söndag 26 mars 2017

Propaganda för terroristerna i Syrien i SVT

Elmsäters "rebeller" avrättar syriska soldater i Aleppo

Eva Elmsäter
Man brukar säga att även en blind höna hittar ett korn. SVT:s utrikeskommentator Eva Elmsäter har till och med misslyckats med det. Hennes senaste analys av Bashar al-Assad,  "Bashar al-Assad klamrar sig fast vid makten", är en så ensidig propaganda för terroristerna i Syrien att man skulle tro den var skriven av någon av deras PR-byråer, t ex Purpose, som har White Helmets och Syria Campaigne som uppdragsgivare. Eller någon tankesmedja med säte i New York. Det hon skriver är ett eko av alla "fake news" som finns om Syrien, sammanblandat i en osmaklig soppa. Det är upprörande att någon som arbetar som kommentator i svensk statsmedia är så dåligt påläst och saknar basal kunskap i att ifrågasätta. Pinsamt!

Eva Elmsäter slår an tonen direkt när hon skriver att syriska och ryska bombplan förvandlade östra Aleppo till grus och sten och att man systematiskt bombade bostadsområden, skolor och sjukhus när staden befriades från terroristerna. Hon kallar de köpta legoknektarna för rebeller, när det i verkligheten handlade om radikala islamister avlönade och beväpnande av Saudi Arabien, Qatar, Turkiet och USA. Det fanns inga oberoende journalister inne i östra Aleppo. Ingen vågade sig dit av räddsla för att bli tillfångatagna och i värsta fall avrättade. All information, alla bilder och alla filmer förmedlas till nyhetsbyråerna i väst av terroristerna själva genom t ex de omhuldade filmstjärnorna i White Helmets eller andra "nyhetsbyråer" Skicklig gjord våldspornografi, gärna med barn inblandade. Mumma för godtrogna (?) MSM i väst. Samma barn kunde räddas vid tre olika tillfällen,

utan att en enda bildredaktör höjde på ögonbrynen. Det sista sjukhuset bombades minst 10 gånger och den sista läkaren dödades lika ofta. Inte heller detta verkade man reflektera över.
Eva Elmsäters beskrivning motsägs också av hennes kvinnliga kollegor Vanessa Beeley och Eva Bartlett, som var på plats i Aleppo och kunde berätta vad som verkligen hände.
Nästa barocka påstående från Elmsäter är att civilbefolkningen "tvångsevakuerades" efter befrielsen. Att terroristerna fick fri lejd ut ur staden med sina familjer, istället för att på känt terroristmaner avrättas, var alltså "tvångsevakuering". Gud hjälp mig!
Övrig befolkning som hindrats av terroristerna att fly till västra Aleppo togs om hand av regimen. Läger upprättades och och glädjen var inte att ta miste på över att äntligen slippa terrorn.
Nästa skröna är att regimen försökte svälta befolkningen. Sanningen är att terroristerna själva tog hand om maten och sålde till ockerpriser. Efter befrielsen visade det sig också finnas välfyllda lager. Det hittades också massgravar med avrättade civilpersoner. Men vad som hände efter befrielsen är inte MSM intresserade av. Nu vände blickarna mot Mosul och där är det väl bara Magda Gadd som bryr sig om civilbefolkningen. Att fler civila under kort tid dött i flyganfall verkar man inte bry sig om. Nu citerar man USA;s försvarsdepartement, inte lokala källor!
Stora matlager hittades i östra Aleppo

Naturligtvis tar Elmsäter upp Amnesty Internationals rapport om att 13000 personer avrättats utan rättegång i Sadnaya fängelset i Damaskus. Hon kan inte själv ha läst rapporten för den är inte ens värd papperet den är skriven på. Den bygger enbart på hörsägen och vittnesmål från regimkritiker. Av de mellan 5000 och 13000 som skulle ha avrättats, kan man namnge 35! Jag har själv läst rapporten och skrev om den "En rapport enbart byggd på hörsägen"
Vidare påstår hon att det sitter 20000 fångar i Sadnya idag. Det skulle så fall vara världens största fängelse och ha dubbelt så mycket fångar som Rickers Island i USA. Ifrågasätt dina uppgifter, Eva!
Beskyllningarna om att regimen använt kemiska stridsmedel mot civilbefolkningen är inte vederlagd. I Mosul har terroristerna använt just kemiska stridsmedel och det är samma i Syrien. Den första frågan man måste ställa sig som journalist är, vem tjänar på det här? Vem kan dra nytta av det? Det har inte funnits någon anledning för regimen att använda detta vapen med civilbefolkningen ur något som helst perspektiv, tvärtom. Och det är inte heller bevisat att man gjort det. Däremot vet man att terroristerna har tillgång till vapnet. Bl a fick man Gaddafis lager från Libyen skeppat till sig med hjälp av CIA.
När det gäller  i den berömda gasattacken i Ghouta kunde Pulitzer vinnande undersökande journalisten Seymour Hesh istället visa att det var syriska rebeller som låg bakom och att gasen levererats från Turkiet. Med andra ord en "false flag attack" för att motivera USA att gå in med trupper och störta Assad.
Undrar vad soldaterna i SAA, Syrian Arab Army, tycker om att Elmäster skriver att Assad låter Ryssland, Iran och Hizbollha kriga åt sig? Att sunni- och shia muslimer, awaiter och kristna slåss tillsammans mot invaderande legoknektar, som backas upp av världens rikaste länder, finns inte i huvudet på Elmsäter. Att det sedan sker med hjälp av inbjudna allierade är en annan sak. Nato-länder som Turkiet, USA och UK har soldater på en suverän stats mark utan att vara inbjudna, vilket är ett brott mot internationell lag, eller hur Elmsäter?
En sak som alltid glöms bort är att Assad är folkvald. Det har hållits val i de delar av Syrien, so kontrollerats av regimen. Det finns en fredlig opposition i landets parlament.

