lördag 28 februari 2015

Vem sköt Boris Nemtsov?


Sent på kvällen igår, 27 februari, mördades den ryske oppositionspolitikern Boris Nemtsov på öppen gata när Kreml i Moskva. Han sköts från nära håll med fyra skott. Nemtsov var kanske president Vladimir Putins hårdaste kritiker. Det gällde kriget i Ukraina och det gällde OS i Sochi. När det gäller Sochi medverkade han i en omfattande rapport om korruptionen i samband med byggande av arenor och infrastruktur.
Vem som mördade Nemtsov vet bara mördaren och dennes eventuella uppdragsgivare och naturligtvis media i väst och opinionsbildare med ryssfobi. Det behövs naturligtvis inga bevis för att veta att det är elake Putin som ligger bakom, precis som när det gällde den tragiska nerskjutningen av passagerarplanet MH17. Jag utesluter inte att de kan ha rätt, men tvivlar ändå av flera anledningar. Vi får ändå utgå från att mordet vara politiskt och inte ett simpelt rånmord. I mitt resonemang brukar jag alltid fundera på vem som har mest att vinna och vem som har mest att förlora?

Utgjorde Boris Nemtsov ett politiskt hot mot Putin? Putin har idag ett förtroende bland 85% av befolkningen. Det gör att oppositionen arbetar i motvind. De ekonomiska sanktionerna har inte fått folket att vända sig mot sin ledare. Tillsammans med vad man upplever som Natos aggression och kriget o Ukraina har snarast gjort att man sluter upp bakom honom, vilket inte är ovanligt när ett land möter en yttre fiende.
Detta är i sin tur inneburit att oppositionsledare som Nemtsov och Navalny görs större i väst än de egentligen är. Båda har dock ett stort stöd i väst, både bland politiker och i media.
Mot denna bakgrund ställer jag mig frågan vad Kreml hade att vinna på att mörda Nemtsov. Han utgjorde knappast det politiska hot, som gör det värt att ta den skitstorm som man visste skulle komma och som vi redan ser.
Att det finns en utbredd korruption i Ryssland, som ett arv efter oligarkerna glad 90-tal under Jeltsin, är ingen hemlighet. Att många skodde sig på OS i Sochi är också ganska uppenbart. Kunde Nemtsov ha skaffat sig mäktiga fiender inom näringsliv och maffia? I så fall är det ett tänkbart alternativ.
Boris Nemtsov

Precis som i övriga tidigare östländer har framfört allt USA pumpat in stora pengar genom olika NGO:s (Non Government Organistations) och NED (National Endowment for Democracy) för att införa västerländska värderingar och demokrati, eller om man så vill underminera länderna och anpassa dem till EU och Nato. Vi vet att sedan Sovjetunionens fall pumpade man in $5 miljarder bara i Ukraina. I Ryssland är beloppet mångdubbelt större och har blivit vagel i ögat på Kreml, vilket gjort att kontrollen över dessa har ökat och hårdnat.
Precis som i Irak, Libyen, Ukraina och Syrien finns det en uttalad vilja till regimskifte i Ryssland från framför allt USA och deras trogne vapendragare UK.
Jag skrev i går en artikel om skotten på Maidan för ett drygt år sedan och vi vet hur lite människoliv är värda. Vi vet USA:s inflytande och direkta medverkande till regimskiften i Irak, Libyen, Ukraina och ansträngningar att genomföra det i Syrien.
I Ryssland har man inte haft någon större framgång, trots provokationer och sanktioner. I morgon hålls en demonstration i Moskva av oppositionen. Boris Nemtsov var en av ledarna och initiativtagarna. Det har varit svårt att få någon större uppslutning vid tidigare demonstrationer.. Vi får se hur det blir nu efter mordet. Kan det vara en tändande gnista till ett Maidan i Moskva? Var Nemtsov ett offer?

Jag vet naturligtvis lika lite som ni andra som läser detta. Ser bara att det finna andra som har mer att vinna än Kreml. Mordet kommer också i en tid när vapenvilan i Ukraina kan ha en chans, trots allt skrammel från USA och UK.

Paul Craig Roberts frågar sig om mordet var en propaganda attack mot Putin Han för fram ytterligare ett tänkbart alternativ, att mordet utfördes av ryska nationalister som såg Nemtsov som en agent för Washington.5 kommentarer:

  1. Wolfen,, klok som alltid :)

    SvaraRadera
  2. Klokt och en välbehövlig oas där fler borde stanna upp vid innan de kör vidare i de uppkörda spåren där allt redan är klappat och klart och artiklarna verkar legat färdiga och Bildt m.fl tydligen har alla fakta.

    SvaraRadera
  3. Der ska mycket till för att mördarna ska åka fast. Det är ju inte den enda oppositionspolitikern i Ryssland som blivit mördad och där mördarna aldrig ställts inför rätta. Man kan ju undra hur det kommer sig?

    SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.