fredag 1 maj 2015

Hur Carl Bildt & Co blåste folket i Ukraina


Orsaken till katastrofen i Ukraina var Carl Bildt och EU:s löften till landet. Löften om guld och gröna skogar bara man skrev på ett associationsavtal och vände ryggen till sin huvudsakliga handelspartner Ryssland. Ukrainas dåvarande president, Viktor Yanukovych, genomskådade det avtalsförslag som fanns och som bl a innebar att man inte kunde teckna separata avtal med Ryssland. Detta utlöste demonstrationer och kravaller i på Maidan i Kiev, som så småningom utmynnade i den statskupp där Yanukovych störtades.
ฺBara den mest indoktrinerade EU/Nato anhängare förnekar att det som hände var ett resultat av inblandning från USA/EU. Vi vet att USA satsat 40 miljarder kronor på en västvänlig regim i Kiev och en anpassning till EU/Nato.
Jag har tidigare skrivit om Carl Bildts medverkan till att skapa "Eastern Partnership", vilket syftade till att locka tidigare öststater att lämna den ryska intressesfären.
Vad trodde folket i västra Ukraina att ett medlemskap i EU, för ett medlemskap var vad man trodde sig ha blivit lovade. Att en ny marknad för ukrainska produkter skulle skapas var ett av lockbetena. Dessutom skulle visumtvånget till det rika EU försvinna.
EU: "utrikesminister" Cathrine Ashton med blivande
premiärministern Arseny Yatsenyuk på Maidan

Paraden av prominenta EU-politiker på Maidan, av vilka Carl Bildt var en, dessa dagar förstärkte naturligtvis folkets tro och hopp. Inom parentes kan jag inte låta bli att tänka på hur det skulle uppfattas om Rysslands utrikesminister Lavrov hade varit flitig gäst i Glasgow inför folkomröstningen om Skottlands självständighet?
Efter blodiga kravaller störtades den mosträvige Yanukovych och en ny regeringen bildades med USA:s statsekreterare Victoria Nulands favorit "Yats",  Arseny Yatsenyuk, som premiärminister. Trots att regimskiftet skedde med hjälp av en statskupp, var USA och EU väldigt snabba med att erkänna den nya regimen i Kiev. Belöningen lät inte vänta på sig. Ganska snart kunde EU teckna ett associationsavtal med Kiev.
Men man har ju associeringsavtalet med EU. Är inte det räddningsplankan?
Ukraina gick på bluffen

Grundlurade 
För befolkningens skull önskar jag att det vore så, men dom är grundlurade. Ukrainas industri och jordbruk är anpassat till handel med Ryssland. För att få exportera till EU krävs att landet ställer om hela sin produktion till att följa EU:s regelverk. Det finns dessutom ingen egentlig efterfrågan i väst. Detta insåg  Yanukovych och det var därför han ville omförhandla avtalet och han ville inte stänga dörren till den marknad man redan hade.
Det kommer att ta många år innan Ukraina har ställt om sin produktion och anpassat sig till EU:s regelverk. Innan dess kan man inte påräkna något medlemskap och man kommer förmodligen aldrig att bli medlemmar. Jag tror aldrig det varit avisikten från EU:s sida. 
2004-2007 fick EU 12 nya medlemsländer. Sedan dess har bara Kroatien antagits. En anledning till detta är att makten i EU:s beslutande organ, Ministerrådet, mer knutits till invånarantalet.Nya medlemsländer skulle kunna rubba maktbalansen i unionen. Ukraina hade 42 miljoner invånare innan Krim anslöt sig till Ryssland.
Det kanske främsta lockbetet för den vanlige ukrainaren var att visumtvånget skulle tas bort. Frågan har tagits bort från agendan, även om politikerna i Kiev försöker att inte låtsas om det. En anledning kan vara att det är politiskt gångbart att öppna gränserna för ytterligare ett folk där arbetslöshet och depression breder ut sig. Det räcker med Rumänien och Bulgarien
Den stora massan på Maidan var ärliga människor, som trodde på EU och som vill få bort korruption och bryta de omåttligt rika oligarkernas makt. Man fick ingenting. Istället bytte man en oligark mot en annan, fick man inbördeskrig, Krim gjorde sig fritt och anslöt sig till Ryssland. Man fick en nationalistisk, facistisk regim, som förföljer och fängslar oliktänkande, förbjuder all media som inte är statskontrollerad. Nationalistiska krafter som Right Sector får fritt spelrum. Landets historia ska skrivas om. Ekonomiskt är man på väg rakt ner i ett svart hål. Till detta kan läggas dyrare energi och lägre löner och pension, samt de som tvingas ut i arbetslöshet. Naturligtvis ska inte glömmas de över 6000 som dödats i det fullständigt onödiga inbördeskriget. Till yttermera visso styrs landet i dag inte från Kiev, utan från Washington. Då är det inte underligt att en av rådgivarna heter Carl Bildt.

Stormaktsdrömmar
EU är naturligtvis en viktig aktör på världsmarknaden med stora ekonomier som Tyskland och Frankrike. I spåren av detta har det på olika håll odlats drömmar om EU som en stormakt, som ska mäta sig med andra jättar. En viktig del för att lyckas med detta är att behärska sitt närområde. Att behärska var alltså en viktig del i utvidgningen österut och Eastern Partnership. Till följd av detta har man hamnat allt djupare in i ett annat lands intressesfär. 
Den som vill fördjupa sig i ämnet kan med fördel läsa denna artikel i Greanvillepost.
Hand i hand med detta går också Natos ambitioner att expandera och fortsätta ringa in Ryssland. Det är svårt att hitta en skiljelinje mellan EU och Natos agerande i östra Europa. 

Det enda de stackars medborgarna i Ukraina fått av USA/EU är de kakor USA:s statssekreterare Vicotria Nuland delade ut på Maidan6 kommentarer:

 1. Här har du Carl Bildt, marcherande i demonstration under den fascistiska organisationen Pravny sectors flagga.
  [IMG]http://i.imgur.com/MQZL4M5.jpg[/IMG]

  Här har du en bild som jag brukar använda för att illustrera det bottenlösa hyckleriet i väst:
  [IMG]http://i.imgur.com/yUBAFHM.jpg[/IMG]

  SvaraRadera
 2. Man kan bara beklaga invånarna, men även alla svenskar som tror allt som media proppar i dem och som inte läser motbilder såsom till exempel din.

  /Skvitt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Motbilderna möter ett övermäktigt motstånd eftersom MSM inte längre ger en allsidig bild av vad som händer, inte bara i Ukraina, utan överallt där USA/Nato är inblandat på ett eller annat sätt. Är media köpt för att driva vissa åsikter?

   Radera
  2. MSM-media ägs av kapitalet och därför får man inte kritisera Nato och USA oavsett hur illa man beter sig. MSM ägs av sex stora mediahus i världen och de verkliga makthavarna till dessa propagandalster är b la Goldman Sachs med flera.

   Benny

   Radera
 3. Varför var Swedbank sponsor till Yatsenukstiftelsen tro?

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.