måndag 29 december 2014

Putin byter dollar mot guld


Jag har länge funderat på det här med petrodollarn och hur det hela fungerade. I min förra blogg försökte jag reda ut begreppen, inte minst för att bli lite klokare själv. Min slutsats blev att dollarn kan liknas vid ett dominospel, där första brickan till varje pris måste hindras från att falla.

Med denna nya bakgrund hittade jag en intressant artikel i Globalresearch, vilket i sin tur är en översättning av en rysk artikel. Därmed faller den naturligtvis under begreppet rysk propaganda om man t ex ska tro Expressens expert Caj Bergqvist, aka Wisemanswisdom. Eller DN:s ryssfobiske ansvarige utgivare Peter Wolodarski. Enligt dessa är allt från Ryssland propaganda om det är positivt för Putin. I väst förekommer ingen propaganda,

Nu är jag ingen ekonom, utan jag överlåter åt läsarna att ta ställning till trovärdigheten. Om artikelförfattaren har rätt finns det all anledning till oro i Washington och Bryssel.
Enligt artikeln håller Väst på att fastna i Putins garn. Istället för att sälja guld som USSR gjorde när oljepriset föll senast och imperiet föll med den, köper Putin guld, massor med guld. Bara under tredje kvartalet i år köpte Ryssland 55 ton guld. Det är mer än hälften av vad alla centralbanker köpte tillsammans (93 ton).
Ryssland får betalt för sin olja, gas och uran i dollar notes från FED, som är en skuldsedel och ingen "riktig" dollar. Man använder sedan dessa dollar till att köpa guld.
För närvarande gör Väst sitt bästa för att pressa priset på olja och guld. Däremot håller man uppe priset för dollar. Det gör att Ryssland får förhållandevis mycket guld för sina papperspengar,
Det kan vara viktigt att notera att vi nu pratar om fysiskt guld, inte pappersguld (certifikat eller terminskontrakt). Det är osäkert om pappersguldet backas upp av "riktigt" guld. (Hur köper man guld).
Nu hade väl faran för väst varit mindre om Ryssland hade varit ensam aktör på banan, men nu vill också världens kanske största ekonomi Kina också komma ifrån dollarn som globalt betalningsmedel.
Kina meddelade nyligen att man kommer att upphöra att öka sina guld och valutareserver i amerikanska dollar.
Betalningsbalansen mellan USA och Kina är fem gånger till fördel för Kina. Beslutet innebär inte att Kina slutar ta betalt i dollar notes, men man kommer omedelbart att omvandla dessa till annan valuta eller guld.
Mycket talar för att guld kommer att användas som betalningsmedel mellan Kina och Ryssland. Indirekt kommer alltså Ryssland och Kina att ta betalt i undervärderat guld för sin Export till Väst och därmed minska Västs guldreserv, som inte är outtömlig.
Om nu övriga BRICS länder följer med i racet, Indien, Brasilien, Sydafrika, kan man ana allvaret och förstå desperationen i framför allt Washington.
Hur har man gjort tidigare när petrodollarn varit hotad? Man kan ordna en revolution och få till ett maktskifte, eller så tar man till vapenmakt.
Pengar från olika NGO:s (None Goverment Organisations) används för att undergräva regimer som inte går i USA:s ledband. I Ukraina bara användes 5 miljarder kronor till att på olika sätt få till mera västvänligt styre. Det handlar bl a om pengar till olika organisationer och media och syftet är klart uttalat en förberedning på en anpassning till väst, EU och Nato.
Olika NGO:s har genom åren satsat mångfalt mera på att undergräva regimen i Ryssland, något som Putin uppmärksammats och vill sätta stopp för. Det har gjort att vissa organisationer förbjudits eller varnats, vilket väckt ramaskrik i västmedia. Att en målsättning med sanktionerna mot Ryssland är att få till ett regimskifte i Kreml har bekräftats av en annan person med ryssfobi, Carl Bildt.
Nu är inte Ryssland varken Jugoslavien, Irak, Libyen eller Syrien. Dessutom har man en ledare som är populär bland sitt folk. Opinionssiffrorna brukar ligga på mellan 70 och 80 procent. Nu beror detta naturligtvis på att folket ät manipulerat och har gått på all intern propaganda om man ska tro västerländsk MSM.
Vi väst kanske ska sluta tro att det är gamla Sovjetunionen vi har med att göra, eller en berusad Jeltsin, som hade bråttom att sälja ut vad som fanns kvar. Putin har fått många tillmälen från både ledare, journalister och "experter", men jag tror ingen underskattar hans intelligens.

Vad händer den dagen väst är utan guld att betala för varorna från BRICS? Har Väst gjort första bondeoffret (Ukraina) för att skydda sin dam (USA). Börjar tiden klicka ut? Kan man ens nå remi?
Har första dominobrickan börjat falla?
Många frågor,som det vore intressant att få kommentarer till.
1 kommentar:

 1. Har en liten diskussion på Twitter där svaren är väldigt undvikande

  Anders Östlund ‏@andersostlund 24 timför 24 timmar sedan
  Two questions: 1. How much is Russia lying about the state of its economy? 2. What are the chances of money printing going out of control?

  Old Wolf ‏@OldWolf11 3 timför 3 timmar sedan
  @andersostlund @HjalmarSand You are swedish, so you can read this …http://oldwolf-vindenviskarmittnamn.blogspot.se/2014/12/putin-byter-dollar-mot-guld.html …

  Anders Östlund ‏@andersostlund 3 timför 3 timmar sedan
  @OldWolf11 @HjalmarSand Institutions invest short term in gold and oil as a complement to USD, EUR etc but if trust increase they will not.

  Old Wolf ‏@OldWolf11 3 timför 3 timmar sedan
  @andersostlund @HjalmarSand What happen if BRICS and other countries leave dollar and want gold back instead for the notes?

  Winterwar ‏@winterwar39 2 timför 2 timmar sedan
  @OldWolf11 @andersostlund @HjalmarSand they can want as much as they like, but the gold standard was abolished in 1971.

  Old Wolf ‏@OldWolf11 14 minför 14 minuter sedan
  @winterwar39 @andersostlund @HjalmarSand I know it was abolished by US. But still the notes are not bills. They are debentures. How to pay?
  20:09 - 29 dec 2014 · Detaljer

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.