Inte i bankkonton. I alla fall inte på sikt. För skuldsättningen till Nordea, Handelsbanken, Swedbank m.fl kan ju enkelt fixas till med lite inflation.

   Och då ligger vi nog än så länge rimligt väl till, även om vi lättsinnigt har låtit en massa kapacitet försvinna till Kina.

   Radera
 8. Mycket bra analys!
  Håller med ditt resonemang.
  Har varit borta från bloggvärlden ett tag och när jag kom tillbaka, upptäckte jag till min stora besvikelse att online-tidningar har tagit bort möjligheten att kommentera och blogga om så gott som alla deras artiklar. Detta ser jag som ett steg bort från yttrandefrihet...

  SvaraRadera
 9. Rycka undan mattan för Åkesson?
  Låter osannolikt, med tanke på 12,3% i Sentio...
  http://www.friatider.se/123-procent-i-sentio-rekord-igen-for-sd

  Nisse i Hökarängen

  SvaraRadera
  Svar
  1. det bekräftar bara att jag har rätt:-)

   Radera
 10. Att man i sverige alls maste diskutera och problematisera i begrepp "rasist" invandrare, framlingsfrihet, islamofob sager mer om samhallet an sakfragan tycker jag. Fragan ar: om man tittar pa varlden dar islam ar tongivande, villl vi ha ett sadant samhalle i Sverige? Ja eller nej. Det ar en enkel fraga. Den borde en person kunna svara pa utan att brannmarka den som staller fragan. Vid ja, ok, jag kan kopa att det finns de som kanske tycker att det finns vinster med det, allt beror pa vad man tycker ar viktigast. Vid nej, jag kan forsta att en person van vid ett vasterlandskt liv har resvervationer mot att Sverige ska forvandlas till Egypten tex. Ar det sa svart att forsta? Har inte samhallsutvecklingen i alla tider varit en ideernas strid. Men nar blev det sa fult att diskuttera dessa ideer? Nar blev det sa att man inte langre kan kritisera en av de alternativ som star som alternativ - det islamska samhallssystemet. Jag tycker om bra saker, jag gillar vackra saker, jag gillar god mat. Jag tycker inte om diktaturer. Jag tycker inte om otrevliga typer som vill klappa till mig bara for att jag inte tycker som de. Jag struntar blankt i om vederborande ar aztek, eritrean, dansk eller svensk, jag forestaller mig att det gor lika ont vem det an ar.

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.