lördag 26 maj 2012

"Gammalmedia ägnar sig åt propaganda och åsiktsjournalistik"


Det känns alltid bra att läsa något som stämmer in på det man själv tycker och ger ytterligare råg i ryggen för ens åsikter. Den som följer denna blogg vet gammelvargens inställning till svensk gammalmedia. Anders Björnsson har skrivit ett inlägg på Newsmill, som jag i stort kan stödja ord för ord. "Tidningens olidliga lätthet" heter inlägget. Det handlar om väl egentligen om papperstidningen, men kan lika gärna handla om gammalmedia på nätet.
"Den raka nyhetsförmedlingen ersätts av propaganda- och åsiktsjournalistik. Allmänreportrar och utrikeskorrespondenter byts ut mot krönikörer och kolumnister och det är numera svårt att skilja ledarsidorna från tidningarnas övriga sidor. Opinionsbildning pågår över allt.
Samtidigt suddas skillnaderna i sak och substans mellan ett litet, och över tid krympande, antal konkurrerande pressorgan ut. I den dagliga nyhetsrapporteringen, i den utsträckning den numera förekommer, slår byråmaterialet igenom över hela linjen, vilket ger det svenska medielandskapet ett starkt drag av homogenitet, monolism, likriktning. En införd TT-artikel är idag ofta försedd med byline och snabbläsaren kan därför förledas tro att det är en av tidningens egna medarbetare som har skrivit den.
Att det inte finns personal, det vill säga att tidningarna sparar på sin redaktionella kompetens, kan förklara mycket av deras intellektuella och substantiella uttunning. Det får inte kosta. Den egna personalen, särskilt den skrivande och redigerande, bantas i omgångar och organisationen slimmas."
Gränsen mellan ett fackreportage och ett fakereportage är i praktiken utplånad. Tidningarna har blivit propagandaorgan, väldiga ideologiska maktapparater. Det är därför det i ett land som Sverige inte behövs något informationsministerium (även om statsministern och hans medarbetare i regeringskansliet nog har anställt ett växande antal oförblommerade åsiktsmanipulatörer, ibland med rang av statssekreterare). Medierna är så måna om att bli tagna på officiellt allvar att deras primära uppgift som konkurrerande statsmakt inte är att mästra maktens kvinnor och män – det skulle snart leda till ett vanvettigt självplågeri – utan att uppfostra det gemena folket."
Man kan tycka att Anders Björnsson sparkar in öppna dörrar, men fler måste bli medvetna om den förljugenhet som dominerar svensk gammalmedia. Där alla följer alla för att hitta den snabba lätta nyheterna, som är korrekta ur det PK perspektiv som delas av alla gammalmedias redaktioner. Artiklar går igen med små variationer i alla medierna. De självständiga redaktionerna är borta och , precis som Björnsson skriver, blivit propagandaorgan för de förhärskande PK-ideologierna. Tanken på en fri press försvinner allt mer och finns snart bara bland sociala medier.

4 kommentarer:

 1. Läs vad Ingrid Carlqvist svarade mig på en liknande fråga, framför allt svaret om småungar på redaktionerna.

  http://www.tryckfrihet.com/mediernas-manipulerande-i-arhus#post-comments

  Helt otroligt att PK lyckas med detta konstrande.

  Allemand

  SvaraRadera
 2. Det är därför nedan länk blir "så rolig" nu när Herr Assange ska tvingas till Sverige:

  Trumvirvel:

  Assange påverkar mordutredning
  Publicerat: kl 09:41 , Nyheter P4 Radio Stockholm
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=5125200

  Hysteriskt roligt för oss självspäkare:)

  Om inte ironin gått fram i min post vill jag försäkra alla läsare om att hysteriskt roligt är ironi.


  Obs. ej ironi
  World's Biggest GHETTO !!!!!
  http://www.youtube.com/watch?v=SWEdjiEJg0U
  landet som jagar Mr Assange tillåter detta förfall,
  Var där 1994 och kollade fotbollsVM Sverige-Brasilien och visst nedgånget, obekvämt, men inte riktigt i denna kaliber.
  Stackars människor som jag m.fl. kramades med då.

  SvaraRadera
 3. Suck.
  https://www.flashback.org/sp37568714
  Harald Ullman om detta är sant är klåpare, Helle Klein. Obetalbart.

  Avgå!

  SvaraRadera
 4. Fri press i sociala medier?

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/valdtakter-fick-samer-att-se-over-kvinnosyn_7230717.svd

  Känner inte till fallet i detalj men tystat blev det,

  "Tanken på en fri press försvinner allt mer och finns snart bara bland sociala medier."

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.