tisdag 24 november 2015

Har ISIS fått ett eget flygvapen i form av Nato?


Idag sköts ett rysk stridsflygplan, SU-24, ner av turkiskt stridsflyg, F-16 vid den turk-syriska gränsen. Åsikterna går isär var planet befann sig när missilerna avlossades. Turkarna hävdar att planet befunnit sig på den turkiska sidan och att man under 5 minuter skickat 10 varningar, som inte åtlytts. Ryssarna å sin sida hävdar då att planet aldrig kränkt syriskt luftrum. Det är första gången på 50 år som ett NATO-land skjutit ner ett ryskt stridsflygplan. Den stora frågan är om Turkiet hade medgivande från Natos kommando i Turkiet, vilka säkert noga följde utvecklingen.
Piloterna sköt sig ut med katapult. Åtminstone en av dem verkar ha skjutits till döds när han var på väg att landa med sin fallskärm. Skyldiga till detta vidriga brott är den turkstödda rebellgruppen "Turkmen", som därmed förmodligen gör bäst i att kila över gränsen till pappa Erdogan fort som fan.
Oavsett är Turkiets agerande helt oacceptabelt. Från Ankaras sida är man väl medvetna om att planet inte utgjorde något hot mot landet, däremot mot allierade rebeller inne i Syrien.
Värt att notera i sammanhanget är att om Turkiets uppgifter stämmer och den karta man publicerat visar det verkliga händelseförloppet, var planet på väg mot den syriska gränsen när det sköts ner. Med tanke på planets hastighet skulle det ha tagit 5 sekunder att passera gränsen igen. Den lilla snipen där 3 kilometer bred.
Det röda strecket skall vara det ryska planets färdväg. 
Det som hänt är naturligtvis utomordentligt allvarligt. FN har nyligen antagit en resolution om att terroristerna i Syrien ska bekämpas. Det inkluderar de dominerande styrkorna bland de väststödda rebeller som krigar mot Syrien armé för att störta president Assad.
Nyligen har flera allvarliga terrorbrott ägt rum utanför Syriens gränser, som terroristerna tagit på sig ansvaret för.
Efter att USA:s koalition bombat ISIS under ett års tid, är det först sedan Ryssland klivit in på scenen som de blodtörstiga mördarna fått en blåslampa i röven.
Turkiet har deltagit i flygangreppen i Syrien, men då bombat kurder, som slåss mot ISIS. Noterbart är också varje inflygning från USA och dess allierade är en kränkning av syriskt luftrum. Det är bara Ryssland som är de är med den legitima regeringens tillstånd
En av ISIS viktigaste inkomstkällor är den olja man stjäl i de oljefält i Syrien man kontrollerar.. Denna transporteras i huvudsak med tankbilar till Turkiet, Dessa konvojer på upp till 500 bilar har fått vara i fred för bombplanen tills ryssarna nu slog till och förstörde uppåt 500 bilar, oljecisterner och infrastruktur.


Det mest intressanta med kartan till höger är det bruna området mellan de två gula överst. Det är den vägen som ISIS transporterar sina olja och till stor del får in vapen och förnödenheter i Syrien. Denna gränsövergång vill Syrien och Ryssland stänga. Märkligt nog är det samma ställe som USA och Turkiet ville ha en flygförbudszon innan ryssarna bestämde sig för att det måste vara slut på dubbelspelet.

Tillsammans med diktaturerna Saudi Arabien och Qatar är Turkiet med stöd av USA kraften bakom terrorgrupperna i Syrien. Bevis för detta är otvetydiga för den som gör annat än läser västerländsk MSM

President Erdogans son med 2 ISIS ledare
Frågan är vad som händer nu? President Putin gör säkert inget överilat. Det blir inte terrorbombning av någon turkisk stad a la Israel. En inte allt för djärv gissning är att han upprättar en flygförbudszon över Syrien och stänger gränspassagerna. Möjligen kan de länder som seriöst vill samarbete i kampen mot terroristerna, ex Frankrike, få tillstånd att flyga. Det samma kommer att gälla för Israel vid gränsen mot Libanon. Detta i sin tur innebär att Ryssland kommer att göra allvar att sätta in sina mest avancerade luftförsvarsvapen och då talar vi inte om gamla utrangerade BUK:s
Det kan också bli fråga om handelssanktioner. Turkiet är nästan helt beroende av olja från Ryssland och Iran.
Turkiet har begärt med övriga Nato-länder och Ryssland har begärt möte med FN:s säkerhetsråd. Det finns några som säkert har ett och annat att förklara.
Här är ett uttalande från Vladimir Putin om  nedskjutningen.
"Ett knivstick i ryggen"

6 kommentarer:

 1. Turkiet behöver inget tillstånd från NATO för att öppna eld.
  Ryssland har inga möjligheter att upprätta en flygförbudszon, Turkiet däremot skulle utan att anstränga sig kunna stoppa Rysslands flygoperationer i Syrien totalt.
  Att Ryssland skulle anfalla ISIS exklusivt är direkt fel, de anfaller alla som är Assads motståndare. Att de inte anfaller kurderna mer än de gör är att för att de inte vill råka i direkt konflikt med USA och NATO.
  USA och NATO har orsakat ISIS betydligt större förluster än vad Ryssland, dom har flugit magnituder fler uppdrag. Att man inte har anfallit oljetransporterna tidigare (man har gjort det nu) är för att de som kör inte är ISIS:er, det är relativt oskyldiga.
  Att Ryssland totalt struntar i civila förluster (vilket är tydligt när man ser filmer från deras flyganfall) kommer inte att hjälpa deras sak. Det funkade inte Afghanistan och det kommer inte att funka här heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar. Jag håller naturligtvis inte med dig på en enda punkt.Den är ett eko av USA och Natos propaganda, som våra MSM gör sitt bästa för att vi ska tro är sann

   Radera
  2. Rätt okunnigt. NU när Ryssarna placeat S-400 där, då flyger ingen inom 400 km radie där utan Ryskt godkännande. Om de vill kan de göra hela mellanöstern till en defacto-nofly zon, för alla, inklusive NATO och deras spionsateliter.

   Förutsätter att du vet lika lite om resten du dillar om.

   Radera
  3. En Annan Erik, det här måste vara ett av de mest oinitierade inlägg jag läst om Syrien. Turkiets läge är i stort sett hopplöst...man har enorma problem med att hålla ihop landet, den turkiska militären är helt beroende av import av vapen. Dessutom så har kurderna visat hur uselt den turkiska armen i verkligheten fungerar. Erdogan och hans familj är djupt involverad i skumraskaffärer med stulen olja som IS levererar och han verkar strunta i att Turkiet som land kommer att drabbas mycket hårt av ryssarnas ekonomiska sanktioner. De miljarder man hoppas klämma ut ur EU förslår inte långt ska du ha klart för dig. Av egen vinning så har alltså Erdogan satt sitt land i en mycket svår situation och man kan med fog misstänka att en statskupp från generalernas sida i Turkiet inte är långt borta.

   Benny

   Radera
 2. Menar du på fullt allvar att du tror att Turkiet behöver NATO tillstånd för att öppna eld?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har svårt att tänka mig något annat i detta fall. Om man formellt behöver det är en annan sak.

   Radera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.