fredag 4 maj 2012

Askungen

Donia Hassan blev 15 år. Hon dog ensam i sin säng medan fostermamman var på Jägersro. Donia hade varit sjuk i en månad, men lämnades utan tillsyn i 10 timmar, innan hon hittades död 13.30 lördagen den 28 april. Enligt uppgift hade Donia skörtelfeber, vilket är en allvarlig, men normalt inte dödlig sjukdom.
Det finns många ingredienser i denna tragiska historia. På många sätt liknar det en askungesaga utan lyckligt slut. Donia kom aldrig till balen och fick aldrig sin prins.
Hon var fosterhemsplacerad av Simrishamns kommun sedan hon var 10 år. Kommunen hade outsourcat placeringen på det privata vårdbolaget Attendo Care, som i sin tur ordnade och avlönade fosterhemmet.
Om jag lämnar anledningen till att Donia fanns på familjehemmet därhän, så finns det ändå många saker att fundera över.

 • Eftersom mamman berövats vårdnaden genom LVU fanns det formella föräldraansvaret hos kommunen. Det måste vara kommunen som har ansvar att se till att barnet får ett bra familjehem.
 • Kommunen har som jag skrivit ovan lämnat över ansvaret att skaffa familjehem till det privata vårdbolaget Attendo Care. Verksamheten är alltså outsourcad, men kan detta innebära att något formellt ansvar förs över på Attendo?
 • Det är Attendo som ansvarade mot kommunen att Donia fick ett bra familjehem, men vilket ansvar har kommunen att följa upp att det verkligen var så?
 • Donia har sedan hon var 10 år flyttats mellan olika familjehem. Varför?
Om jag fattat det hela rätt, så är det alltså socialtjänsten i Simrishamn som bär det slutliga ansvaret som vårdnadshavare för Donia. Jag har svårt att se att detta ansvar kan delegeras. 
 • Donia var sjuk. Hon hade varit det i en månad, men familjehemmet hade inte konsulterat läkare. Vårdnadshavare, socialtjänsten, visste om att Donia var sjuk, men inte följt upp detta och vidtagit åtgärder, eftersom det inte var en "dödlig sjukdom".
 • Socialtjänsten medverkade till att uppskjuta en begäran från Donias syster Cecilia att få träffa henne i 20 dagar. Donia hann att dö innan hon kunde få återse sin syster efter 6 år.
 • Lördagen den 28 april kom inte Donia till frukost. Ingen verkar ha funderat på varför. Istället åkte fostermamman till Jägersro galopp på morgonen. Enligt henne var Donia bara "tjurig".
 • Varför var det så bråttom att städa Donias rum och göra det kliniskt rent? Tillkallades polis i samband med att dödsfallet upptäcktes, eller gjordes det först efter reaktionerna från den biologiska mamman?
Donia Hassan RIP

Det finns ytterligare frågetecken kring hur bra detta familjehem var för Donia. Vänner till henne säger att de tappade kontakten med henne på grund av att hon nästan inte fick någon tillgång till Internet. Hon skall inte ha haft tillgång till en egen mobiltelefon, eftersom denna "glömdes" på förra familjehemmet för fyra månader sedan.
Fostermamman skall ha vädrat i Donias rum 4 gånger om dagen för att hon "luktade illa". Man kan också fundera över varför familjen tog fosterbarn?
Fosterföräldrarna driver en ridskola i samarbete med den lokala ridklubben. De äger ridhus och stallar med plats för 30-talet hästar. Mamman har en mycket gedigen utbildning inom ridsporten och är engagerad i många stora hästbegivenheter. 
 • Huvudfunktionär FalsterboHorshow hoppningen/hunting sen -99
 • Malmö City Horseshow Organisation och huvudfunktionär Världscupfinal fälttävlan, samt kval.
 • Övedskloster Breedersfinaler Banbyggare, organisation 06,07,08
 • Stävie Ryttarspel, organisation sen -95
 • Ponnyderbyt, organisation, banbyggarass.
 • SM Ponnyhoppning, organisation. Banbyggarass.
 • Verksam banbyggare och domare vid ett flertal årliga tävlingar.
En dotter är amatörjockey och har sex fullblod i sitt stall på gården. Personalen på ridskolan utgörs av maken och ett antal stalltjejer.

