onsdag 30 maj 2012

"It aint over until the fat lady sings"

Kommer, kommer inte?

Supreme Court i London beslutade att Julian Assange kan utlämnas till Sverige, men hans advokat Dinah Rose får två veckor på sig för att undersöka om hon skall begära att Supreme Court (SC) skall återöppna fallet. Anledningen är att domstolen använts sig av argument som inte framfördes vid förhandlingarna. SC hade tagit med franska regler samt Wien-konventionen i sin bedömning, vilket försvaret aldrig fått ta del av
SC dömde annars till nackdel för Assange, men det var en oenig domstol. Röstsiffrorna blev 5-2, vilket måste anses vara anmärkningsvärt. Här är hela domen i SC. I och med respiten, skjuts också utlämnadet av Assange upp i minst två veckor. Han missar därmed Hillary Clintons besök i Sverige.
Tydligen är begreppet  "autorité judiciare" av central betydelse i sammanhanget. Signaturen "Gullegubben" på Flashback har kollat lite på detta och tycker följande:
"Jag tycker att SC varit lite slö. EU-domstolen gör mycket större utredningar när man tolkar begrepp i EU-rätten, genom att se till flera översättningar och lagstiftningens intre sammanhang och syfte.
Vad som är "autorité judiciaire" kan bero den enskilda regelns sammanhang. I ett mål i Europadomstolen har denna sagt att franska åklagare inte är "autorité judiciare", i den mening som avses i artikel 5.3 i Europakonventionen.
"3. Var och en som är arresterad eller på annat sätt berövad
friheten i enlighet med vad som sagts under punkt 1.c skall
utan dröjsmål ställas inför domare eller annan ämbetsman, som
enligt lag får fullgöra dömande uppgifter, och skall vara
berättigad till rättegång inom skälig tid eller till frigivning
i avvaktan på rättegång. För frigivning får krävas att
garantier ställs för att den som friges inställer sig till
rättegången."
Man hänvisar i domen till att den franska texten ger "juducial authority" ett vidare begrepp som även innefattar åklagare, men Europadomstolen underkänner just fransk åklagare som detta.
Enligt "Gullegubben" har rambeslutet har varit uppe nio gånger i EU-domstolen, men frågan vad som kan anses som "autorité judiciare" vad avser "poursuites" (elle vad det nu var) har den aldrig fått någon fråga om.
"Vad jag kan se har den inblandade myndigheten alltid varit en domstol i de nio fallen." (Flashback)
"Gullegubben" fortsätter:
"Fast min poäng är att samma uttryck kan betyda olika saker i olika regler. SC har inte förklarat varför "autorité judiciaire" ska anses ha denna vidsträckta betydelse i just det här fallet. Och för att bestämma det måste man se till rambeslutets systematik i stort och den enskilda regelns roll i detsamma, samt dess syfte, som det kan utläsas ur dess sammanhang. Det finns inga förarbeten till EU-lagstiftning, så lagstiftarens vilja kan bara utrönas ur ingressen till rättsakten. Annan EU-lagstiftning rörande liknande frågor kan också vara till ledning."

Komplex fråga
Intressant, men inte helt lätt med andra ord. Oavsett den slutliga utgången av ärendet har Assange-fallet visat på brister i EAW-systemet. Frågans komplixitet visas också av att domarna i SC inte var eniga. 
"Domstolen slår fast att när Englands parlament beslöt om att godta EAW hade de från ministrarna givits den felaktiga tolkningen att det är domare m.fl och inte åklagare som bestämmelserna omfattar. Detta har ministrar tydligen angivit explicit. Detta om något är ju en allvarlig signal till de engelska politikerna, om att den dömande instansen talar öppet om att lagstiftarna är förvirrade och har beslutat om en lag de inte begriper!
"Lord Mance, one of two dissenting justices, said the wording of the framework decision was ambiguous and so it was appropriate to consider what ministers said at the time, which was that it would be a judge, court or magistrate that issued the order." (The Guardian)
Detta är ju ganska mycket dynamit för framtida ändringar av EAW".(BaalZeBub Flashback)
Brittiske rättskommentatorn Joshua Rozenberg är förvånad över utvecklingen.–Det skulle vara väldigt pinsamt om Högsta domstolen var tvungen att återöppna fallet och det är ju extraordinärt att de kanske har grundat sig på något som de inte låtit parterna argumentera kring, säger Rozenberg till BBC.(DN)
Naturligtvis ges Anna Ardin och Sonja Wiléns biträde Claes Borgström möjlighet att breda ut sig i media, vilket han naturligtvis gör med glädje. Borgström underkänner de brittiska domstolarnas arbete. För denne svenske "mästeradvokat" är allt lätt som en plätt:
–Jag har haft som utgångspunkt att Assange ska överlämnas. Det regelverk det handlar om är ganska enkelt; Europeiska arresteringsorden är inte så väldigt komplicerad. Och han var häktad på sannolika skäl. (SVD)
(AB)
Kanske borde Borgström söka jobb på Supreme Court, eftersom allt är så nekelt och självklart, vilket det tydligen inte är.

