torsdag 19 juli 2012

Dåligt pålästa ledarskribenter

Jonna Sima

Idag finns det två ledarstick som bygger på landshövding Eva Erikssons utredning om "importfruar" och jämställdhetsminister Nyamko Sabunis och integrationsminister Erik Ullenhags förslag om att ge samhällsorientering till "kärleksinvandrare", vilka av någon underlig anledning inte har omfattats av detta. Den ena är i Aftonbladet, där Jonna Sima skriver "Väga ställ krva på svenska män". Den andra är i DN, där Hanna Kjöller angriper tvåårsregeln, "Hustruimport: Tvåårsregeln måste upp på bordet".
Båda hänvisar till Eva Eriksson och jag tillåter mig tro att ingen har läst den. De har som de flesta andra nöjt sig med att läsa Eva Erikssons egen debattartikel i SVD. Förmodligen är det lika mycket som Sabuni och Ullenhag orkat med. Utredningen är nämligen så torftig att den inte är värd papperet den skrivits på. Den borde därför inte utgöra underlag för ett enda beslut. I länken ovan kan den som är intresserad, läsa mina kommentarer till utredningen.
Jonna Sima gör den märkliga tolkningen att det är någon form av jämställdhetsutbildning de nyanlända "kärleksinvandrarna" skall genomgå. Så är det naturligtvis inte, utan det är en samhällsorientering, där man får lära sig sina rättigheter och skyldigheter, lagar och regler, myndigheter och deras uppgifter osv. Här ingår vart man skall vända sig om man utsätts för hot eller misshandel.
Hanna Kjöller

Hanna Kjöller gör en mycket bra distinktion när det gäller jämställdhet:
"Jag har svårt att se varför invandrare ”måste få kännedom om vad den svenska jämställdheten innebär” . Dessutom undrar jag vilken den är. Att även män kan byta blöjor? Är inte sanningen att svenskar lever jämställt i väldigt olika grad och att det inte finns en svensk jämställdhet?"
Jonna Sima förtydligar, efter kritik i kommentarsfältet", att hon med svenska män, menar alla män som bor i Sverige. Det är dock svårt att tro henne med hennes ord:
"Men en viktig del i den feministiska analysen saknas. Varför är det bara kvinnorna som ska utbildas i jämställdhet? Självklart borde även deras svenska män sättas i skolbänken. Varje år tvingas flera tusen utländska kvinnor söka skydd från sina våldsamma svenska män. Och då är mörkertalet stort."
"Varje år tvingas flera tusen utländska kvinnor söka skydd från våldsamma svenska män" har blivit en sanning, trots att det bygger på oerhört läsa antaganden med Roks som en viktig källa. Den statistik man hänvisar till borde sågas jäms med knäna.
Jag har kallat det hela "Som man ropar i skogen får man svar". Det är inte första gången en statlig utredning enbart försökt bevisa det man ville ha bevisat. Det är viktigt att titta över lagar och regler, men det måste göras objektivt och utan färgade glasögon.

7 kommentarer:

 1. Värt att notera från ROKS undersökning 2008 är att bara 36 av 515 "kärleksinvandrare" var från Thailand (dvs mindre än 10%). Resterande var framförallt från Mellanöstern, Afrika, osv.

  Jonna menar dock i efterhand i kommentarsfältet att hon syftade på alla män som bor i Sverige.

  Ändå avslutar hon ledaren med orden "Folkpartiet brukar ofta använda en ­retorik om att ställa krav på invandrare. Frågan är om partiet vågar ställa krav på de svenska männen?"

  Sen kan vi ju titta på vad hennes kollegor på andra tidningar drar för (felaktiga) slutsatser:
  http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=7509510

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, helt klart en efterhandkonstruktion

   Radera
 2. Svar på din fråga i den andra artikeln, svenska män är tacksamma att ge sig på då de väldigt sällan går i svaromål än mindre engagerar sig i problemet.

  Varför skall alla svenska män dras över en kam, när det i verkligheten är en väldigt liten del som berörs av de här problemen?
  Allemand

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dåliga utredningar skapar lätt vandringssägner att alla svenska män slår sina partners

   Radera
 3. En artikel som kan vara intressant i sammanhanget: http://nrk.no/nyheter/distrikt/ostafjells/buskerud/1.8259684

  SvaraRadera
 4. Det skulle ju inte vara första gången ROKS fabricerar statistik för att driva sin sak - se även rapporten Slagen Dam, som inte sparade på några tricks för att få en så hög siffra som möjligt för våldet mot kvinnor.

  Jag försökte läsa Eva Erikssons utredning men den är rätt svårgenomtränglig.

  En liten rättelse: DNs ledarskribent heter Hanne Kjöller, inte Hanna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Slagen dam" är en favorit som ofta tas fram, trots alla dess brister.
   Jag tror av rapporten är avsiktligt defus, eftersom den egentligen inte får fram det Eva Eriksson trodde hon skulle få fram

   Radera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.