fredag 26 december 2014

USA:s ekonomi är ett dominospel


Det är ett enormt spel vi ser utspela sig med höga insatser, där t ex regimen i Kiev bara är en liten bricka i spelet för att sätta stopp för Ryssland och BRICS. Människoliv i Ukraina betyder lika lite som i Libyen och Irak. 
USA:s ekonomi kan  liknas vid ett dominospel och första brickan måste till varje pris hindras från att falla.

Jag är familjär med begreppet "petrodollar" och jag har förstått att namnet kommer av att all oljehandel görs i US$. Jag har t o m förstått att 85% av all handel i världen görs i denna valuta. Dessutom har jag läst om att detta faktum gör att USA hela tiden kan trycka upp nya sedlar för att betala sina åtaganden med.
Jag har också förstått att krigen mot Libyen och Irak till stor del berodde på att Muamar Gaddafi och Saddam Hussein  ville komma ifrån dollarn som betalningsmedel.
Däremot har jag inte riktigt förstått hur hela processen är uppbyggd. Helena Palena har nu bloggat om det och förklarat på ett begripligt sätt. Grejen är att det finns två olika sorters dollar, "Bills" och "Notes". De dollar vi håller i handen är inga riktiga "sedlar".
"Mister Lai" har förklarat begreppen i bloggen:

"När Svenska oljebolag köper Norsk eller Rysk olja från bolag i dessa länder handlar man med dollar – det som kallas för petrodollar. Man köper dessa dollar från sin bank som köper dem hos en valutahandlande bank eller Statsbank som säljer dem enligt gällande dagskurs.
Dollarna kommer från början från USA och där i första hand från FED. Den bank som kallas för Federal reserve system och är den bank som har rätt att trycka sina Notes inte sedlar för dollar är inte sedlar utan Notes. De enda i USA som kan trycka riktiga pengar är deras Finansdepartement och på dem står det Bills. Det är därför det står Notes längs upp på varje dollarsedel. Den är alltså inte en statlig sedel utan en privatbanks Note. Egentligen en skuldsedel – FED står i skuld till innehavaren av Notes .
Nu har en Svensk bank köpt dollar åt ett Svenskt företag som därmed kan betala för den olja som just lastas ombord på ett fartyg i Finska viken för transport till Sverige. Detta avtal genomförs via en bankterm Remburs där den Svenska banken garanterar betalning till säljaren när varorna finns FOB, vilket betyder Fritt ombord."
"Mister Lai" visar i ett räkneexempel att om priset sjunker från $100 till $60 per fat förlorar säljaren, i det här fallet Ryssland $30 miljoner enbart på ett tankfartyg som tar 100 000 ton.
Vad händer med dollarn om BRICS länderna Ryssland, Kina, Indien, Sydafrika och Brasilien börjar handla i egna valutor och om andra länder följer efter?
"Det är detta som är så intressant och viktigt därför att våra banksystem kommer inte att behöva så mycket dollars som det finns nu i bankerna utanför USA.
Våra banker kommer att sälja tillbaka enormt stora mängder dollars till USA.
Vad ska då USA betala tillbaka med för våra banker här vill ha betalt med något annat än dollars i pappersedlar från FED! Notes som dessutom inte är riktiga sedlar utan en skuldsedel enbart.
Jo, man vill ha tillbaka sin valuta i guld, i silver eller valuta från andra länder än USA. Vi tar gärna Norska kronor osv.
Det är nu det börjar bli verkligt intressant och det är här vi kommer att få se hur man hanterar detta. Jag tror att det inte finns någon utväg för USA! Man kan inte lösa tillbaka alla dessa FED Notes.
Vad ska FED få allt guld från då det kommer att handla om enorma belopp som säljs tillbaka."

Slavar under dollarn
Man kan säga att världen idag är slavar under dollarn och detta ger USA enorma handelsfördelar.  Istället för att glädjas åt Rysslands problem, borde man hoppas på att BRICS kan skapa bättre balans i världshandeln.
Bloggen "Parasitstopp" har också  beskrivit hur systemet fungerar. I sin sammanfattning skriver han:
"Genom att USA.s finanselit har sett till att nästintill alla dollar bara existerar digitalt på FED:s datorer i New York kan de styra vilken ekonomi som helst då 85% av världshandeln sker i dollar. Inget land kan frikoppla sig (de som försöker straffas hårt). Och inga hemvändande dollar i form av sedlar kan skapa inflation i USA då de digitala dollarna redan är ”hemma” i FED:s datorer i New York och allmänheten i USA kan inte komma åt dessa dollarkonton.

Att någon kallar ovan dollardiktatur för ”frihandel”, ”marknad” etc är hyckleri av första graden."

Eftersom FED i USA kan trycka upp hur mycket sedlar "Notes" som helst betalar man egentligen ingenting för det man köper."
I en kommentar skriver han:
"USA:s finanselit är inte intresserad av att det råder stabilitet och fred i världen. Tvärtom – ju mer kaos desto starkare blir dollarn och desto svagare blir rivaliserande valutor."

Det är alltså ett enormt spel vi ser utspela sig med höga insatser, där t ex regimen i Kiev bara är en liten bricka i spelet för att sätta stopp för Ryssland och BRICS. Människoliv i Ukraina betyder lika lite som i Libyen och Irak.
USA:s ekonomi kan i det här fallet liknas vid ett dominospel och första brickan måste till varje pris hindras från att falla.
Vilken roll vill EU spela? Är vi nöjda med att vara slavar under dollarn?

3 kommentarer:

 1. USA är i praktiken en "Rentier" state, men problemet är att USA är för stort för att vara det, i Europa har vi ett par Rentier states och de hålls på en mycket liten storlek, en storlek som vi har tagit fram heuristiskt och som våra ryggar klarar bära. I EU håller våra ryggar att knäckas av att bära fram USA, vi kör "austerity" skär ned välfärd, permanentar massarbetslöshet och sparar för att rädda USA från att behöva betala för sig. För när resten av världen vänder USA ryggen, då är det vi i imperiets periferi som kommer vara de enda som sugs ut av USA, som betalar USAs nota. Det kommer bli fattigt som in i helvete här om vi inte bryter med USA och låter dem stå för den egna kreditfyllan.

  Sverige skall givetvis spela på båda sidor, som vi alltid gjort. Det gör vi i praktiken redan. Det vill många i europa göra, men de ledare i europa som försöker sig på något sådant råkar snabbt i trubbel, sponsrade statskupper, hatkampanjer i media och alla handa problem. Frågan är om europa ens kan ta sig ur det utan att gå i krig med USA.

  Den som stödjer USA är en förrädare och en slav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar. Detta är frågor som jag tycker diskuteras allt för lite

   Radera
  2. Ryssland och andra länder har alltid en möjlighet att göra USAs ekonomiska krigföring helt verkningslös. Det är en "endgame device" som SUKP motionerat om i Ryssland och som Putin och Kina kan ta till i samarbete med andra. Förstatligande av riksbanken, då finns det bara ett redskap för att förslava världen, det är vapenmakt.

   Man förstår varför det brådskar med TTIP, det är i praktiken ett avtal där våra ledare i Europa nu försöker sälja ut hela den Europeiska befolkningen att vara slavar under USA. Det är i praktiken underkastelse och USA hotar, mutar, propagerar och använder de mest korkade krafterna i samhället för att få igenom detta.

   Radera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.