måndag 26 november 2012

"Sådan är moralen i den svenska jämmerdalen"


Så är det debatt om sexköpslagen igen. Denna gång vill landets politiska kvinnoförbund göra det straffbart i Sverige, för män som, som besöker prostituerade i länder där detta är lagligt. DN dömer ut förslaget i en ledare populistiskt och principlöst.
"Om man byter ut ordet ”sexköp” mot ”aborter” och landet Sverige mot något av de många i Europa där abort inte är tillåtet, närmar man sig ett av de problem som debattskribenterna helt svischar förbi i lördagens DN Debatt-artikel.
Sverige är en del av en juridisk omvärld där dubbel straffbarhet är ett slags överordnad huvudprincip. Det innebär att man inte kan straffas för något som inte är brottsligt i det land brottet begås. Att en kvinna från Malta, Irland eller Polen inte kan straffas om hon genomgår en abort i Sverige."
Gammelvargen är av den uppfattningen att hela sexköpslagen är populistisk och principlös. Varför är den manliga prostitutionen marginaliserad? Varför är det "kärlek", när medelålder kvinnor köper sex i Gambia?
Jag skrev om lagen för snart 2 år sedan och vad jag skrev då, gäller än:
"Det bästa hade varit att skrota lagen och kasta den i papperskorgen. Då skulle svenska poliser slippa det förnedrande uppdraget att ligga i buskarna och smyga på män och kvinnor, som genom ett frivilligt avtal vill ha sex. I stället borde alla resurser läggas på trafficking, ungdomsprostitution, missbruk och fattigdom t ex.
Sexuellt utnyttjande av kvinnor och män som är i en utsatt situation, t ex genom trafficking behandlas  redan särskilt i lagstiftningen. Sexköpslagen är ett statsfeministiskt missfoster, som inte hör hemma i ett upplyst samhälle."
Kvinnorförbunden med de manliga politikerna hukande i buskarna har en "von obend" attityd och lagen är en morallag. Den är också märklig såtillvida, att det bara är den ena parten som utnyttjar den andra. Sanningen är ju att utan prostituerade, kvinnliga eller manliga, fanns det ingen prostitution. 
Jag vet inte hur mycket tid och pengar som läggs på att smyga i buskarna, men vore det inte bättre att polisens knappa resurser användes till att utreda "riktiga brott". Lägga med tid på att spana på villatjuvar, koppartjuvar och liknande, istället för prostituerade. Lägga mer resurser på trafficking. 
Istället för att sopa undan människors sociala skyddsnät, vore det inte bättre att göra det mera finmaskigt? 
Kvinnoförbundskvinnorna menar ju själva att många kvinnor saknar andra möjligheter att försörja sig. Det är genom att skapa just andra möjligheter, som behovet av att prostituera sig minskar.
Nu kommer säkert jag, precis som andra, som är motståndare till sexköpslagen, att stämplas som kvinnofientliga. Men det hjälper inte att spruta löven om det onda sitter i roten. Det är precis det man gör genom att stifta denna typ av morallag. 
Staten ska inte lägga sig i avtal mellan vuxna, myndiga människor, men vi skall hjälpa och stödja de som tvingas mot sin vilja, liksom vi skall hjälpa de som utnyttjas av hänsynslösa arbetsgivare i andra sammanhang.
Dessutom har lagen varit helt meningslös, eftersom prostitutionen inte minskat, bara tagit andra former.
Men det har blivit ett utmärkt sätt att peka finger åt den som varit svag i själen. Då kan vi med media i spetsen stå där och skandera: FY, FY FY!!!
så "Farväl till släkt och vänner".....12 kommentarer:

 1. Man kan ju dra en parallell till narkotikan. Tänk om det vore straffbart att köpa men inte att sälja...

  SvaraRadera
 2. Det är också förbjudet att sälja sig själv som slav, även om avtalet är "frivilligt". Bra, tycker jag.

  Håller just på att läsa den lysande boken "Debt" av David Graeber, som beskriver hur "frivilliga avtal" kan undergräva hela samhällen, via nån sorts slippriga sluttande plan-mekanism. "Frivilliga avtal" är ingen princip som ogiltigförklarar alla lagar; vissa lagar är dispositiva och andra inte. Och det är bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns alltid undantag som bekräftar regeln.

   Radera
 3. Det kallas inte bara "kärlek" när de åker till Gambia, "dansa" och "stämning" kallas det också... Köpk** är tydligen finare än köpf****... Klart att de inom kvinnoförbunden inte vill nämna den delen av problemet, de vill väl ha en lite dörr öppen för besök i en del länder för att "dansa" lite.

  SvaraRadera
 4. Skrev om samma sak för ett tag sen, då var det Ohlyckans dotter som var i farten
  http://toklandet.wordpress.com/2012/10/31/allt-ska-vara-straffbart/

  SvaraRadera
 5. Man kan ju undra hur det står till i en polis sinne när denne står och lyssnar med örat mot ytterdörren och hör "samlagsljud". Det är bara ett jobb, jävlar vad han kör på, jag blir lite kåt, jag är stolt stasiagent, längtar till rättegången?

  SvaraRadera
 6. Något säger mig att om förslaget blir verklighet kommer den svenska rättsapparaten att sätta sökarljuset betydligt mer på snusket i Thailand än på de romantiska små äventyren i Gambia och på Bali.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ironiska är att prostitution är förbjudet i Thailand, men i den mån man bryr sig om att fånga torskar handlar det om utnyttjande av barn. Jag tror inte man kommer att vara svensk polis behjälplig i andra fall.

   Radera
 7. Du har inte funderat på att läsa på lite om prostitution?
  Ju mer en vet om saker och ting desto hållbarare argument kan en komma med och det är väl inte så dumt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom du har läst på, så kan du kanske lämna en bra länk på vad du tycker jag bör läsa.

   Radera
  2. Läs Lydia Cacho - Maktens Slavar.

   Radera
  3. "Varat och varan" av Kajsa "ekis" Ekman är också ett alternativ. Om du nu skulle ta dig tid att läsa så skriv gärna någon rad i din blogg om det.

   Radera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.