fredag 28 september 2012

Gubb-Jan ifrågasätter Råstams bok


Det blev alltså Gubb-Jan Stigson, inte Seppo Penttinen, som kom att publicera "Cirkus Quicks" ifrågasättande av Hannes Råstams bok "Fallet Quick". Penttinen hade ju annars i ett mejl till cirkusdirektör Göran Lambertz föreslagit att han själv skulle göra detta men avråtts:
"Av mejlkommunikationen framgår att Göran Lambertz är lite tveksam till att publicera Penttinens lista med tanke på att det kan väcka ont blod om man går till angrepp mot den nyligen avlidne Hannes Råstam. Så här skriver Göran Lambertz i ett mejl till van der Kwast, Penttinen och Stigson den 18 september: ”Nu har jag läst igenom Seppos lista med fel. Den är ganska överväldigande och frågan är vad vi ska göra av den. Det måste vi fundera över, det är naturligtvis känsligt att angripa Hannes R i det här läget.”"(SVD)
De 70 fel som Gubb-Jan i dag plockat fram är alltså ett samarbete mellan honom Seppo Penttinen. Tanken var från början att Penttinen skulle presentera den just i Paragraf, som nu sker.
Efter att ha läst artikeln och gjort en "Lambertz", det vill säga, skummat igenom de 70 punkterna, kan jag konstatera att det mesta är trams. 
För det första verkar inte Gubb-Jan ha en susning om hur det går till att skriva en bok. Förundersökningarna i fallet är på 60 000 sidor. Till det kommer många timmars video från olika vallningar. Utifrån detta skall det skrivas en bok på drygt 400 sidor. Helt naturligt blir det ett subjektivt urval av vad som kommer med i boken. Jag är helt övertygad om att Gubb-Jans skulle göra ett helt annat urval.
De punkter Gubb-Jan beskriver är i princip bagateller, som på intet sätt förtar bokens budskap. För den som dessutom läst domar, resningsansökningarna och nedlagda åtal, blir allt ännu mera påtagligt.
Gubb-Jan och övriga i "Cirkus Quick" vill gärna få oss att tro, att det är Råstams bok, som ligger till grund för resningsansökningar och nedlagda åtal. Det Råstam gjorde och som gjorde detta möjligt, är varken boken eller dokumentärerna. Det var att han fick Sture Bergwall att erkänna att han aldrig begått några mord. Han bidrog också till att öppna ögonen på folk, som tidigare varit oupplysta och trott sagan om massmördaren Quick. 
Råstam bekräftade också vad många kritiker framfört, utan att få gehör. Som bland gjorde att JK, cirkusdirektör Lambertz, bara skummade igenom Pelle Svenssons rättsutredning.
Jag förmodar att det Gubb-Jan anser vara den mest påtagliga bristen i Råstams bok, är det han ägnar huvuddelen av sin artiklel åt, nämligen mordet på Thomas Blomgren 1964. Där han med en dåres envishet hävdar att Bergwalls alibi för morddagen inte håller.
Alla med lite insikt i mordet, vet att Bergwall konfirmerades denna helg. Vi vet också att konfirmarationen var uppdelad på två dagar. Gubb-Jan hävdar att 14-årige Sture hade 25 timmar på sig att leta upp en äldre kompis med körtkort och åka 106 mil tur och retur för att hitta ett offer att lustmörda och sedan åka hem igen.
Gubb-Jan slår tillbaka

