söndag 3 februari 2013

Säters väggar fulla av prestige


I veckan kom det väntade beskedet att Sture Bergwall beviljats resning i för de tre kvarvarande morden. Med tanke på vad som hänt tidigare, är det osannolikt att någon åklagare kommer att att väcka nytt åtal. Sture Bergwall är därmed friad och oskyldig till alla de mord han tidigare dömts för. Sedan får Kwast, Penttinen, Gubb-Jan, Lambertz och Borgström skrika hur högt de vill. Ingen lyssnar!
Nu kommer allas blickar att riktas mot Säter och dess presigefyllda väggar. Man hade nu kunnat visa att man är ett modernt sjukhus och inget gammal sinnessjukhus. Men man tog inte chansen.
I princip samtidigt som resningen beviljades, förordade Säters läkare i en förhandling i förvaltningsrätten att Bergwall ska vara kvar inom sluten vård framöver. Enligt Säters överläkare Vladislav Ruchkin är den psykiatriska bedömningen av Bergwall oförändrad sedan 70-talet då han enligt ett utlåtande ansågs lida av ”grav perversitet i form av pedofili med sadistiska drag”. Ruchkin menar också att det fanns sexuella komponenter och fantasier med i det bankrån Bergwall begick 1990. (SVD)
Nu är det inget nytt, utan följer gamla ingrodda, prestigefyllda spår. Det blir därmed kanske lite mer förklarligt varifrån Göran Lambertz fått sina idéer från.
I en debattartikel förra året tog  Lambertz fasta på samma utlåtande:
"Innan man betraktar Sture Bergwall som en osannolik sexmördare bör man betänka att han tidigare hade begått flera sexuella övergrepp mot pojkar och knivhuggit en person som nästan avled av skadorna. Av läkare har han bedömts lida av ”höggradig sexuell perversion av typen pedofilia cum sadismus” och vara ”under vissa förhållanden utomordentligt farlig för annans personliga säkerhet till liv och lem”. (DN)
Det han inte nämner är att nämnda utlåtande överklagades till Socialstyrelsen, vars expert, professor Yngve Holmstedt, underkände det. Tingsrätten gick på Socialstyrelsens linje i sin dom 1970 och kastade Otto Brundins utlåtande i papperskorgen.
– Det är märkligt att man efter åratal inte gör sig omaket att läsa domen från 70-talet., säger psykiatern Ulf Åsgård som tidigare arbetat inom polisens gärningsmannaprofileringsgrupp.
Han menar också att diagnosen av Bergwall som pedofil är felaktig, istället är det något som kallas för hebefili som är en korrekt benämning. Hebefili innebär att man har ett sexuellt intresse för unga män medan pedofili är ett intresse för prepubertala barn.
– Det är närmast bedrägligt att använda sig av utlåtandet från 70-talet, menar Ulf Åsgård.
Bergwall skrevs ut efter övergreppen på pojkarna och knivskärningen 1977. Kuratorn Anita Stersky skrev i ett utlåtande "att han lärt sig att det inte är tillåtet att leva ut sina drifter och en av de viktigaste orsakerna till att han kunnat kontrollera sina drifter var att han helt slutade med narkotika och sprit. Under tiden 1977 tills han begick bankrånet 1991 begick han inga brott mot minderåriga pojkar, trots att han vistades i frihet.
Och detta trots att han umgicks med yngre pojkar. Han hade också jobb som bingovärd i Grycksbo och levde ett ordnat liv. Det misslyckade bankrånet slog undan benen på honom fullständigt. Enligt expertutlåtande mådde han fruktansvärt dåligt och led av en allvarlig psykisk störning. Han dömdes därför till sluten psykiatrisk vård.. I utlåtande står det ingenting om perversation.".(OldWolf)
Det är också värt att påpeka att när Thomas Quick började erkänna sin mord var han på väg att flyttas ut i samhället. En lägenhet hade ordnats åt honom.
Det är rimligt att Sture Bergwall nu får flytta till en annan klinik och att en ny bedömning av hans mentala hälsa görs förutsättningslöst av nya människor, prestigelöst och utan förutfattade meningar. Därmed skulle en mer än tjugoårig rättsskandal få sitt slut.
I nästa vecka kommer Falu tingsrätts beslut i fallet. Undrar hur mycket prestige som finns i de väggarna?

3 kommentarer:

 1. Du har skrivit så jäkla mycket bra om detta, det skulle vara bra att samla dem under någon meny eller liknande så det är lätta att hitta. Saker "glöms" bort och sen när man vill gå tillbaka så är det kanske långt tillbaka i tiden och svårt att hitta det man specifikt sökte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bra idé. Skulle göra det lättare för mig själv att hitta det jag skrivit tidgiare också. Får kolla upp hur man kan göra detta.

   Radera
 2. Läser din blogg med stort intrersse,,följer Stures kamp mot det svenska rättsväsendet och vi bara säga att du skriver förbaskat bra,,kopierar vissa av dina texter och lägger ut på facebook,,hoppas det inte gör något,,ser givetvis till att det framkommer att det är du som skrivit texten.
  ha en bra dag,,thomas skogman

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.