onsdag 25 mars 2015

Varför ingen kritik mot regimen i Kiev?


Den 11 februari undertecknades en överenskommelse i Minsk mellan Ukraina och separatisterna i Donetsk och Luhansk. Detta skedde under överinseende av Tyskland, Frankrike och Ryssland, efter personligt engagemang av Merkel, Hollande och Putin. Avtalet har kallats Minsk2 och kan läsas i sin helhet här. Förhoppningen var att detta skulle få slut på striderna, som dödat minst 6000 personer, varav många civila. Avtalet visade också på vilka steg som skulle tas för att ge separatisterna ett ökat självstyre inom Ukraina.
Tyvärr visar det sig att regeringen i Kiev inte har för avsikt att leva upp till avtalet. Ännu har man inte gjort det på en enda punkt, trots att det finns en tydlig tidsplan, som man själva varit med och godkänt. Vad värre är, beskjutningen av civila mål i och runt Donetsk har fortsatt. Här om dagen dödades enligt uppgift två små barn.
Kievs oppstruktion mot att leva upp till avtalet har minst sagt irriterat Ryssland. Utrikesminister Lavrov har vid upprepade tillfällen sagt till Merkel och Hollande att sätta press på Kiev. Något sådant har inte setts och denna vecka hoppas Lavrov att man ska kunna träffas och diskutera frågan i ett fyrpartsmöte.
Minsk2 följde som alla förstår på Minsk1 från i september förra året. Både gångerna har Kiev gått till förhandlingbordet efter svåra militära nederlag.

Inga krav
Under hela konflikten verkar Kiev ha ett carte blanche från EU och Nato. Jag har inte sett en enda tillstymmelse till kritik. Man har utan vidare tillåtits att bomba civila mål, sjukhus, skolor, daghem, förstöra infrastruktur och fabriker, Man har dessutom använts sig av förbjudna vapen. Man ska dessutom ha i minnet att Kiev är anfallare och separatisterna försvarar sig.
Mer märkligt, eller inte, är att man har sett detsamma från västerländsk MSM, inklusive de svenska, där Dagens Nyheters Peter Wolodorski och Sveriges Radios Maria Persson Löfgren intar ledande roller.
Till skillnad från Israel i Gaza, så dödar Kiev sitt eget folk, sina egna medborgare. Men kanske är förklaringen att Kiev ser på ryssar på samma sätt som Israel ser på araber?
Om EU från början satt krav på Kiev att lösa konflikten med oblasterna i öst med förhandlingar, hade aldrig detta helt onödiga krig utbrutit. Eller om man sett till att överenskommelsen från 21 februari hållits. Nu kom att stå bakom en statskupp och störtande av en demokratisk, om än korrumperad, vald president, men sitt främsta väljarstöd i östra delarna av landet.
Vår statsminister Stefan Löfve´n gjorde nyligen ett statsbesök i Kiev. Han hade inga krav eller kritik med sig, bara 800 miljoner att stoppa i det svarta hål som utgör Ukrainas ekonomi.
Ukraina är Europas mest korrupta land. Det ligger på 142 plats i världen av de 175 länder som listas av Transparacy Organistation.
Korruptionen var en av anledningarna till att många ukrainare protesterade på Maidan. Man vill komma tillrätta med denna och bryta oligarkerna makt. Det som skedde var att man bytte en oligark mot en annan. När den av regeringen utsedda granskningsnämnd förbjöds denna att granska de nya makthavarna. När denna ändå hittade miljonsvindel ända upp regeringschefsnivå, sparkades chefen för komissionen.
Landet som älskar att föra krig tusentals mil från den egna gränsen, USA, verkar var det land som mest uppmuntrar Kiev till fortsatt krig tillsammans med sina lakejer i Nato, Storbritanien och Kanada. Det blir nästan skrattretande att USA anser Venzuela vara ett hot mot nationens säkerhet, samtidigt inte förstår att Nato i Ukraina anses som ett hot i Ryssland-
Av någon märklig anledning verkar man inte ha fattat när Putin talar klarspråk. Ryssland tänker inte låta Kiev ta Donbas med våld. Eller också har man det och låter oskyldaga soldater och civila dö helt i onödan.
Inte heller verkar man vara rädd för WW3. Jag är rädd för ett nytt storkrig och undrar varför så många drömmer om ett Sverige i Nato. Denna krigsallians har inte försvarat ett enda Nato land men bedrivit krig mot suveräna stater som inte utgjort något hot mot något Nato-land,
Ryssland är inte heller något hot om man slutar provocera henne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.