tisdag 29 maj 2012

"Welcome to Mordor, Mr Assange"


I morgon avgörs det om Julian Assange skall utlämnas från Storbritannien till Sverige och ställas till svars för anklagelserna om bl a våldtäkt. Han har själv myntat uttrycket "feminismens Saudiarabien". Den feministiske krönikören Natalia Kazmierska har en krönika i Aftonbladet där hon uppmanar dom styrande i Sverige att göra något åt bilden som sprids i världen av Sverige som ett feministiskt Mordor. En bra liknelse tycker jag, så därför hälsar jag Assange välkommen till Mörkrets rike, både feministiskt, rättssäkert och journalistiskt.
OK, det är en mörk bild av Sverige och bör tolkas symboliskt.
När det gäller Supreme Courts beslut i morgon, så är de flesta bedömare överens om att Assange kommer att att utlämnas. 
Christoffer Wong, lektor vid juridiska fakulteten i Lund. Han forskar om EU-straffrätt och har specialstuderat fallet Assange. Christoffer Wong menar att det skulle få mycket stora konsekvenser för systemet med europeiska arresteringsorder om domstolen skulle underkänna begäran att Assange ska överlämnas till Sverige.
– Då underkänner man hela systemet, säger Christoffer Wong.(DN)
Jag är inte jurist och lektor, så jag borde hålla klaffen, men vad det är man prövar är om Sverige tolkar EAW på rätt sätt, alltså om det räcker den utfärdas av en åklagare och inte en domstol. Vidare tror jag också man skall ta ställning till om EAW kan användas enbart för att få någon förhörd.
Oisin Cantwell har skrivit en krönika i Aftonbladet om "Turerna kring Assange dom har skadat Sverige". Krönikan är väl i stort okej. Naturligtvis har alla märkliga turer skadat Sveriges anseende utomlands, men inte bara juridiskt, utan också för den statsfeminism, som regerar i landet. 

På några punkter kantrar dock Cantwell. Han skriver bl a:
"Jag skulle inte bli förvånad om utredningen läggs ner en tid ­efter förhöret. Inte för att jag är övertygad om Assanges oskuld. För det är jag inte. Jag var inte närvarande i sängkammaren och har ingen aning om vad som hände. (Det vet för övrigt inte heller alla de som på nätet har anklagat kvinnorna för både det ena och det andra.)"
Det Cantwell glömmer är att de flesta som tagit ställning för Assange i skuldfrågan bygger detta vad som framkommit i den läckta häktningspromemorian. Där har Anna Ardin och Sofia Wilén berättat sin historia. Utifrån vad de själva berättat, är det svårt att se att något brott har begåtts. Men Cantwell har rätt i att ingen av oss var där och att ord kommer att stå mot ord.
Rättsfallet är på många sätt unikt och en av de unika sakerna är att vi har sett grunderna på varför Assange häktades i sin frånvaro och det är en av de punkter som skrämmer i Mordor. Nämligen hur lätt det är att få någon frihetsberövad.
Cantwell har också köpte en myt myntad av kvinnornas målsägarbiträde Claes Borgström, att kvinnorna utsatts för en "exempellös hatkampanj". En kampanj innebär att det finns krafter som styr kampanjen. Kampanjen "#prataomdet" är exempel på en kampanj, där syftet var att smutskasta Assange och stödja kvinnorna. 
Visst finns det kommentarer i forum av olika slag, som kan tolkas sam hatiska. I övrigt handlar det mest om att kvinnornas berättelser och agerande ifrågasätt. Precis som när det gäller ifrågasättandet av tokfeminismen, anses detta vara näthat.
Julian Assange har däremot varit utsatt för en med jämna mellanrum återkommande smutskastning i gammalmedia i Sverige och utomlands. Detta har burit kampanjens prägel genom att vara samordnad.

9 kommentarer:

 1. Det skämtas ju även lite om Mr Assanges ogrundade farhågor att hamna i Bradley-läge. Bradley har fråntagits sin rätt till en "quick and speedy trial" då han f.n. varit frihetsberövad över två år och rättegång har ej inletts. Tungrodd artikel.

  2012-05-28 What we know about the Information Review Task Force | US v PFC #Manning #WikiLeaks #Assange
  Submitted by Alexa O'Brien
  http://wlcentral.org/node/2620

  "On July 29, 2010, the then Secretary of Defense, Robert Gates, ordered the director of the Defense Intelligence Agency, Ronald L. Burgess, to stand up an Information Review Task Force, to lead a comprehensive review of the documents allegedly given to WikiLeaks in concert with interagency participants.

