söndag 24 februari 2013

Allvarlig kritik mot behandlingen av Donia


I maj förra året skrev jag om Donia Hassan. Hon blev bara 15 år och dog ensam i sin säng när fostermamman var på Jägersro. Redan då skrev jag om de allvarliga omständigheterna kring den unga flickans död. Nu riktar socialstyrelsen allvarlig kritik mot Simrishamns kommun:
Tvingades vara på sina rum
''Flickan har reagerat på att barnen måste vistas på sina rum när familjehemsföräldrarna inte är hemma. Nämnden har nöjt sig med förklaringen att detta sker därför att det förekommit att barnen har hamnat i konflikter med varandra när de är lämnade ensamma på kvällen trots att det i Attendos avtal med förstärkt familjehensvård ingår att en vuxen ska vara hemma på heltid och att det endast ska finnas ett barn placerat."
Det var bara två kontakttillfällen
''Nämnden har endast haft kontakt vid två tillfällen med flickan och har inte haft kontakt med eller besökt familjehemmet under flickans sjukdomstid. Socialstyrelsen vill uppmärksamma nämnden på vikten av att ha en regelbunden kontakt med det placerade barnet och även genomföra enskilda samtal med den unge. Avsaknaden av en regelbunden kontakt har resulterat i att ingen utomstående har haft kännedom om flickan hälsotillstånd och vårdbehov."
Ingen möjlighet att följa vården
''Socialstyrelsens granskning visar att nämnden har brustit i sin skyldighet att dokumentera information som har berört flickan. Det har därmed saknats möjlighet att följa vården på ett överskådligt sätt i flickans journal. Detta är en brist som föranleder allvarlig kritik."
Bristande ansvar i familjehemmet
'' Familjehemmet har i sitt uppdrag ansvar för att vid akuta situationer vidta nödvändiga åtgärder utan dröjsmål. Av hälso- och sjukvårdens dokumentation framgår att familjehemmet endast vid ett tillfälle, den 10 april, har haft kontakt med hälso- och sjukvård. [...] Det är allvarligt att flickans behov av vård inte har tydliggjorts för nämnden. Detta då det kliniska förloppet innan flickans död inneburit symptom som borde lett till förnyad sjukvårdskontakt."
Donias mamma Annina Karlsson och hennes storasyster polisanmälde socialnämnden i Simrishamn för vållande till annans död, men deras anmälan lades ner.
- Två åklagare har lagt ner anmälningarna. Polisutredningarna har bara lagts ner, säger Annina Karlsson.(Expressen)
Men socialstyrelsen beslöt ändå att utreda fallet.
- Vi måste ju helt enkelt anstränga oss och jobba så hårt vi kan och se till så att sådant här inte upprepas, säger Roland Persson, socialchef i Simrishamn till TV4 Malmö.
Trots den allvarliga kritiken skulle det förvåna mycket om någon kommer att ställas till svars, trots de allvarliga bristerna hos fosterhemmet och hos tillsynen från kommunen och mellanhanden Attendo Care.
I kommentarerna till mitt förra blogginlägg finns en länk till Astrids Miljö och samhällsblogg. Hon gör en mycket bra sammanfattning av ärendet.
Hennes avslutande kommentar är skrämmande, men förmodligen sann; 
"Om Donia varit en hund så hade det säkert blivit ett åtal. Men nu var Donia bara ett barn, så då finns det ingen som var ansvarig för hennes vård som kan ställas till svars. Nyligen har det i Ystads tingsrätt väckts åtal mot en kvinna som hade för dåligt städat åt sina utställninghundar".
Daddy har också bloggat om fallet:
"Kan man av detta dra någon annan slutsats än att Sveriges lagstiftare anser att barn är mindre värda än hundar? Jag ser inte i alla fall hur man kan dra någon annan slutsats? Gör ni?
Men ni som behöver gratis slavarbetare som ni dessutom får furstligt betalt för av oss skattebetalare kan dock dra lärdom. Ni ser ju hur lätt det är. Bara ring Attendo så får ni ett gäng ungar från närmsta kommun. Ni kan sedan behandla dom precis hur jävligt ni vill, till och med vanvårda dom till döds."

En VD kan ställas till svars för en arbetsplatsolycka 100 mil från hans kontor. Det räcker inte att lova att anstränga sig mera, som det tydligen gör för en socialchef.

3 kommentarer:

  1. Man har inte uteslutit brott när man inte gjort en polis utredning.Men att ta barn från föräldrar kräver inte någon utredning med bevis utan antaganden duger. Så varför förvänta sej något anat nu.

    SvaraRadera
  2. Barnslaveri.Vita Afrika

    SvaraRadera
  3. Länge sedan du skrev något, hoppas att allt är bra?

    SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.