söndag 28 oktober 2012

Flashback utmanar partierna till debatt om Assange

Julian Assange
Flashback är ett debattforum med över 700 000 medlemmar i Sverige. När detta skrivs är lite drygt 38 000 av dessa online. Forumet innehåller trådar av alla slag, därför uppfattas det av en del som "avskrädeshög". A och B kändisar får sina liv analyserade in i minsta detalj. Den som vill veta vem som gjort vad, kan snabbt hitta det på Flashback.
Forumet innehåller dock massor av intressanta trådar, där deltagarna besitter spetskunskap i ämnet. En sådan tråd handlar om Julian Assange. Den startade den 21 augusti 2010 och har innehåller över 49 000 inlägg och tråden har 4,5 miljoner visningar. Här har man vänt på varenda sten, för att att citera en känd överåklagare. En del stenar har vänts många gångar. Gammelvargen har själv deltagit i diskussionerna tidvis och hämtat värdefull information därifrån till mina blogginlägg. Utan tvekan finns det många kan detta fall utan och innan i denna tråd.
Fallet Assange har hamnat i det dödläge och det verkar inte finnas något intresse från vare sig åklagare eller målsägarbidträde att bryta detta. Deltagarna i forumet tar därför det ovanliga greppet att bjuda in de politiska partierna till en debatt på forumet. Det ska bli spännande att se vilka som vågar anta utmaningen.

Till gruppledaren,
För kännedom: rättspolitiske talespersonen,

Vi har nöjet att bjuda in ditt parti till en löpande diskussion på internetforumet Flashback. Flashback är en svenskt debattforum på internet med 700.000 medlemmar. Där finns bl.a ett forum som diskuterat de rättsliga aspekterna på Assange fallet. Vi som bjuder in har sedan 26 månader följt rättsprocessen mot Assange och alla dess märkliga förvecklingar i en särskild diskussionstråd på Flashback.

Diskussionstråden har ackumulerat allt från förundersökningsprotokoll till artiklar och analyser, och har så här långt lett till närmare 50.000 inlägg och 4.5 miljoner besök. Anledningen till inbjudan är att vi som följt affären är seriöst intresserade av att höra hur just ert parti ser på affären och dess olika aspekter.

Vi riktar denna inbjudan till samtliga svenska partier för att föra debatten framåt. Att vi skriver just nu beror på det uppenbara dödläget i frågan, vilket drabbar både målsägarna och Assange och är pinsamt för Sverige som nation. Sverige behöver ta ett initiativ för att bryta dödläget.

Tanken är att få klara besked från respektive parti var dom står i frågan, med inriktning på att det uppkomna dödläget bryts.

Vi förutsätter att ni klarar inloggningen själv och lägger upp lämpligt konto. Att vi oavsett er inställning i frågan får ett svar på om ni har för avsikt att delta eller inte. Skulle det vara några problem så kom tillbaka så ska vi hjälpa er tillrätta.

Den aktuella trådens länk är https://www.flashback.org/t1275257

Varmt välkomna!

Hälsar espressino, talesman för ett tjugotal signaturer som skriver i tråden

9 kommentarer:

 1. Akta er för moderatorerna på FB bara, de flesta är mer än hjärndöda.
  Allemand

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet.Har två varningar för att ha länkat till min blogg på inlägg, som i högsta grad är relevanta för tråden (Quick)

   Radera
  2. Stort tack till dig gammelvargen för publiceringen H/T.
   Vi kan väl alltid hoppas att någon tar sig tid och tittar in och hjälper till att flytta fram positionerna och löser dödläget till gagn för målsägarna och Assange

   Sörj inte dålig moderering, se det som en kamp för att flytta gränser, har själv lyckats samla ihop 3 st varningar. mvh // espressino

   Radera
 2. Tittade in på FB i Assangetråden idag, exakt samma människor diskuterar exakt samma saker som för ett år sedan.