Donias död har polisanmälts av hennes biologiska mamma. Simrishamns kommun har startat en utredning. Som vanligt skyller alla på varandra och ingen vill ta ansvar. Frågan är dock för viktig för att ramla mellan stolarna. Innan jag började sätta mig in i Donias öde, levde jag i lycklig oskuld om att familjehemmen var något kommunerna fixade. En minuts googlade gjorde mig av med den oskulden. Det kryllar av privata aktörer på marknaden. Förmodligen tillräckligt för att tillfredsställa hela landets behov.
Jag hittade följande i en blogg:
"När privata vårdföretag köper upp familjehemsplatserna för att sedan sälja dem vidare till kommunerna för dubbla priset, innebär det att familjehemmen tjänar mer samt också får en viss ersättning om de har tomma platser. Det senare är givetvis attraktivt, tjäna pengar utan att ha barn och dessutom bra betalt när man väl får barn placerade hos sig. Med andra ord familjehemsvård i den fria marknadsekonimins och konkurrensutsatt familjehemsvård är precis i ekonomiska linje med socialpolitik som främst moderaterna står för. Det handlar inte längre om adekvat vård och behandling, utan om penningsnödd marknad där behövande barn och ungdomar blir varor och produkter.
Vilka krav kommer det att ställas på framtida familjehem? Vem kommer att kontrollera familjehemmens kvalitet, kommunerna eller privata aktörer. Vem skall garantera barnen den trygghet de har rätt till som placerade?"

Jag har inte tagit om något om Donias mammas kamp för att återfå sin dotter. Om detta och mera finns att läsa hos Daddys. Där finns också ett känslosamt brev från Donias syster till Daddy.

Naturligtvis har socialtjänsten inte alltid fel, men dess roll måste debatteras. Än allvarligare blir det när kommunerna även börjar outsourca utredningarna till privata aktörer.

UPPDATERAT
Enligt uppgift har socialstyrelsen beslutat att granska socialtjänsten i Simrishamns agerande

UPPDATERAT 2
Enligt uppgift hade fosterföräldrarna plats för 4 fosterbarn. Fyra barn samtidigt ger ett arvode på närmare 50 000 i månaden plus cirka 16 000 i bidrag för barnens uppehälle. Kan dom dessutom hjälpta till i stallet....

18 kommentarer:

 1. Jättebra sammanfattning. Detta är så grymt och jag kan inte sluta tänka på Donia när hon låg där helt ensam och dog. Var rörde sig i hennes huvud? Vad kände hon? Visste hon? Och tiden innan, hur hade hon det egentligen hos fosterfamiljen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det finns dock många luckor, som jag hoppas kan fyllas i efter hand. Det som hänt är oerhört tragiskt. Vad man kan hoppas är att detta kunde leda till en debatt, som kan hjälpa andra och som på nått sätt göra Donias död lite mindre meningslös.
   Det är förmodligen att hoppas för mycket, utan det blir katten på råttan...råttan på repet....