17 kommentarer:

 1. Ja du Vargen, den som lever får se heter det. Hoppas bara att man just lever tillräckligt länge för att få se.

  Vilken soppa Ny ställer till med, istället för att bara åka till London och förhöra. Grovt tjänstefel enligt mitt sätt att se det.
  Allemand

  SvaraRadera
 2. Hårklyverier, olika tolkningar om huruvida en åklagare har rättigheten eller inte. Faktum kvarstår att Assange motsätter sig en utlämning pga att han är rädd att fällas. Utlämning till USA är inte aktuellt i detta fallet.

  Om han inte godkänner svenskt rättsväsende undrar jag vilken rätt förutom hans egna gudagivna makt Assange erkänner.

  Högmod går före fall...

  SvaraRadera
 3. Den rättssäkra Justitieministern uttalar sig
  http://www.youtube.com/watch?v=ieL_oEApl-Y
  Jag skulle inte vilja bli skickad till ett land där ett sådant här höns har någon befogenhet överhuvudtaget.
  Utlämning är inte aktuellt till USA, däremot finns en fara i att han blir utlånad, något du förmodligen inte har en aning om.

  SvaraRadera
 4. Lite länkar som tyvärr verkar saknas i Assangetråden för genomlysning.


  Assange Attorney: British Ruling Sets Alarming Precedent for Judicial Independence in Europe
  Wednesday, May 30, 2012
  http://www.democracynow.org/2012/5/30/assange_attorney_british_ruling_sets_alarming

  "So, it is right that this has political — with a small p — implications, if not even with a big P. But, I think that he was actually heartened that there was so much argument, clearly, between the judges and that two of the judges came to the view that this was not right that a prosecutor could call for somebody to be just handed over for questioning. And was also heartened by the fact that two of the judges who remained, who went along with the judgement, still had reservations about whether parliament would have agreed with this, but basically, ended up going with the majority decision"


  Manning och Assange - anklagade i skilda världar
  30 maj 2012 kl 19:26, uppdaterad: 30 maj 2012 kl 21:29
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/manning-och-assange-anklagade-i-skilda-varldar_7242753.svd

  "Världskändisen Julian Assange har i ett och ett halvt år undvikit det svenska rättssystemet på en engelsk herrgård. I dag blev beslutet om ulämning uppskjutet igen. Samtidigt har en ung soldat suttit isolerad och mentalt nedbruten i väntan på krigsrätt för läckor till Wikileaks."


  Bara själva frågan är ju lite kul...

  ”Wall Street Journal frågade om vi fått betalt av CIA”
  http://www.resume.se/nyheter/media/2012/05/30/wall-street-journal-fragade-om-jag-fatt-betalt-av-cia/

  "Precis som när vi hade Lockerbie-intervjun, som CNN och BBC och alla andra kreddade oss för, kände vi förstås att det var kul att uppmärksammas, säger Thomas Mattsson."


  _cypherpunks_
  Supporters of ‪#Wikileaks‬ founder Julian ‪#Assange‬ outside the Supreme Court in London on May 30, 2012 pic.
  https://twitter.com/_cypherpunks_/status/207795506007646208/photo/1/large


  Feministsocialdemokraten som figurerat på bild med AA och även partiledarkandidat, bloggar

  Veronica Palm
  http://veronica-palm.blogspot.se/2012/05/en-rattslig-provning-av-assange-ar.html
  onsdagen den 30:e maj 2012

  "En rättslig prövning av Assange är viktig för både de kvinnor som anmält, men också den svenska rättssäkerheten".

