söndag 26 januari 2014

Fallet Assange samlar bara damm


Advokat Svante Thorsell har skrivit en utmärkt debattartikel i GB, "Fallet Julian Assange drivs av prestige". Det är bara ett fel, något fall drivs inte, utan har legat och samlat damm i en bokhylla hos Marianne Ny sedan åtminstone 2011.
Thorsell beskriver detta som en rättsskandal i paritet med "Fallet Quick" och Gammelvargen är beredd att hålla med, även fallen har få likheter i övrigt. Han skriver:
"Assangefrågan, Quickmålen och de kidnappade egyptierna har likartade egenskaper. De präglas av prestige, främst av jurister. Jurister som ifrågasatts och försöker rädda sig från nederlag på bekostnad av den rätt de är satta att tjäna snarare än härska över. Ibland till och med i juristlivets slutskede med pensionen inför dörren. Rättsstatens styrka är att den just tål att det felas, men kräver att det rättas där så har skett."
En annan jurist, före detta kammaråklagare Rolf Hillegren, skrev på SVD Brännpunkt att det är dags för Sverige att avsluta fallet Assange. Han hävdar att riksåklagaren på eget initiativ bör (ex officio) upphäva beslutet om återupptagande av förundersökningen, häva häktningsbeslutet och återkalla arresteringsordern.
Enklare vore förstås att han sparkade Marianne Ny i häcken och beordrade henne att åka till London och få det hela överstökat.
Något Gammelvargen inte kan få ur sitt huvud är tystnaden hos gammelmedia. SVD öppnade frågan för debatt, men missade att göra en journalistisk uppföljning genom att prata med riksåklagaren och Marianne Ny. Detta anser jag vara ett journalistiskt självmål
Att Expressen och Aftonbladet skulle göra det faller på sin egen orimlighet. Thomas Mattssons och Oisin Cantwells uttalade hat mot Assange är allt för välbekant.
Jag skrev om skrivbordshjälten Cantwell  här. Thomas Mattsson har ju haft hybris om Assange och Wikileaks. Bl a har jag frågat mig om Mattson har "Assange-komplex".
En gemensam nämnare för fallet Quick och Assange, är advokat Klänning, Claes Borgström.
Han sprang ut i media och grät vilket lidande Julian Assange åsamkat hans klienter. Den som orsak detta lidande var Marianne Ny med sitt åsnelika beteende. Varför agerar inte han för att fallet ska bli avslutat, inte minst för hans klienters skull.

Det hade varit hederligt av Claes Borgström att kritisera den som skall kritiseras, nämligen Marianne Ny! Någon hederlighet från det hållet är inte att förvänta sig.  
Det påstådda brottet ägde rum 2010. Vi skriver nu 2014. Nån jävla ordning måste det vara! Vilken redaktion vågar ta den kastade handsken och prata med riksåklagaren och Marianne Ny? Ärendet måste få ett slut, vilket det borde fått redan 2010, när åklagaren Eva Finné konstaterade att brott ite har begåtts.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.