   Radera
 2. Ni är så många som inte hade en aning om Donias situation. Jag kände henne väl och jag vet mycket som inte kommer fram här. Varför frågar ni inte varför mamman kidnappade den ena dottern men inte Donia. Hon visste inte något om den här kidnappningen och blev lämnad kvar här.
  I sitt första fosterhem efter att mamman och systern lämnat Sverige hade Donia det bra och trivdes. Men hon flyttade till ett hem där det inte var lika bra. Senare flyttades hon igen och det verkade som att hon trives hos familjen med ridskolan.
  Att socialen tvekade att låta henne träffa sin syster var för att man var rädd för att också Donia skulle kidnappas till Spanien vilket hon inte alls ville.
  Donia var en helt underbar liten tjej som farit mycket illa och var trasig efter sina första år i livet.
  Jag tycker att det är över hennes värdighet att valsa omkring på nätet som ett objekt för att klaga på socialen och fosterhem. Ja, många har gjort fel i den här historien men snälla, låt Donia vila i frid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Otroligt, vad vet du om vad för känslor som far i barn och deras familjer när de utsätts för myndighetsövergrepp och den känslomässiga tortyr man utsätts för av de sociala rovdjuren?! Vad vet du om familjealienation?! Jag tänker inte gå in på allt här, men kort kan jag säga att de finns tusen andra sätt att stötta familjer än att alienera barn och föräldrar ifrån varandra och sedan skyffla runt barn i olika familjehem och institutioner. Min familj är en av alla drabbade familjer, och innan jag hamnade i soppan hade jag aldrig min vildaste fantasi kunnat föreställa mig hur sjukt och korrupt systemet är. För mig finns det inget tvivel om att hanteringen av Donia och hennes familj inte har gått till på ett korrekt sätt, precis som i många andra fall som av olika anledningar har kommit i kontakt med socialtjänstens familje- och individomsorg. Det är ren och skär barnhandel som pågår under myndigheternas vingar. Vem är jag då?! Jo, jag är en mamma som har levt enbart för mina barns bästa och för att de inte skall behöva sakna något. Jag är ingenjör. Jag är näst intill nykterist och har aldrig haft något med droger att göra. Jag drabbades av cancer. Jag var naiv nog att be socialtjänsten om hjälp angående ett smärre problem som resulterade i ett helvete för oss som familj och som därefter har förgiftat familjelivet i flera års tid. Mina barn har dragits ner i ett träsk av socialtjänsten, det är så de gör, socialtjänsten tar bort allt som är normalt från familjer och för att rättfärdiga sitt handlande så har de blivit experter på att ljuga ihop subjektiva utredningar som politikerna sväljer med hull och hår. Varför gör de det, ja, det är för mig en gåta, men det var någon som sade att det finns två sorters människor, de som bara vill vara ifred och leva sitt liv efter bästa förmåga och så finns det de känslokalla sociala rovdjuren som vill förpesta andras liv, och i socialtjänstens fall så har de ett vapen att ta till och det heter myndighetsutövning. Jag har aldrig mött mer känslokalla och störda människor som de som jobbar vid socialtjänsterna. Oftast så brukar de som jobbar med människor vara ganska ödmjuka och fyllda av empati, såsom vid sjukvården. Men de som jobbar vid socialtjänsten, dess institutioner och familjehem verkar vara en kategori för sig själva. De går bra att lägga enorma summor pengar på familjehemmen och riskkapitalbolagen,t ex så betalar soc familjehemmens resor inrikes och utrikes utöver vad de redan får utbetalat. Men de lägger inte en krona på att stödja de biologiska familjerna med familjeterapi eller något annat trevligt som de gemensamt kan göra för att stärka banden. Barnen har kommit att bli *business as usual'. Vi har blivit boskap, där man skiljer på barn och föräldrar på lösa grunder utan att ens skänka en tanke på vad det gör mot dem både på ett känslomässiga plan, men också på ett ekonomiskt plan, för ofta raseras hela tillvaron för drabbade familjer när socialtjänsten går loss med sin socialbulldozer och sedan tvingas de leva i konsekvenserna av vad socialtjänsten ställt till med resten av deras liv. Det är mindfucking och ren våldtäkt de utsätter familjer för. Skandal att sådant här får gå till i något man tycker borde vara ett modernt och civiliserat samhälle.

   Radera
  2. Jag har inte gått in speciellt mycket på bakgrunden till denna tragedi. Men eftersom du väljer att göra det i din kommentar, anser jag det inte mer än rätt att Donias mamma får lämna sin version:
   Jag har 2 döttrar som varit deporterade. Först ifrån mig i Simrishamn på Österlen till Gärdsnäs. Man ljög och sa att den familjen som sa upp sig, vilket inte var sant. Socialkontoret skickade dem till ett ställe utanför Ystad, Rydsgård, så det blev ny kommun. Jag var helt förtvivlad för det var frivillig placering på grund av sjukhusvistelse från början. Jag fick inte hem dem. Man hotade med värre åtgärder om jag skulle ta hem dem och då få minskad kontakt. Ett av barnen rymde till mej och henne hotade de med att hon skulle komma till undomshem om hon rymde igen. Jag var rädd för detta så vi rymde utomlands. Det andra barnet fick jag inte med mej. Hon sattes i Abbekås i Skåne där hon fick vänner och ny skola. Sen deporteras hon till ny miljö igen, till ett ställe i skogen utanför Ängelholm i Halland. Jag hade ingenting att göra med socialkontoret innan och kommer aldrig över detta trauma. När jag ifrågasatte flytten sist sa de att hon har rättigheten till fostran. helt kort.

