onsdag 31 december 2014

Vem är Alexei Navalny?


Igår blev Alexei Navalnys namn hett på många sätt. Ärligt så visste jag inte så mycket om honom innan, annat än att han är jurist, politiker, bloggare, Putin-kritiker och arbetar mot korruption i Ryssland. Dessutom att han i väst framställs som Putins fiende nummer ett och den som ska kasta ut honom från Kreml.
Igår dömdes denne man av en domstol i Moskva till 3,5 år villkorligt och hans bror Oleg till 3,5 års fängelse för bedrägeri. Västvärlden gick i taket. Detta var en politisk dom och ett sätt för Putin att tysta en farlig kritiker. Fördömande kom t o m från USA:s regering, vilket utsökt får mig att tänka på Chelsea Manning, Barrett Brown och John Kiriakou. Navalny avtjänar ett straff med husarrest för tidigare brott
Alexei Navalny hävdade naturligtvis själv att domen var politisk och att straffet mot hans bror var ett sätta att utöva utpressning mot Alexei och hans politiska gärning.
Navalny uppmanade sina anhängare att demonstrera mot domen på Menezh square i närheten av Kreml. 
- Den här regimen har inget existensberättigande, utan måste krossas, sa han och uppmanade alla att gå ut på gatorna.(Al Jazzera)
Han avsåg själv att bryta husarresten och delta, men greps av polis och återfördes till sitt hem innan han kom fram.

Jag följde själv demonstrationen i direktsändning. Det var ingen jätteuppslutning. Polisen uppskattar det till 1500 personer. Många verkade enbart vara nyfikna åskådare. Demonstrationen var inte utlyst och godkänd av myndigheterna och därför olaglig. Ett stort antal poliser fanns på plats, liksom ett stort pressuppbåd. Det förekom också en motdemonstration. Efter ett tag började polisen sakta skingra demonstrationen. Även detta gick i huvudsak lugnt till vad som kunde ses i direktsändningen. Tydligen var det dock en del som gjort motstånd, eftersom cirka 100 personer hade gripits.
Ett bra betyg till både demonstranter och polis med tanke på vad som hänt på andra platser runt om i världen. Besvikelse naturligtvis för många som hoppats på motsatsen för att få till ett nytt Maidan.
Notabelt är att 16000 personer skrev på Facebook att de tänka delta i demonstrationen. Det är lätt att vara tangentbordskrigare:-)

"Ryska posten"
Själv hade jag inte en aning om vilket brott bröderna var dömda för annat än att det handlade om ett bedräger motsvarande 30 miljoner rubel, $500 000 från bl a den franska kosmetikajätten Yves Rocher.
Jag var därför imponerad av alla som visste att detta var en politisk dom, som därför måste ha läst åtalet och domen. Dessutom varit inlästa på rysk lagstiftning. Eller hade man nöjt sig med vad Navalny själv sagt och tagit detta för sanning?
Efter lite googlande där det mesta handlade om Navalny som Putins främst kritiker och hyllningartiklar i västmedia, hittade jag "Sanningen om Navalny", där brottet fanns beskrivet.  Om det som beskrivs är brottsligt eller inte kan jag naturligtvis inte avgöra, eftersom jag inte har en aning om hur ryska lagstiftning fungerar. Caj Bergqvist, Expressens expert, kallade detta på Twitter normala affärer överallt utom för en Putin-kritiker i Ryssland.
Av brottsbeskrivningen kan man förstå varför brodern Oleg fick det hårdaste straffet. Hans ställning som chef för inrikes paket inom den ryska posten, möjliggjorde hela affären med Yes Rocher. Han övertygade det franska bolaget att man behövde ha en mellanhand för sina försändelser till kunder runt om i Ryssland. Denna mellanhand, Main Subscription Agancy, ledde sedan genom olika turer fram till familjen Navalys. Det var Yes Rocher som sedan anmälde det hela till ryska myndigheter eftersom de ansåg sig ha blivit lurade på 55 miljoner rubel.
Om jag förstått det hela rätt så anser åklagaren av bröderna Navalny på olika sätt kontrollerat hela kedjan av transaktioner för försändelser från Yves Rocher till kund.
1: Yves Rocher skriver ett avtal med Mail Supcription Agancy.
2: Mail Subscription Agancy skriver i sin tur ett avtal med ett annat bolag,AutoSaga,
3: Strax efter detta blev ekonomidirektören på Kobiakovo Willow Weaving Factory, ägt av familjen Navalny, också vd för Mail Subscription Agancy.
4: Mail Subscription Agancy rörde aldrig några försändelser, utan dessa gick direkt till AutoSaga. För enkelhetens skull låt oss säga att en försändelse kostade 100 rubel, vilket man fakturerade Yves Rocher.
5: Att distribuera försändelsen kostade dock bara 50 rubel, vilket AugoSaga fakturerade Mail Subscription Agancy.
6: Mellanskillnaden skickades sedan till familjebolaget Kobiakovo Willow Weaving Factory.

Yves Rocher utsattes sedan för utpressning att ta tillbaka sina anklagelser. Uppmaningar riktades om bojkott av bolagets produkter. En hemsida startades av en annan oppositionspolitiker, Leonid Volkov, http://askyvesrocher.com, där man hade namnlistor för att Yves Rocher skulle ta tillbaka sin anmälan.
Som resultat av detta slutade bolagets ryske vd och lämnade landet.
Enligt Alexei Navalny bevisar ett internt PM inom att Yves Rocher att man är osäkra på om bolaget lidit någon skada av affären. Man har dock aldrig tagit tillbaka sina anklagelser hos domstolen.