Det är märkligt att den svensk journalist verkar föredra ett land styrt av Al Queda och ISIS!


9 kommentarer:

 1. Utmärkt artikel. Tyvärr verkar flera ledande journalister ha samma uppfattning. Nyligen intervjuade Erik Ohlsson talesmannen för White Helmets, utan information om att dessa stödjer terrorister, och förde fram talesmannens uppfattning. Skicka/maila artikeln till Eval Elmsäter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har delat den på hennes twitter

   Radera
 2. Hej oldwolf,
  jag kan bara ansluter mig till Anders' första ord i sin kommentar.
  Det jag inte förstår, varför råder en så utpräglad russofobi i Sverige?
  Varför pratar en högt uppsatt general i Sverige offentligt om att han ser Sverige i krig inom några år?
  Kan man betrakta Sverige som den femtio-x: delstaten av USA?
  Är det frivilligt?
  Jag vill inte fortsätter bara med frågor.
  Möjligtvis går vi mot en "showdown" men den kommer inte att bli lika trevligt som hos "high noon" där man hade suttit i första bänk på bion.
  Ingen aning om du har läst Andrej Fursow - "morgonens värld" - Die Welt von morgen. Eller Andre Vltchek - "The West Is Finnished, But Why?
  En hälsning från glesbygdens glesbygd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns oerhört starka krafter som vill ha in oss i Nato. För att vi ska gå med i Nato måste det finnas en fiende och finns det ingen måste man skapa en, Låtsashot orkestrerat från Washington ligger bakom den våg av ryssfobi som drar över västvärlden som en farsot, som mycket väl kan sluta i en showdown"

   Radera
 3. Hej OldWolf

  Då Anders sin vana trogen valde att censurera mitt svar till din kommentar så väljer jag att skriva den här istället. Man kan ju fråga sig varför om Anders nu har så mycket bra på fötterna varför tvingas han då censurera hundratals av mina kommentarer? Jo svaret är att jag fullständigt sopar banan med honom i alla debatter vi har och detta skulle också bli tydligt för alla om Anders inte kunde gömma sig bakom sin censur.

  ”Anders är mästare på att kunna underbygga sina artiklar med fakta och länkar. Där ligger jag själv i lä.”

  Vet inte om detta skall vara a) irroniskt då den som granskar Anders källor finner snabbt att de antingen kommer från statliga källor i länder där graden av demokrati kan diskuteras eller så ger källorna inget stöd till det Anders påstår. För det senare finns många exempel men ett är att Anders använder Aron Lund som källa trots att Aron själv varit mycket tydlig med att det Anders hävdar att Aron har sagt stämmer inte. Eller b) även du precis som Anders är fortfarande i chock över att ert älskade och hyllade Sovjet kollapsade medan USA överlevde och ni kan helt enkelt inte komma över det faktum att socialismen numera är kastad på historiens sophög och nu som någon form av hämd bedriver ni hatpropaganda mot USA.

  ”Lite intressant vore att få veta vilka ohyggliga brott mot mänskligheten som Assad gjort sig skyldig till och dina källor för detta påstående?”
  Det finns mängder med rapporter från organisationer som Amnesty, Human rights watch, Röda korset och Läkare utan gränser tillsammans med flera rapporter från olika FN-organ. Det är ju självklart att alla dessa rapporter kan direkt avfärdas enbart som ”amerikansk propaganda” ungefär som större delen av vänstern under kalla kriget avfärdade alla rapporter från östeuropa om brist på demokrati, mänskliga rättigheter, ekonomisk missär och att folk även mördades om de försökte fly, enbart som ”kapitalistisk propaganda”. När muren sedan föll och verkligheten kom i kapp vänstern tvingades många också göra avbön bakom mer eller mindre dåliga bortförklaringar och numera är det som tur är nästan ingen som längre förnekar förtrycket i den före detta kommunistiska delen av världen.

  Sedan tror varken Anders eller jag att allt var rosenrött i Syrien. Men det var e stat med religionsfrihet, där var och en kunde utöva sin religion.

