tisdag 12 april 2011

Välkommet med en fördubblad vargstam


Rovdjursutredningen föreslår en fördubbling av den svenska vargstammen till 450 djur. Detta är något som alla förespråkare av en livskraftig stam förespråkat länge och sett som ett minimum. Helst skulle den bestå av 1000 djur. Naturligtvis går jägarförbundet i taket. Konkurrensen om älgen är redan tillräckligt stor, anser man tydligen. Utredaren Lars-Erik Liljelund anser också att inaveln måste minska genom invandring och inplantering.
Till underlag för sina slutsatser om vargen har Liljelund bland annat inhämtat bedömningar från danska, finländska och amerikanska forskare.
– Den här bedömningen är baserad enbart på biologi och ekologi och vad som krävs för att vargen ska uppnå gynnsam bevarandestatus. Den tar inte hänsyn till socioekonomiska faktorer, sade Liljelund, enligt TT.
Förhoppningsvis kommer jägarförbundets roll när det gäller den svenska faunaförvaltningen att reduceras till enbart en av de intressen som finns, nämligen jakten. Tyvärr har organisationen inget förtroende utanför sina egna längre.
Hur kommer våra politiker med vargslaktaren Andreas Carrlgren i spetsen att agera och reagera? Han har ju nu tyvärr fått en medlöpare i sossarnas nye boss Håkan Junholt, som därmed snabbt förbrukade allt mitt fötroende för honom.
De senaste dagarna hade en vild varg förirrats sig in i centrala Helsingborg. Trots av vargen måste varit både förvirrad och stressad, nafsade den bara en närgången fotograf i byxorna. Ytterligare en spik i kistan för alla som hävdar vargens farlighet för människor.
Ett intressant inlägg om vargjakten har skrivits av en f d jägare Anders Krüger i SVD. Han anser att moralen är i bott hos många jägare på grund av deras hat mot vargen.

Hur kan jägarorganisationer och myndigheterna vara så passiva till det som sker i skogen, bland annat följande:

• Vargar överkörda med skoter, skadade och sedan ihjälklubbade.
• Förgiftade åtlar (tex slaktavfall eller kadaver som läggs ut).
• Järnburar gjorda av armeringsjärn, betade med kött där öppningen har hullingar av spetsade armeringsjärn (syftet är att vargen ska fastna med nos huvud).
• Blodindränkta tvättsvampar, komprimerade och frysta, vilka läggs ut i terrängen i hopp om att vargen ska äta dem och drabbas av förstoppning. ”En helt säker och ej spårbar metod”, skryts det om.
• Skjutna vargar som efter skottet blir sparkade av hat.
• Riktad jakt mot vargflockens alfadjuren, vilket leder till splittring av familjegrupper, utebliven parning detta år och mindre överlevnadschans för de kvarvarande (svältdöd?).
• Att licensskjutna vargar vid obduktionen visar på gamla skottskador. Hur kan så många av ett så skyggt och svårjagat djur ertappas med så många skottskador?
Vargar sköts illegalt under vargjakten 2009

Visst är det skrämmande. Dessutom vet jag att dessa s k jägare finns, även i min hembygd, åtminstone om man skall lyssna till deras prat.

SVT kunde berätta om illegal jakt i samband med vargjakten 2009.
Googla på "illegal vargjakt" och du får 28000 träff.

Intoleransen mot människor med avvikande åsikt är så stor att det gränsar till hat bland vissa kretsar i vargriket. Jag bor själv där med min familj och det är en anledning till att jag väljer att vara anonym på nätet. Tyvärr har jag bara sett en vild varg på avstånd, men jag har flera gånger korsat dess spår och känt samma fascination varje gång. När jag är ute i markerna med min hund ser jag till att ha den nära mig och kan stoppa den även när den börjar dra på vilt. Naturen tillhör de vilda djuren. Vi är bara gäster där.

3 kommentarer:

 1. Absolut naturvän:-) Bor i Dalarna och hört via omvägar hur de skadar/plågar vargar och jag mår illa. Varg , Lo, Järv, våra Rovfåglar (som en del också vill utrota) tillhör en del av vår naturliga fauna och därför tycker jag att att de som har tamdjur, kan bygga elstängsel och anstränga sig lite för att vi alla människor och djur kan leva tillsammans:-)

  SvaraRadera
 2. Försökte skicka via Facebook för kampen mot djurplågeriet ska spridas, så att fler får reda på sanningen hur man plågar ihjäl t.ex vargar, men det funkade inte riktigt här.:-)
  Karin Myrholm

  SvaraRadera
 3. Tack Karin!
  Det är viktig att många engageras i kampen mot djurplågeri och hatisk nöjesjakt.

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.