  Tvivlar på att något parti vill blanda sig med FB-folket.
  Allemand

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror snarast dom inte vågar, eftersom dom befinner sig i ett enormt kunskapsunderläge. Om någon vågar ta debatten, hoppas jag denne behandlas med respekt

   Radera
 3. Trenterx 2012-10-28, 19:54, uppmärksammar att Vänsterpartiet som enda riksdagsparti inte stod med på utskickslistan - har inte hunnit läsa längre just nu - så kanske är det åtgärdat?

  https://www.flashback.org/t1275257p4144

  SvaraRadera
 4. Har alltid tyckt att argumentet varför inte förhör någonsin (såväl före som efter JA sökte asyl) kunnat vara aktuellt och kunnat ske med JA i England, och som kommer från pressansvarig talespersonen hos RÅ, låter väldigt långsökt; nämligen att om det eventuellt blir åtal och rättegång då måste JA infinna sig i Sverige, OCH då kan han lika gärna komma till Sverige "redan nu" (från när han sökte asyl) just bara om-utifall-att det eventuellt blir någon rättegång!

  "Britta von Schoultz, pressansvarig på Åklagarmyndigheten, säger att flera förundersökningsåtgärder är möjliga när en misstänkt befinner sig utomlands.
  I det här fallet valdes, efter domstolsbeslut, att en europeisk arresteringsorder skulle utföras.
  – Bedömningen har gjorts att den misstänkte av utredningsskäl behöver vara tillgänglig här i Sverige under förundersökningen.
  En anledning är, enligt von Schoultz, att Julian Assange ändå skulle behöva infinna sig i tingsrätten om ärendet leder till åtal.
  – Därför har ett förhör i Storbritannien i det här ärendet inte varit aktuellt, säger hon."

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/borgstrom-nast-intill-otroligt_7427588.svd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns inget domstolsbeslut på att utfärda en EAW, bara på att JA skulle häktas i sin utevaro

   Radera
 5. Old Wolf,

  Har inte sett dig kommentera på länge under stora tråden om JA, och det verkar vara ett bra tag sen du skrev på din egen blogg. Hoppas allt är bra med dig? Kanske har du bara annat viktigare för dig? Har alltid uppskattat dina kommentarer på FB och dina artiklar om JA-fallet här. Ha det gott!

  Om du skulle ha kontakt med någon, några på FB så kanske du kan meddela dem att de eventuellt har blandat ihop de både målsägarna när de diskuterar hur många förhör som hållits med dem respektive. För definitivt var det Målsägande 1 (SW) vars ärende lades ned ang våldtäkt med motiveringen av åklagaren EF att inget brott hade begåtts och senare lades efter att åklagaren EF undersökt om det kunde finnas något annat mindre allvarligt brott att inte heller det hade skett varför hela ärendet lades ned, medan Målsägande 2 (AA) ärende fortfarande var öppet på lördagen och därefter av åklagare EF. Men efter överklagan från de både målsäganden och advokat CB till Utredningsenheten i Göteborg togs åklagare EF bort från ärendet och ersattes av överåklagaren i Göteborg MN och då återupptogs Målsägandes 1 (SW) ärende 1 st händelse och Målsägandes 2 (AA) utökades från 1 händelse till flera händelser som skulle utredas. Följande text som FB hänvisar till skulle kunna visa på att de eventuellt blandar ihop de båda målsägarna, där målsägande sekretess A=SW medan målsägande sekretess B=AA, varför det är målsägande 1/sekretess A (SW) som har förhörts flera gånger och inte målsägande 2/sekretess B(AA). (Självklart är det kanske mer troligt att jag har fel då jag inte följt det lika väl som de aktiva på FB!)

  "Den 31 augusti 2010 förordnade överåklagaren MN och chefsåklagaren MB vid Utvecklingscentrum i Göteborg att förundersökning mot JA skulle återupptas beträffande anmälan K246336-10 (målsägande sekretess A) respektive utvidgas beträffande anmälan K246341-10 (målsägande sekretess B)."

  http://www.scribd.com/doc/134650160/Borgstrom-Assange-kostnadsrakning-2013

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.