tisdag 19 juni 2012

"En död varg kan inget berätta"


Det är inte höghastighetsvapen med kikarsikten som skapat en hälsosam respekt hos den vilda vargen för människan. Istället är det tusen års erfarenhet, som gjort att denna respekt nedärvts från generation till generation. Alltså så länge som vargen och människan konkurrerat om byten i skogen. Det har skapats av det som gjort ont och som varit obehagligt. Jag kan tänka mig stenar från slangbellor eller pilar från pilbågar, höga ljud, eld med mera. När handeldvapnen kom kan jag tänka mig att en hel del vargar blev skadeskjutna med tanke på deras precision.
Djur lär sig att undvika det som är obehagligt. I vår tid kan vi ta ett elstängsel som exempel eller enbart knallen från ett skott.
Efter den tragiska händelsen i Kolmården tar jägarna tillfället i akt att propagera för vargjakt och poängtera hur farlig vargen är. Det gäller så väl "SGT"-folket utanför lanthandeln här hemma, som representanter för olika jägarorganisationer i debattartiklar. Bl a skriver man om vikten av att jaga varg för att arten skall behålla sin skygghet. Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig hos Jägarförbundet, gör det i en debattartikel på Newsmill.
För jägare är jakt lika med att döda. Som jag frågar i rubriken, hur skall en död varg kunna berätta? Det finns inget "Vargbladet", där andra vargar kan läsa att man skall akta sig för Olssons fårhägn. För mig betyder inte jaga nödvändigtvis att döda. Som unga har vi blivit jagade av någon arg gubbe för att vi pallat plommon i hans trädgård. Vi lärde oss vilka trädgårdar det var ofarligt att palla i.
Därför tror jag att man skall skrämma vargarna, jaga bort dom om de blir för närgågna, vilket jag förstår kan vara obehagligt för en del. Det samma gäller i anslutning till tamboskap. En salva i baken som svider, men inte dödar kan vara ett recept. På så sätt upprättshålls instinkten hos vargen att det är obehagligt att vistas i närheten av människan. Unga vargar behöver lära sin läxa, precis som unga plommonpallande pojkar.
AB Jinge

11 kommentarer:

 1. Du är en intelligent människa märker jag. Så länge jägarförbundet tillåts ha sin skjutbana i riksdagshuset så blir det en ojämn kamp.
  Allemand

  SvaraRadera
 2. vad skjuter de med för vapen i riksdagshuset ?

  SvaraRadera
 3. Den rekommendation man fick idag av den ansvariga för viltskadecentrum var att försöka skrämma bort vargen med skrik och fäkta med armarna tror jag om jag minns rätt och om den ändå var irriterande ringa länsstyrelsen. Och isåfall kan det så småningom bli aktuellt med skyddsjakt, fast sällan och ofta först efter lång tid. Även om man så fick använda skjutvapen så har de flesta inget liggande och om de har det är det inte så lätt att komma till skott snabbt och jag vill inte ha ett samhälle som ger incitament på att ha lättillgängliga skjutvapen liggande för snabb användning (förutom ditt argument)!
  Det borde finnas vargsidor där man kan läsa tips om hur man kan skrämma vargar med enklare metoder än elstängsel med mer komplicerade än att vifta med armarna. Jag gissar att man skulle kasta sten, skjuta med slangbella, kasta smällarare, kasta något som ger otäckt ljud, ett köttslamsa som är imprignerad så den efter någon minut ger en vidrig smak etc., men att de flesta metoder stöter på problem genom att vargen är strikt fridlyst. Har inte sett en site som klargör vad som är tillåtet, enkelt och effektivt som att kasta sten. Förmodligen vore det önskvärt med en uppmjukning av vad som är tillåtet för att varaktigt skrämma varg, så den höll sig borta.

  SvaraRadera
 4. äh vargsidor är ju som att läsa bilreklam,inga nackdelar bara fördelar

  att ensartat läsa vargsidor ger en förfelad bild då man genom enbart text förleds att tro saker

  SvaraRadera
 5. Ha en trevlig midsommar!
  /Skvitt

  SvaraRadera
 6. Glad midsommar.

  En radiointervju med Herr Assange angående Ecuador och asylansökan.

  http://mpegmedia.abc.net.au/rn/podcast/2012/06/bst_20120622_0607.mp3

  mvh/w

  SvaraRadera
 7. Jag är ganska övertygad om att en dödad varg indirekt kan tala om för sina flockkamrater att exempelvis människolukt är farligt/illavarslande. De icke-träffade vargarna i flocken märker att något hände med den som sköts, att han började blöda, som jag tror att de kan känna på lukten, inte finns mer ex. Det skulle förvåna mig om de inte kan dra vissa slutsatser på grundval av detta, som att akta sig för människor ex. och att smällar kan vara farliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elafanter obducerar sina döda flockmedlemmar, så varför inte vargen.

   Radera
 8. Hur skall vargarna kunna härleda en död varg till ett skott från 100 meters håll till människan? Hur skall detta kunna ske om flocken inte är samlad? Skottet skrämmer eftersom ljudet i sig är otrevligt.
  Däremot behöver man inte "tala om" att människolukt är farligt, eftersom det är nedärvt.

  SvaraRadera
 9. Men Oldwolf,
  om du är gammal bruksmänniska vet du väl hur djur ofta associerar sådant de ser eller hör i samband med obehag. Vargar är mycket effektivare på den saken är våra tamhundar eftersom de är betydligt försiktigare varelser. Även en del hundar, de som vi brukar beteckna som lite mentalt svagare, blir rädda för allt möjligt som råkade uppträda samtidigt som något obehagligt hände dem.

  SvaraRadera
 10. Människan skjuter perfekta älgar. Vargen tar de defekta!

  För att få en frisk älgstam behövs en frisk vargstam. En sådan kan vi aldrig få om inte vargstammen är stor nog för att bevara en genetisk differentifiering.

  Bra bönder skyddar sina djur, de dåliga drabbas av vargen. Ska vargen lida för det?

  Kloka människor bevarar varg, de övriga kör naturens villkor och lagbundenhet i botten!

  Låt inte skjutgalna varghatande idioter styra utvecklingen!

  /Skvitt

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.