  Har nämts i förbigående i tråden men kan möjligtvis ha stora implikationer på utlämningsärendet till USA

  As Assange Awaits U.K. Verdict, Link Between WikiLeaks And Hacker Group Revealed
  Wednesday, May 30, 202
  http://www.rferl.org/content/as-assange-awaits-uk-verdict-link-between-wikileaks-hacker-group-lulzsec-revealed/24596950.html

  "The reason WikiLeaks made contact, according to the book, was that it wanted help from the hackers at LulzSec in "infiltrating several Icelandic corporate and government sites":"


  Avslutar med lite humor. Det är inte bara Assangemålet som drar löje över Sverige
  Kitty Flanagan on a non-gender preschool
  http://www.youtube.com/watch?v=Uu_T29f2rnE

  SvaraRadera
 5. Sweden's Minister of Justice Beatrice Ask meets with Attorney General Eric Holder
  February 27, 2012
  https://secure.flickr.com/photos/embassyofswedenwashingtondc/6936320891/in/set-72157629105012894/

  Ingenting om mötets innehåll är publikt, det behöver iofs inte innebära att mötet handlade om Mr Assange...

  SvaraRadera
 6. Den påstådda Stratfor-hackaren.
  Calling himself an electronic Robin Hood, Jeremy Hammond
  http://www.chicagomag.com/Chicago-Magazine/July-2007/The-Hacktivist/
  som visade på den hemliga tribunalen mot Assange

  SvaraRadera
 7. http://freehammond.com/

  He is currently incarcerated at the federal jail in New York City, charged with hacking conspiracies carried out by the LulzSec/AntiSec wing of Anonymous. His four co-defendants, Ryan Ackroyd, Jake Davis, Darren Martyn and Donncha O'Cearrbhail, are awaiting extradition from Britain and Ireland. The charges include the hacking of Stratfor and HBGary Federal,

  HBGary som bekant från Assangetråden. En av tre firmor i konspiration mot wikileaks.

  SvaraRadera
 8. Hela historien är absurd. Hade det varit Nisse Svensson så hade det inte hänt något efter att den förste åklagaren lagt ner ärendet. Nisse hade kunnat fortsätta sitt liv som vanligt. Möjligen hade han tänkt sig för lite nästa gång han hamnade i någon okänd kvinnas säng.

  SvaraRadera
 9. The full interview with author, documentary filmmaker and journalist John Pilger conducted by Thomas Hall, of Swedish newspaper Dagens Nyheter (DN). Pilger gave his answers on the 28th of May, which DN did not publish in the Swedish version of the 30th of May "Aktivister litar inte på Sverige" ("Aktivist do not trust Sweden").
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/aktivister-litar-inte-pa-sverige
  Pilger was NOT "attacking" the Swedish system as DN made appeared when quoting some of Pilger's text. Professors blogg, however, is proud to publish this unreleased, full text material, by John Pilger.

  http://ferrada-noli.blogspot.se/2012/05/john-pilger-on-assanges-extradition-hr.html

  “One of the most fundamental human rights -- that of the presumption of innocence -- has been breached over and over again in Assange's case. Convicted of no crime, he has been the object of character assassination --perfidious and inhuman -- and highly political smear, of which the evidence is voluminous.”

  Kommentar om DN's selektiva förmåga är överflödig.

  SvaraRadera
 10. Sexualvetenskap :) ala Oscar Swartz
  A Brief History of Swedish Sex: How the Nation that Gave Us Free Love Redefined Rape and Declared War on Julian Assange
  http://www.amazon.com/dp/B0087AZNCK/
  Den ska läsas.

  Sedan tycker jag Svenska feminister gott kan ta till sig FEMEN's kampmetoder för uppmärksamhet.
  http://cryptome.org/2012-info/femen-euro2012/femen-euro2012.htm

  SvaraRadera
 11. Tuffa dem där kvinnorna.

