tisdag 10 juli 2012

Svenskt rekord i genustrams?

Simrishamn är på väg att sätta svenskt rekord i genustrams. Kommunens genuspedagog Britten Dehlin verkar vara en synnerligen sexistisk person och se kukar i allt. Nu upprörs hon av en affish som skall locka kunder till ett gatukök, enligt en artikel i Ystads Allehanda.
Britten Dehlin, kommunens genuspedagog, går i taket när hon får höra talas om bilden.
– Det här är en sexualiserad bild. Ett praktexempel på en oreflekterad handling och på traditionellt könstänkande i syfte att locka kunder.Att den här typen av bilder förekommer på en så välbesökt plats som Tobisviksbadet, dit många turister kommer under sommaren, ser hon som ett rent ”sabotage” av kommunens jämställdhetsprojekt.

Gatuköket hyr sina lokaler av Fritid Österlen, som drivs av centerpartisten Håkan Erlandsson, kommunfullmäktiges vice ordförande. Han reagerar däremot omedelbart när han får höra talas om bilden.
– Jag har inte sett den. Men jag ska se till att den tas bort omedelbart. Det kan vara värt att notera att nämnde Erlandsson också sitter i styrgruppen för jämställdhetsarbetet i kommunen. Tre personer arbetar heltid i projektet, som får pengar från SKL. Den som är intresserad kan läsa mera om arbetet i kommunen här.
Britten Dehlin

Jörgen Andersson, som driver gatuköket, har svårt att fårstå reaktionerna.
– Jag tycker bilden är rolig, säger han och påpekar att den använts av livsmedelsföretaget Scan för ungefär sju år sedan.
I en kommun där en av kommunpolitikerna heter Gudrun Schyman är väl inte reaktionen förvånande och visar på hur lågt man sjunkit när det gäller frågor kring genus och vilket trams det är att anställa en genuspedagog som ser sexuella anspelningar i allt och måste reagera på det. Har man snuskig fantasi, så ser man naturligtvis inte en kvinna som äter korv.
Som vanligt verkar inte genustramset gå hem bland folk i allmänhet. Bara 10% av de som svarat på en enkät i Ystads Allehanda är negativa till reklamen och i kommentatorsfältet har kioskägaren 99% stöd.
Nu har tydligen reklamen plockats bort och Gudrun Schyman har gett sig in i debatten.(AB)
– Jag tycker att den typ av sexuella budskap inte ska finnas i det offentliga rummet. Att alla ska gå och titta på de målade läpparna som sluter sig kring den tjocka korven, det är de anspelningarna som affischen sänder ut, säger hon.

3 kommentarer:

 1. Det dräller av flator och fikusar på Österlen och dom här henen vill väl att alla som flyttar till Österlen ska vara flator eller bögar.
  Och knallkorken Håkan Erlandsson ska bara sitta still i båten för han hänger ut sin sure kuk så fort som tillfälle ges och detta vet alla vi som bor på Österlen.

  SvaraRadera
 2. Har man inget att göra, skaffar man sig något att göra.
  Allemand

  SvaraRadera
 3. Om korvgubben/kvinnan sprutar på för mycket ketchup och senap så rinner det ju där brödet tar slut, då måste ketchup och senap slickas/sugas upp för att inte hamna på kläderna. Ergo

  Detta är en bruksanvisning.

  I övrigt: Suck (pun intended)

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.