Om jag förstått det rätt, nekar inte bröderna Navalny till själva händelseförloppet men anser att det är lagligt. Det jag inte sett någonstans är om otrohet mot huvudman ingår i domen mot Oleg, vilket jag tycker det borde ha gjort, eftersom han utnyttjade sin position inom ryska posten. Det borde det gjorde även om själva transaktionerna hade varit lagliga.

Naturligtvis är detta olyckligt på många sätt och hade varit helt förödande för Alexei Navalny om han inte haft uppbackning från väst. För en person som driver en kamp mot korruption att bli påkommen med handen i syltburken, skadar det allvarligt hans trovärdighet. Detta utnyttjas naturligtvis av hans fiender, vilket han säkert skaffat sig åtskilliga på betydligt lägre nivå än Putin.

Politikern Navalny
Alexei Navalny är ung, 38 år, ser bra ut, är vältalig och har ett vinnande sätt, enligt de beskrivningar jag läst om honom. Därmed är han naturligtvis ett ämne att satsa på för en opposition. När han deltog i guvernörsvalet i Moskva fick han också 27% av rösterna. För att störta Putin behöver han dock all hjälp han kan få av sina anhängare och sina vänner i väst. Senaste opinionsundersökningen visade på 85% för Putin. (Telegraph). Jag har inte lyckats hitta någon länk till nån siffra för Navalny, men har i minnet att den skulle vara 2%.
Det är ändå inte svårt att se att han är den som USA och dess allierade satsar på i kampen att störta Putin och hans regering. De pågående sanktionerna, smutskastning av Putin i västmedia, Natos upptrappning i Europa, USA:s vapensändningar till Ukraina m m är allt en del i detta.
Var står då denne man politiskt? Jag skulle påstå att han är en nationalist vars politiska ambitioner mycket liknar Sverigdemokraternas. På senare tid har han dock tvingats (?) tona ner denna sida.
2007 var den dock mycket påtaglig. I den av honom startade politiska rörelsen The Nationalist 
Russian Liberation Movement skrev han bl a i det manifest:
  • The main purpose of the state is “stop the degradation of Russian [Russkii] civilization and create conditions for the preservation and development of the Russian people, their culture, language, and historical territory.” (A Good Treaty) 
  • Recognition for the sovereignty of Transnistria, Abkhazia and South Ossetia.


Han är kritisk till den stora invandringen från främst tidigare sovjerepubliker och han vill att frågor kring detta ska komma upp på bordet.
Som medlem i partiet Yabloko, ett liberalt parti, kom han i konflikt med partiets ledarskikt efter att partiet åkt ur duman 2007, vilket slutade med att han uteslöts. Anledningen var Navalnys nationalistiska åsikter. Mötet där detta skedde avslutades med att Navalny skrek "Glory to Russia" när han lämnade salen.

En av de mest uppmärksammade händelserna innan han blev super-hjälte i väst inträffade efter ett möte i oktober 2007, där ett möte stördes av "huliganer". Efter mötet kom han i bråk med en av dessa och sköt denne med en pistol han hade med sig.
Själv tyckte Navalny att hans agerande var helt okej eftersom han inte siktade mot huvudet. Han ansåg också att människor ska ha rätt att bära vapen för att försvara sig mot tjuvar och huliganer, men också mot kackerlackor, vilket är hans namn på immigranter från Kaukasus.

Stöds han av pengar från väst?
Det är ingen hemlighet att att USA, precis som i Ukraina, pumpar in stora pengar till olika organisationer för att undergräva regimen i Kreml. Det sker genom NGO:s (None Goverment Organisations) och NED (National Endowment of Democracy). Med tanke på vad som händer är det kanske inte så konstigt om regimen fått upp ögonen för detta, vilket inneburit att man varnat eller förbjudit olika organisationer, vilket skapat mycket harm i västmedia.
Finns det så kopplingar till Navalny? 
Alexei Navalny var en av grundarna av Democratic Alternative (DA!), som fick stöd av NED, vilket framgår av NED:s egen redovisning:

"DA!: Mariya Gaydar, daughter of former Prime Minister Yegor Gaydar, leads DA! (Democratic Alternative). She is ardent in her promotion of democracy, but realistic about the obstacles she faces. Gaydar said that DA! is focused on non-partisan activities designed to raise political awareness. She has received funding from the National Endowment for Democracy, a fact she does not publicize for fear of appearing compromised by an American connection." (Land Destroyer)

Genom Mariya Gaydar leder spåren vidare till Ilja Yashin, som är grundaren av Peoples Freedom Party och är en av ledarna för "Strategy 31" rörelsen. Rörelsen fick $50 000 för att:
"The organization will train a network of regional activists and coordinate their activities through mini-seminars and field visits, and conduct an information cam­paign through press conferences, posters, and educational handouts pertaining to freedom of assembly, to be distributed to the general public by regional partners."
Ibland blir ett och ett två. Från ett möte med Navalny hittar jag följande:
"Navalny wants to recruit 20,000 observers for the upcoming presidential elections (8,000 already signed up)". (Business Insider).

Alexei Navalny, hjälte eller skurk, fågel eller fisk? Åtminstone har jag lärt mig en del jag inte visste förut.

1 kommentar:

  1. Han är en simpel tjuv, men det är väl inte enbart därför liberala idioter i Sverige försvarar honom bortom vett och sans. Det utmärkande hos honom är att han närmast är tvättäkta nazist och kulturnationalist, vilket som vanligt är de som är först att låna sig som redskap till främmande makt, så var det på 30-talet, så än idag.

    Landsförrädaren är den ivrigaste att hävda sin kärlek för fosterlandet. Så är det i Ryssland, Ukraina och även Sverige. Var helst de visar sina fula trynen är de bara redskap åt främmande makt.

    SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.