  Förstår inte riktigt vad detta har med saken att göra. Många länder, inklusive diktaturer har haft och har religionsfrihet. Skulle nästan säga att förutom några muslimska diktaturer i Mellanöstern och Nordafrika så råder det religionsfrihet idag i större delen av världen. Dessutom är väl knappast religionsfrihet den rättighet som flest människor eftersträvar. Jag skulle gissa på att betydligt fler uppskattar demokrati, yttrandefihet och respekt för mänskliga rättigheter som betydligt viktigare än religionsfrihet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte svara för vad Anders gör och det är tråkigt om han censurerar debatten.
   Jag har heller inte kollat Anders alla källor, men jagg hittar mycket nyttig information hos honom, som man inte hittar i MSM, som verkar vara din huvudsakliga informationskälla.
   Flera av de rapporter om Assad som du hänvisar till håller inte vid en närmare granskning och utgör inga bevis för att det som påstås har hänt. Alla som flyr har med sig en historia, sann eller påhittad för att få stanna i det nya landet, vilket måste sättas in i sammanhanget. Källorna är i flera fall direkta oppositionskällor, t ex White Helmets skådespelare.
   Sedan tror jag religionsfrieht är väldigt viktigt i Syrien, eftersom det alternativ dina vänner i USA erbjuder är islam och sharialagar

   Radera
 4. OldWolf du kan naturligtvis inte svara för vad Anders gör men jag ville förklara för dig varför mitt svar uteblev på Anders blogg. Själv är jag en stark förespråkare av en fri debatt och emot alla typer av censur. Därför tycker jag det är hyckleri det som Anders sysslar med när han på bloggen hävdar att han är för en fri debatt och beklagar sig när hans åsikter inte kommer fram när han samtidigt sysslar själv med en omfattande censur och på sin blogg på alla sätt motarbetar en fri debatt.

  Det är sant att mycket av den information som Anders publicerar hittar du inte i massmedia. Det kan ju då bero på två saker antingen a) informationen är irrelevant och/eller felakting eller b) i en global konspirationsteori har all massmedia i västvärlden gått samma i syfte att dölja sanningen för dess medborgare. Vilket av dessa alternativ som sedan är korrekt får var och en ha sin egen åsikt om.

  När det gäller alla rapporter om den syriska regimens brott mot mänskligheten fårstår jag om din och Anders världsbild gör det omöjligt att ta in denna information. Dock är jag övertygad om att dessa övergrepp som rapporteras är korrekta. Även utan dessa rapporter hade jag varit övertygad om att så hade varit fallet för det är helt enkelt så här diktaturer jobbar. De förföljer sin befolkningen, de fängslar, torterar och mördare alla motståndare som kan tänkas utmana dem om makten. Att det sedan som motargument till detta finns folk som hävdar att Al-Assad är demokratiskt vald och ingen diktator är bara tragiskt. Nu är iochförsig dessa människor samma som också hävdar att det inte fanns några diktatuer i östeuropa under kommunistttiden och att nordkorea är det mest demokratiska landet i världen så dessa människor och deras åsikter kan man ju lämna helt utan avseende.

  SvaraRadera
 5. Tack för ditt inlägg. Vi delar inte uppfattning i denna fråga och har helt olika världsbild. Du är en försvare av ett land som varit i krig i en eller annan form sedan WII. Ligger bakom det mesta onda i världen, men med hjälp av informatörer, pengar och köpt media får man hållas.
  Jag utgår från att u med kritiska ögon läst alla "oberoende" rapporter om Syrien, vilket jag gjort.
  Jag är inte kommunist, inte ens vänster, men jag har två ögon att se med och två öron att lyssna med. 35 år som journalist av den gamla skolan har gett mig ett kritiskt tänkande och en vilja att veta vad som verkligen händer bakom all köpt inormation.
  Jag läser som pensionär dagligen det mesta som skrivs och sänds om Syrien på nätet, både alternativ media och MSM från väst och öst och tror mig därmed ha fått en ganska klar bild av vad som händer. Till skillnad från dig tror jag inte en massa, utan anser mig veta.

  SvaraRadera
 6. Ursäkta sent svar men var utomlands och då verkade det inte som det gick att kommentera.

  OldWolf om du trots allt du hävdar att du läser och hör fortfarande inte är medveten at Al-Assad har begått grova övergrep precis som alla andra diktaturer också gör, ja då är jag tyvärr ledsen att behöva upplysa dig om att det du anser dig veta stämmer inte. Om al-Assad nu är så god som du vill påstå så borde ju de Syriska flyktingarna fly till hans delar av Syrien istället för som nu lämna Syrien helt vilket milljoner har gjort.

  Att du sedan skriver att jag skulle vara försvarare av USA visar på den kritik som jag från första början fört fram mot både dig och Anders där ni delar in världen i svart och vitt, gott och ont utan möjlighet att se förbi detta. Jag har i mina kommentarer här hos dig inte försvarat USA och det gör jag i princip heller aldrig för USA har gjort och gör mycket som är värt att kritisera dem för. Däremot drar jag automatiskt inte en slutsats att bara för USA gör fel så måste deras motståndare automatiskt göra rätt. Jag kritiserar USA när de gör fel på samma sätt som jag kritiserar Syrien när de gör fel. Detta gör att jag får en nyanserad världsbild vilket tyvärr både du och Anders saknar.

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.