   http://www.peace.se/blogg/2011/03/kreativ-bokforing-av-ett-segslitet-lvu-arende/

   Radera
  3. Marianne : "Låt Donia Vila i frid" ?
   Vad fan säger du vilken obehaglig mörkermänniska du måste vara, flickan har praktiskt taget blivit dödad av socialtjänsten men du tycker att ingen ska "rota i fallet" utan bara låta henne glömmas bort? Är du socialsekreterare eller. Fyfan!Hon är tyvärr långt ifrån ensam om liknande erfarenheter. Fosterhemsbarnshanteringen i asverige liknar slaveri där barn säljs och utnyttjas och så otroligt många far illa. Det är en skrämmande hantering av barn som försiggår i det här landet.

   /Anemon

   Radera
  4. Marianna L :

   Jag är donias syster och vet mkt väl vad hon ville och inte ville, du borde inte snacka så mkt skit! hon ville vara med sin riktiga familj och inte på ngt jävla fosterhem.. hur svårt ska det vara att förstå att barn i fosterhem inte trivs där..Och vi hade inte möjligheten att ta med henne till spanien men tänkte göra det, och socialen har inte behandlat detta ärendet rätt. Fortsätt du att skydda familjen alvesparr.. de kommer endå hamna i helvettet med soc sekreterare Helena andersson.

   Radera
  5. Du ar stor skam som forsvarar ett barnafarligt statlig mafia system javla socialkarring
   du har manga barnaskallar pa ditt samvete
   barnablod droppar fr. dina äckliga sociala händer
   du är trasig hela din hjärna är blåst
   jävla skitkärring
   ett barn är en mammas barn, hon känner sitt barn bäst
   inte jävla sociala barnahandlare och barnamördare som dig
   jävla slaverihandlar
   håll käft din jälva barnamördare
   låt din trasiga barndom trasa din penningsgalna ruttna hjärna
   socialpest

   Radera
 3. Till marianne L:
  Och snälla du marianne berätta vad är det du vet? tror inte du vet ett skit..Och vem har sagt att hon hade det bra på sitt familjehem?? jag bodde tillsammans med donia på det familjehemmet och kan säga dig att det finns nog inte en enda människa på jorden som skulle trivas där, man fick inte träffa vänner, man var tvungen att mocka i stallen hela dagarna, man fick inte gå ut, rent sagt ett fängelse med hot dagligen..blir så förbannad på folk som säger sig "tro veta allt om min syster Donia" Rip donia. må alvesparr brinna i helvettet som bara lät dig ligga ensam och dö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är Donias mamma och vore glad om du kunde kontakta mej Anonym. Jag heter Annina Karlsson. Jag har inte fått ihop den information som har kommit till mej från olika håll för det verkar florera lögner. Fostermodern sa i telefonen att hon hade kontakt med läkare dagligen. Det skulle krocka så systern inte skulle få komma på besök. Efter Donias död Har det framkommit att det är lögn och polisen säger att det inte är brottsligt att ljuga så.Det är ett exempel på hur snurrigt allt har blivit. Borde vara brottsligt att utnyttja barn på olika sätt och beröva barnen deras egen röst och vilja.