  Gangster Party in Davos
  http://cryptome.org/2012-info/femen-wef/femen-wef.htm

  SvaraRadera
 12. Thursday, May 31, 2012 11:16 AM CEST
  A reminder about WikiLeaks

  As the risk intensifies that Assange may be prosecuted for his journalism, it is vital to remember what's at stake
  By Glenn Greenwald
  http://www.salon.com/2012/05/31/a_reminder_about_wikileaks/

  “Just in time to spoil the celebration of the 40th anniversary of the publication of the Pentagon Papers, the Obama Justice Department is trying to do what Richard Nixon couldn’t: indict a media organization. . . . Charging Julian Assange with ‘conspiracy to commit espionage’ would effectively be setting a precedent with a charge that more accurately could be characterized as ‘conspiracy to commit journalism‘” — James Goodale, General Counsel of The New York Times during its Pentagon Papers fight with the Nixon administration, writing in The Daily Beast, June 12, 2011.

  Man tycker väl att murvlar av alla de slag borde se prolematiken i att själva jouralistyrket står på spel i vad som sammanfaller med den nya "drönar-eran" dvs UAV's

  http://en.wikipedia.org/wiki/UAV
  UAV kan förmodligen redan nu ta beslut om att släcka människoliv alldeles utan mänsklig inblandning.

  Lite musik som sammanfattar textharangerna
  http://www.youtube.com/watch?v=qlI33ZYfzwM
  Kraftwerk - We Are The Robots (Funphreak remix)

  SvaraRadera
 13. 2012-06-05 Transcript: Julian Assange on 2UE Radio; Supreme Court verdict, lack of support from Australian Government
  http://wlcentral.org/node/2642

  Tim Shaw: And the important thing about that very clear point: there are no charges. These are assertions that are being made by authorities from Sweden, but am I correct in understanding that neither woman has signed any form of document asserting or alleging that you raped them?

  Julian Assange: That's correct. We know, in fact, that what is said, what is admitted by the Swedish prosecution in its filing to the UK Supreme Court is that both women went into the police station to ask for advice, they say, about getting STD tests. And then, within a few hours, that had gotten to the Swedish Prime Minister's residence, and was picked up by a reporter, they say—the reporter said at that residence—and then was splashed all over the world. But the younger girl refused to even... aborted the sort-of conversation with the police once she had heard that they were intending to arrest me and refused to even sign her statement. And later on, in even the police documents, she says that she was railroaded by police.

  Herr Assange är som vanligt väldigt diplomatisk mot AA och SW, speciellt SW.

  SvaraRadera
 14. https://www.flashback.org/sp37728709
  Tredje kvinnan och Mats Gehlin är svaret i denna härva.

  Tredje kvinnan är den som ursprungligen skulle våldtäktsanklagat Herr Assange. Det behövdes inte. Svensk våldtäktslagstiftning hjälpte henne till att fortfarande vara anonym. Vad fick hon betalt.

  SvaraRadera
 15. Ja då var det dags för konspiration igen :)
  Det är alltså riktiga högdjur som var ute efter wikileaks, inte så konstigt kanske.

  Among the list of Bilderberg attendees is CEO of Palantir Technologies
  https://twitter.com/avilarenata/status/208709278398291968

  Lite återkoppling, finns ju massor i tråden f.ö. om främst HBGary
  http://www.salon.com/2011/02/11/campaigns_4/

  Listan på medverkande.
  http://www.infowars.com/bilderberg-2012-the-official-list-of-participants/
  USA Karp, Alexander CEO, Palantir Technologies

  SvaraRadera
 16. TRENTERX är helt enkelt bäst..
  https://www.flashback.org/sp38075662
  Men redan samma kväll började aktionen för att få upp våldtäktsanklagelsen på dagordningen igen. Sara Wennerblom som förhört både Sofia Wilen och Anna Ardin åkte hem till Anna för att hämta in den sönderrivna kondomen utan DNA. Mats Gehlin hämtar in en trasig kondom från Sofia Wilen, mot Eva Finnés instruktioner, och skickar båda till SKL trots att Eva Finne redan lagt ner förundersökningen mot SW helt och hållet. Claes Borgström överklagar Eva Finnés beslut och begär att Assange i stället skall anhållas för två våldtäkter.

  Och simsalabim så är Assange åter misstänkt för våldtäkt, plus sexuellt tvång och sexuellt ofredande....

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.