fredag 12 oktober 2012

En sliten 78-varvare med jack i skivan

Cirkusdirektören tror han kan domptera läsare och lyssnare

Cirkusdirektör Göran Lambertz verkar få hur mycket mediautrymme som helst för att fortsätta sin förföljelse av Sture Bergwall. Denna gång i en debattartikel i Expressen. Han låter faktiskt som en sliten 78-varvare med hack i skivan. I flera månader har han upprepat samma sak om och om igen. Om och om igen har hans argument totalsågats. Till sina sanningsvittnen åberopar han Gubb-Jan Stigson och Seppo Penttinen. Nu tycker jag att Lambertz har passerat hedrlighetens gräns och jag blir faktiskt riktigt förbannad!

Återigen tas Bergwalls brott i ungdomen upp som bevis på att kan vara en mördare. Sture Bergwall har aldrig förnekat vad han gjort i sin ungdom. Han tar ansvar för det och skäms för det. Att ungdomsbrotten fullständigt saknar likhet med de brott Thomas Quick dömdes för, verkar helt sakna betydelse för Lambertz. Det har aldrig gjorts någon gärningsmannaprofil, även om Lambertz själv påstod det i Lördagsintervjuen i P1.
Lambertz är duktig på att komma med påståenden utan källor. Han skriver bl a följande:
"När en amerikansk expert fick frågan om sannolikheten för att Bergwall begått ett antal mord var han snabb att konstatera att sannolikheten var mycket hög."
Skall vi gissa att källan är Gubb-Jan? Däremot Intervjuade Hannes Råstam den tidigare FBI-agenten Gregg McCrary, som hade tittat närmare på de tre norska morden. Han säger:
- De tre mord jag är mest insatt i är jag övertygad om att han inte begått!
Bergwall skrevs ut efter övergreppen på pojkarna och knivskärningen 1977. Kuratorn Anita Stersky skrev i ett utlåtande "att han lärt sig att det inte är tillåtet att leva ut sina drifter och en av de viktigaste orsakerna till att han kunnat kontrollera sina drifter var att han helt slutade med narkotika och sprit"
Under tiden 1977 tills han begick bankrånet 1991 begick han inga brott mot minderåriga pojkar, trots att han vistades i frihet.
Och detta trots att han umgicks med yngre pojkar. Han hade också jobb som bingovärd i Grycksbo och levde ett ordnat liv. Det misslyckade bankrånet slog undan benen på honom fullständigt. Enligt expertutlåtande mådde han fruktansvärt dåligt och led av en allvarlig psykisk störning. Han dömdes därför till sluten psykiatrisk vård. Kuratorn noterade också att han han var särskild vårdnadskrävande på grund av sin farlighet.
Lambertz agerande liknar personförföjelse mot Sture Bergwall

I utlåtande står det, tvärt emot vad Lambertz skriver, ingenting om perversation. Ovanstående talar ju tvärtom om att Bergwall lärt sig hantera sina drifter. Detta är alltså ren hittapå av Lambertz. Det kan väl också finnas skäl att påminna om att Otto Brundins utlåtande från 1969 underkändes av socialstyrelsens rättsliga råd och domstolen.
Precis som kompisarna Gubb-Jan och Penttinen, vill Lambertz få läsarna att tro, att det är Råstams bok, som medfört de friande domarna. Därmed anklagar han alla inblandade jurister för att göra en "Lambertz", det vill säga göra det så lätt för sig som möjligt.
Så här skriver statsåklagare Nils-Eric Schultz i en krönika i Paragraf:
"Att åklagare efter hovrätternas resningsbeslut lagt ned åtalen har föranlett några debattörer att hävda att åklagarna nu lägger sig platt. Att påstå detta är både insinuant och förolämpande mot alla de kompetenta och erfarna åklagare som nu dragits in i Quickhärvan. De som i media har uttalat denna åsikt kan omöjligen ha läst igenom dokumentationen i resningsprocesserna."
Schultz skriver också:
"Om man, efter att ha läst dessa tre böcker (anm Svensson, Larsson, Råstam), fortfarande anser att domarna mot Thomas Quick var korrekta så bör man därefter studera handlingarna i resningsärendena. Dessa innehåller mycket grundliga analyser som de synnerligen erfarna åklagarna nu gjort av det tidigare utredningsmaterialet och de fällande domarna."
Precis som van der Kwast kan inte heller Lambertz låta bli att halka in på de "fel" Gubb-Jan och Penttinen hittat i Råstams bok. Jag har skrivit om detta här, här och här.
De tre exempel Lambertz tar upp saknar betydelse för utgången av resningsansökningarna. Jenny Küttim bekräftar dock att  Hannes pratade med Therese mamma flera gånger. Delar av videobanden spelades upp i Råstams och Küttims två dokumentärer. Hur han fick dem är egentligen mindre intressant. Ord mot ord!
När det gäller om Quick hade alibi för mordet på Thomas Blomgren eller inte, har jag utvecklat det här. Jag skrev då:
"Det är symptomatiskt för "Cirkus Quick" att man kniper varje litet halmstrå. Att 999 skäl talar emot att Bergwall befanns sig i Växjö denna helg, så väljer man att fastna vid att det fanns 1 liten möjlighet kvar, även om även den var väldigt osannolik."
Här hittades Thomas Blomgren

Lambertz ramlar slutligen tillbaka på sina egna "utomordentligt starka bevis". Detta är bevis som smulats sönder gång på gång. Det är bara att än en gång citera Nils-Eric Schultz:
"De åklagare som lagt ned åtalen har funnit att det inte finns någon handfast teknisk- eller vittnesbevisning och huruvida en vägbom då eventuellt vid en viss tidpunkt varit öppen eller inte eller om det hittats ett eller flera sågblad i skogen är i det hänseendet totalt irrelevant."
Slutligen måste jag säga att när nu Lambertz tar förnyad sats, utan att ha något nytt att komma med, blir jag bekymrad. Han borde förstå att lagets taktik redan är genomskådad och att han nu gör ett nytt självmål. Allt för många vet idag allt för mycket för att gå på hans finter.
Om man skulle vilja göra en karikatyr av en rättshaverist, hamnar den bra nära Lambertz.

7 kommentarer:

 1. Han borde lyssna till Jussi.

  http://youtu.be/FjGnanUrZjA

  Ahno

  SvaraRadera
 2. Återigen, vem skyddar clownerna?
  Allemand

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom är nog ganska skyddade så länge resningsprocesserna pågår. När de är färdiga kommer diskussionen om en granskningskommission eller liknande att ta fart igen. Rent juridiskt är alla brott fört ex mened och grova tjänstefel preskriberade

   Radera
  2. Aha, det vet hela gänget om naturligtvis. Det förklarar en del annat jag tänkte fråga om.

   Varför surrar då Leif GW om polisanmälan?
   Allemand

   Radera
  3. Lite motsägelsefulla uppgifter. LGWP hävdar att preskriptionstiden för grov mened är 15 år. Deuppgifter jag hittar säger 10 år

   Radera
  4. Borde inte Leif GW veta vad som gäller?
   Allemand

   Radera
 3. Självklart borde GW ha ordning på det och det gör mig lite konfunderad, men som sagt googlar jag runt, så hittar jag bara 10 år

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.