  The Information Review Task Force was a 24 hour/day operation, comprised of 80 people, largely "intelligence analysts" from the "DIA and from the PAC [USPACOM, United States Pacific Command] and CENTCOM [US Central Command] and USD(I) [Under Secretary of Defense for Intelligence]. The FBI and Army CID [Criminal Investigation Command], were also represented," according to Department of Defense Press Secretary, Geoff Morrell:"


  Underättelsetjänst plågar wikileaksanhängare med olagliga förhör/trakasserier.

  https://twitter.com/#!/wikileaks/status/207252996806029312

  http://www.laquadrature.net/ medgrundare förhörs av FBI i Frankrike
  http://www.numerama.com/magazine/22730-interroge-par-le-fbi-sur-julian-assange-jeremie-zimmermann-est-bien-rentre-en-france.html

  FBI allegedly offered FBI informant Sabu inducements to entrap Assange (pdf finns i länken)
  https://twitter.com/#!/wikileaks/status/207274652547035136

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig om att det är lätt att raljera för den som inte löper någon risk att hamna i samma situation som Bradley Manning. anteringen av honom vittnar om ett helt raserat rättssystem i ett land var lilla knähund den svenska statschefen är.

   Radera
 2. Nu är ju fallet Assange väldigt speciellt. Hade det varit Kalle Svensson så hade åklagarmyndigheten lagt ner fallet, precis som den första åklagaren gjorde, sen hade det inte varit mer med det, eftersom det aldrig går att bevisa vad som förekommit när inga vittnen finns (mer än undantagsfall). Det är ganska sällsynt att män fälls för ens faktiska våldtäkter för att de inte går att bevisa. Lagen är nog vacker vad gäller att försvara kvinnors rätt, men den är normalt ett slag i luften. Så i det här fallet handlar det om storpolitik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Andra åklagaren Eva Finné lade ner fallet efter att ha läst polisförhöret med SW. Hon trodde på hennes historia, men konstaterade, att "brott har inte begåtts". Eftersom häkningspromemorian kan läsas av alla som vill, så har vi denna gång haft unikt tillfälle att "titta in i sovrummet".
   Detta är bara en av många omständigheter som gör fallet, precis som du säger, unikt.

   Radera
  2. En anmäld våldtäkt är inte samma sak som en faktiskt våldtäkt. Det stämmer att åklagarmyndigheten lägger ner de flesta fall av anmälda våldtäkter, men det beror inte på att det inte har förekommit vittnen eller att det inte går att bevisa.

   Ett tips, läs om de 41 nedlagda våldtäktsanmälningarna i Lund 2010. Fundera sedan igenom vilka av dessa som verkligen är faktiska våldtäkter och vad mer åklagaren kunde ha gjort i de fallen.

   http://www.sydsvenskan.se/lund/41-anmalda-valdtakter-ndash-noll-atal/

   Radera
 3. Det kommer att bli ett hejdlöst mediespektakel det här - och fortsätter det som det gjort kommer det definitivt inte att vara positivt för Sverige, varken utrikes eller inrikes. Att det inte skulle uppstå nya konstigheter känns väldigt otänkbart då kontexten består av ett politiskt minfält.

  /Matte Matik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om svensk åklagarmyndighet förstår hur stor skada man gjort för tilltron till rättssystemet. Blir det rättegång kommer denna att ske inför stängda dörrar, vilket kommer att ge utländsk media ytterligare vatten på sin kvarn. Detta är ju precis vad vi fördömer USA för i fallet Bradley Manning t ex.

   Radera
 4. Jag tror inte många i den här ankdammen fattade vad de gjorde när de gav sig på Assange och hur stort fallet skulle bli internationellt, varken Anna Ardin eller sofia Wilen, inte heller Ny och Borgström samt politikerna. De är alltför vana med det lydiga indoktrinerade svenska folket och svenska media som hoppar när de säger hoppa och tider när de ryter tig!

  Skönt att Sverige får stå med byxorna nere verkligen HELA TIDEN i den här sopppan. Inget ont som inte har något gott med sig ;)

  Hej OldWolf! :)Bloggen ser bra ut!

  /Anemon

  SvaraRadera
 5. Sverige som ett feministiskt Mordor är en lysande fullträff.
  Och vi framstår mer och mer som Europas byfåne med en totalt kuvad kader av män - som numera tar på sig hjälm när de kör barnvagn. God NAtt Sverige.

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.