   Radera
  2. du som inte ens vagar uppge ditt namn du skall hålla käft, din penningsgalna barnablodutsugare. Brottsliga svin. Du skall spela barn på barnhem nu. Att Du inte skäms. Telefon med läkare, men förbjuden att tala med sin egen mamma som fött henne och ammat henne och uppfostrat henne och som ni i staten kidnappade henne för att känna era vidriga smutsiga slantar på genom att förbjuda barn att tala med sina familjer, jävla Hitlers koncläger och Hitler var ärligare än Er för att tala sanningen, men Ni klär varje barnamord i fina ord, för att Ni är så himla falska och lögnaktiga svin, som är bara penningsgalna och springer i butiker och ljuger sedan på nätet. Jävla fångar och fängelseägare, jävla konclageristers Gestaposvin. Du är lögn hela du du skall inte snacka att en flickas död är en lögn för du skall ruttna med Din äckliga Eugeniska Hitleristiskt-Fascistiska LVU-bok i tarmarna skall du ruttna och polisen skall sparka din brottsliga ruttna LVU-hjärna i bitar, jävla falsk ås. Du är ett exempel för hur penninggalna statens mafiasystem är . Att Ni inte sjäms Du stjäl andras barn och snackar på att utnyttja barn, jävla sociala missanpassade brottslingar. Vita slavar har ni från obekväma intelligenta förälder. Ni använder barn som förtryck - som inbördeskrig och socialt och politiskt krig. Du skall gå och ruttna, Barnablod droppar från dina mafia händer du har ingen egen röst din röst heter Gud Penning

   Radera
 4. Donias öde har berört mig djupt och jag har skrivit om det flera gånger på min blogg:
  http://forysta.bloggspace.se/1683743/Lite-svinn-far-man-rakna-med-inom-den-sociala-sektorn/
  http://forysta.bloggspace.se/1707651/Donias-dod-i-fosterhem-granskas/
  http://forysta.bloggspace.se/1708619/Fosterfamiljen-fick-2-800-per-dygn-for-Donia/
  http://forysta.bloggspace.se/1816807/Vi-flydde-fran-Sverige/
  Jag ser parallellerna med att omhänderta djur och omhänderta barn. Bådadera genererar ofantliga summor och krossar föräldrar och djurägare för livet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dela gärna på min facebook Annina Karlsson, Donias mamma.

   Radera
 5. Riv ner hela Hitleristiska Fascistiska Konclagersystemmet
  Stor skam
  Postkolonialistiska hem
  Valskotta barn stjals
  Barn anvands som gissland for att bestraffa deras politiskt aktiva eller socialt obekvamma eller ogillade foráldrar.
  Barn som bestraffniingsvara
  Haxjakterna som aldrig akte i historian
  vikingayxan som draper pa Kommunal niva nationela och europeiska domslut
  Kaos utan like
  Barngenocid som forstor 25 000 familljer om aret.
  STOPPA DENNA GENOCID NU
  RIV NER DET KORRUPTA
  SJUKA
  STATLIGA MAFIASYSTEMMET
  VIDRIGT
  HITLER VAR ARLIGARE AN ER FALSKA AS
  BARNAMORDARE
  MA NI BRINNA I HELVETET MED ER LVU I TARMARNA

  SvaraRadera
 6. Jag undrar i hela denna Vita Barn Slaveri av Statlig Makt Missbruk och Enorm Pennnings Girighet och Talkonst Hyckleri, om den stackars flickan som anvands i dessa lokalpolitiska penningsshema och penningspyramider for Pennings Galna Kommuner, om Hon fick ga pa Skola. Hon fick inte prata i telefon. Hon fick inte traffa sin syster. All bestraffning fick hon. For att familjen var i Spanien. Man fick hellre bestraffa henne med doden. Jag undrar om Donja fick ga pa skolan. Men om slakten bor utomlands far en barnaslav i Sverige 2012 inte det. Det ar helt klart. Doden do skall alla med rot i utlandet. Sanna Nazismens ansikte Hitler vore stolt med Er Rasistiska Pennings Pyramidare Statlig-Kommunal javla SS-Skquaron. Gestapo bodlar

  SvaraRadera
 7. Jag läste i papprena efter hennes död att hon varit i skolan några timmar då och då men inte en hel dag de sista veckorna. Det kunde hon lika så hänga tvätt och vara ute med andra FOSTERBARN TILL BUSSEN NÄSTAN EN KILOMETERS VÄG BORT! Och ute i skogen ända fram till den dag hon dog.Ändå kunde hon inte träffa sin syster. Det tycker jag är kriminellt bara det.Det är så många lösa trådar i detta nystan. Annina Karlsson.

  SvaraRadera
 8. Hur ska Donia kunna vila i frid om det är död utan brottsutredning.

  SvaraRadera
 9. Undrar hur dom fortfarande kan få fortsätta att ha fosterbarn än idag?

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.