måndag 18 juni 2012

Tragedin i Kolmården borde undvikits


Det är naturligtvis en hel del tankar som far genom huvudet efter tragedin i Kolmården, där en 30-årig kvinnlig djurskötare blev dödad av en flock vargar, eller var det av en varg? Vad jag förstår vet ingen säkert, eftersom det inte finns något vittne till det inträffade.
Vad som förvånar mig är att djurskötaren tilläts arbeta ensam med vargarna. Det har tidigare hänt i USA att en kvinnlig skötare blivit dödad av en flock vargar i ett hägn.
Nu är jag lekman, men kan ändå dra vissa slutsatser utifrån vad jag läst och utifrån erfarenhet. I vilt tillstånd är vargen inte farlig för människan eftersom den har en medfödd rädsla för oss. Den flyr istället för att konfrontera.
För en vargflock uppfödd hos människan saknas denna rädsla, precis som den saknas hos tamhundar. Istället bygger förhållanden på respekt för flockledaren. Människan kommer att ingå i vargen/hundens flock. För att vara flockledare krävs att man ses som den självklara ledaren i flocken och att man klarar att utmanas.
I den vilda flocken är de ledaren så länge du är störst och starkast och klarar att utmanas. Den som har eller har haft hund, vet att den kan komma att utmana dig. Det behöver inte betyda att den kastar sig efter din strupe, men att den försöker gå sina egna vägar. Då gäller det att stämma i bäcken och visa vem som bestämmer. Har själv som mest haft tre hundar samtidigt, varit aktiv i brukshundklubben och har därför praktisk erfarenhet av beteendet.
Djurskötaren hade självt varit med och fött upp flocken. Hon var en del av den och dess ledare. Förr eller senare skulle hon komma att utmanas om ledarskapet, kanske av en 50 kilo tung hane. För mig är det förvånande att djurparksledningen inte kunde förutse en sådan fara och därmed se till att ingen ensam gick in till flocken. Varningssignaler borde inte minst ha kommit när flocken på senare tid upplevts som orolig.
SVD DN AB

4 kommentarer:

 1. Läts arbeta ensam ???

  Vad är det för svammel,det hjälper inte om en till kvinna utan vapen går och lullar. De hade behövt en vakt med gevär som kunde skjuta agresiva vargar i nödfall. men av rent dumhet har man inbillat sig att vargar är ofarliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur vet du det? Var du där? Bortsett från det borde hon inte ha arbetat ensam med tanke på det jag skrivit i min artikel.

   Radera
 2. Tror dock att Kolmården blivit lite för säkra på sina vargar och av ekonomiska skäl tillåtit ensamarbete.

  Vakt med gevär låter väl lite överdrivet, men en stun-gun som försvar mot mordförsök kanske hade hjälpt.

  Egentligen vet vi inte vad som triggade det, men som du skriver med så många års erfarenhet av hundar som också vi har så är en flockledarkamp trolig.

  I sådant fall förmodligen en ung hanne som ännu inte lärt sig vem flockledaren var utan ville kliva upp i rangordning.
  Allemand

  SvaraRadera
 3. Jag skulle rekommenderat minst två personer varje gång inne hos vargarna och pepparsprej som vapen, om det värsta skulle hända.

  Nu har vi ingen aning om vad som hände. Det behöver inte ens ha varit kvinnan som var själva målet för vargarnas anfall. Det kan ha startat med en fajt mellan ett par vargar så har vårdaren försökt att gå emellan eller bara råkat komma emellan, skadats, ramlat och i den situationen kan det hända väldigt obehagliga saker när man har en hel flock stora upprörda hunddjur och alla i en flock blir upprörda om det startar ett allvarligt slagsmål mellan några av dem. Sådant händer även med hundar.

  Det tycks dessutom som om hunddjur i allmänhet har en tendens, kalla det instinkt, att attackera om någon i flocken bär sig konstigt åt. Detta kan vara en försvarsmekanism. Hade en uppfödarbekant som råkade ut för att hela hennes hundflock kastade sig över en av hundarna som drabbades av ett epileptskt anfall exempelvis. En annan kom hem till sin hundgård på kvällen och fann en av hundarna i flocken ihjälbiten. Hon lämnar dem därefter aldrig tillsammans ute i hundgården utan att ha dem under uppsikt.

  En hund som är vänligheten själv men som drabbas av någon åkomma med intermittent smärta, som vissa hjärtfel, kan attackera närmast stående när smärtan hugger till, i tron att smärtan förorsakas av den som befinner sig nära etc. Finns då en hel hundflock i närheten kan de andra gripa in för att de tror att en är hotad.

  Det finns hur många möjligheter som helst och om det inte fanns vittnen torde i aldrig få veta vad som utlöste attacken på skötaren. Det slarviga var att låta ensamma vårdare vara inne hos vargarna.

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.