Det är möjligt att det rent tekniskt hade kunnat gå att genomföra brottet. Enligt Gubb-Jan själv hade Bergwall när han förhördes 1993, alltså 29 år senare, inget minne av att det var just konfirmationshelgen.
”– Nej, i samband med min egen konfirmation, och kring där alltså, så det kan röra sig från -64 till -66 nånstans då. Det är preciseringen jag kan göra.”
 Vad minns jag från min konfirmation? Jo, att jag hade en brun kostym, byxorna kliade. Vi satt med psalmböckerna uppslagna för att kunna läsa rätt. Hade jag sedan smitit hemifrån, hade jag säkert kommit ihåg det också.
Jag är helt övertygad om att Sture skulle ha kommit i håg att det var just denna helg, eftersom det inte var vilken helg som helst. Föräldrarna skulle ha kommit ihåg om han var borta från hemmet just denna helg. Syskonen skulle ha kommit ihåg.
Det är symptomatiskt för "Cirkus Quick" att man kniper varje litet halmstrå. Att 999 skäl talar emot att Bergwall befanns sig i Växjö denna helg, så väljer man att fastna vid att det fanns 1 liten möjlighet kvar, även om även den var väldigt osannolik.
Publiceringen skall också ses i skenet av den mediastrategi, som man lagt upp i "Cirkus Quick" och som vi kunnat ta del av genom deras mejlkonversation. Den följer helt klart det spår som cirkusdirektören själv dragit upp, nämligen att så misstro hos de som inte är insatta i fallet. 70 punkter låter imponerande, men det mesta är som sagt trams.
Föga förvånande finns alla Lambertz "överväldigande bevis" med bland punkterna, trots att de redan är punkterade.
Gubb-Jan och Penttinens lista skall ses för vad det är, en vendetta mot Hannes Råstam!


4 kommentarer:

  1. Bra genomgång av dumheterna. Jag har också läst de 70 punkterna och inte en enda kändes besvärande för Hannes Råstam.

    SvaraRadera
  2. Det är riktigt tragisk vad som hänt efter den banbrytande rapporten om oskyldiga i svenska fängelser från Lambertz.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan bara hålla med dig, men jag undrar om Lambertz är riktigt frisk?

      Radera
    2. Lambertz har klara narcissistiska drag:
      individen uppvisar ett ihärdigt mönster av grandiositet (i fantasi eller beteende), behov av beundran, brist på empati, börjar i det unga vuxenlivet och finns i varierande samband indikerat av fem (eller fler) av följande:
      1. Har en grandios självbild (till exempel överdriver framsteg och talanger, förväntar sig att bli betraktad som överlägsen utan lämpliga meriter).
      >>> Lambertz: "Slaget är vunnet", mm.
      2. Är besatt av fantasier om obegränsad framgång, makt, briljans, skönhet, eller perfekt kärlek.
      Tror att han eller hon är "speciell" och unik och bara kan bli förstådd av, eller bara borde umgås med, andra speciella eller högstatuspersoner (eller -institutioner).
      >> Umgås inte med Halvtänkarna, undervisar gärna andra i det de "inte förstår". Endast höga jurister "förstår".
      3. Kräver stor beundran.
      >>>> Lambertz svänger gärna med sina titlar trots att det inte är att rekommendera.
      4. Har oresonliga förväntningar på speciella förmåner eller omedelbar respons på hans eller hennes förväntningar.
      >>>> Lambertz anser sig att "ha rätt att agera" trots sin position. Backar endast om han får en tillrättavisning av högre stående (HD), t.ex. i fallet Palme då han blev tillsagd och genast drog sig tillbaka ...
      5. Är interpersonellt exploativ, det vill säga utnyttjar andra för att uppnå sina egna mål.
      >>>> Lambertz karriär fram till JK och HD är väl exempel på hur han kan trampa på oskyldiga för att nå sina mål.
      6.Brist på empati; är ovillig att känna igen eller identifiera sig med andras känslor och behov.
      >>>> Lambertz: Tydlig brist på empati med anhöriga till mordoffren, eller till oskyldigt dömda (SB)
      7. Är ofta avundsjuk på andra eller tror att andra är avundsjuka på honom eller henne.
      >>>> Lambertz: Har inte uttryckt sådant offentligt i allafall
      8. Uppvisar arrogans, hotfulla beteenden eller attityder.
      >>>> Lambertz: Uppträder klart arrogant mot alla "halvtänkarna", dock ej hotfull, snarast "cool".

      Radera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.