måndag 17 september 2012

Kredit till Pelle Svensson om Quick

Pelle Svensson gjorde en gedigen utredning

I går läste jag för första gången den 69-sidors utredning, som låg till grund för advokat Pelle Svenssons anmälan till JK Göran Lambertz om de fällande domarna mot Thomas Quick. Hur Lambertz kunde komma undan efter en "utredning" på 10 dagar är fullständigt makalöst.
Pelle Svensson har själv skrivit en debattartikel i Paragraf och längst ner finns en länk till utredningen för den som är intresserad. Enligt egen utsago jobbade han med rättsutredningen i sex månader och det finns ingen anledning att tvivla på detta. Eftersom det finns facit idag i form av bl a Hannes Råstams dokumentärer och bok, så visar Svenssons utredning att han var rätt ute. Han skriver i sin debattartikel:
"Min rättsutredning tystades nu ner, locket lades på. Jag påbörjade därför mitt arbete som 2009 utmynnande i en bok med titeln ”Quick den stora rättsskandalen”. Boken fick ett stort erkännande ifrån den läsekrets som ännu inte ledsnat på alla turer runt den av oss utpekade falske seriemördaren.
Makthavarna, bl a Göran Lambertz gjorde allt för att misskreditera min rättsutredning och nu också min nyutgivna bok."
Göran Lambertz

Vi vet alla vad Göran Lambertz gjorde när han fick Pelle Svenssons anmälan. Han läste, enligt vad han själv påstår, igenom alla domarna.  Han fann gedigna domar och ett skickligt polis och åklagararbete och betygade att vårt rättssystem inte låter sig luras. Vi kunde därför lita på vårt rättssystem. 
Jag skrev om Lambertz kvalificerade dravel i de här artikeln för några dagar sedan.
Huvudspåret i Svenssons utredning är inte att anklaga de olika tingsrätterna för att ha gjort fel. Det är istället hur förundersökningarna manipulerats i polisen Seppo Penttinen och åklagare van der Kwast. Vilket lett till att information som talar mot Quick som gärningsman undanhållits rätten. 
Svensson serverar felaktigheterna för Lambertz på silverfat, men JK bryr sig inte. Var han lat eller bara dum, eller fanns det någon form av vänskapskorruption? Någon ridderlighet att försvara det svenska rättssystemet kan inte ha funnits efter "Oskyldigt dömda".
För mig är det svårt att förstå hur Lambertz kunnat undvika att ta till sig och själv gå vidare med t ex hur det gick till när Quick efter stora problem och massor med förhör till slut kunde hitta rätt i Levi-målet, mordet på den israeliske turisten.
Förhör med ledande frågor pågick under över ett år för att få fram den rätta mordplatsen. Det hölls 18 förhör med ledande frågor för att leda Quick fram till rätt mordvapen. Frågan om mordvapnet upprepades 51 gånger tills Quick hamnade rätt.
När det gäller mordet på Gry Storvik undanhölls viktig information om blodspår och DNA, som uteslöt Quick och hans påhittade medhjälpare som gärningsmän.
Pelle Svensson gjorde ett bra jobb, vilket är något han fått väldigt lite kredit för. Gammelvargen bugar inför ett gediget arbete. Vad gäller Lambertz finns det inte ens anledning att lyfta på benet och pissa...

5 kommentarer:

 1. Varför kommer jag att tänka på ordspråket stånga pannan blodig?

  Rättssystemet är så genomruttet att det går förmodligen aldrig att rätta till.
  Allemand

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi får bara se toppen på isberget. De fall som tas upp i media. Det sker säkert många rättsövergrepp i det tysta.

   Radera
 2. Sverige är ett litet land som dessutom lider av svår konflikträdsla. Det är mycket begripligt att Lambertz inte vill kritisera offentligt folk han äter middag med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har funderat på detta, men Lambertz åt nog inte palt med Penttinen och van der Kwast, men säkert löjrom med Borgström.

   Radera
 3. Den där Lambertz är en gåta,men kanske finns det nåt i det här som kan förklara delar av märkligheterna: http://massmediaexpo.wordpress.com/2012/08/31/goran-lambertz-dolda-motiv/ Läser man mellan raderna i "försvarstalet" för den dåligt genomförda JK-undersökningen fån 2006 så säger han väl egentligen att"TQ är en tokig krake fullt kapabel att begå de brotten han erkänt, så om han behöver mer hjälp än normalt för att hitta rätt i utredningen så kan det vara ok även omän det inte är praxis, han kommer ändå inte att bli fri nån gång"
  Vidare är det intressant att Lambertz konstaterat att morden är av "likartad karaktär", hur det går ihop med att det i två av fallen, varav ett är det som föranledde JK-anmälan, inte finns någon kropp eller annan teknisk bevisning som talar för att personen är mördad?
  http://www.dn.se/debatt/darfor-andrade-jag-mig-om-thomas-quicks-skuld

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.