måndag 24 oktober 2016

Omöjligt bestämma ålder enbart på utseendet


I helgen blev det twitterstorm i vissa kretsar. Anledningen var en bild från ett program i TV4 där några elever fick tillfälle att ställa frågor till utbildningsminister Gustaf Fridolin. Anledningen var ett en av elever såg betydligt äldre ut än övriga.
"Yes, vi har hittat ett nytt skäggbarn!" Det var inte att ta fel på det triumfatoriska tonfallet. SD-topparna Kent Ekroth och Jörgen Fogelklou hakade på drevet. Man hade hittat ett nytt ensamkommande flyktingbarn som ljugit om sin ålder. Man kunde ana en nästan sexuell upphetsning.

Hade man sett programmet eller bemödat sig att ta reda på fakta, hade kanske inte upphetsningen blivit så stor. Eleverna som frågade ut Fridolin går i 7 till 9 klass. Fahed Sameer som killen heter är 15 år och två år äldre än de andra pojkarna i programmet. Han är dessutom inte "ensamkommande", utan kom till Sverige med sina föräldrar som 6-åring.(Expressen)
Nu hjälpte väl detta än föga på vissa som "vet" att han är äldre än 15 år. Någon twittrade t o m att han vägde 20 kilo när han föddes och att hans mamma varit gravid i 4 år.
Jag fick frågan om jag vet om han var 6 eller 8 år när han kom till Sverige. Naturligtvis har varken jag eller frågeställaren en aning. Man kan dock undra över varför föräldrarna skulle ljuga om barnets ålder?
Av de artiklar jag läst har ingen tidigare ifrågasatt hans ålder. Om han fått fel ålder är det dessutom i så fall hans föräldrars fel. Uthängningen är ett lågvattenmärke.
Gianluigi Donnadrumma

Det är i det närmaste omöjligt ett bestämma någons ålder enbart på utseendet. Ett bra exempel är AC Milans förstemålvakt Gianluigi Donnadrumma. På bilden bredvid är han 16 år. Nu är han 17.
Människor i denna åldern mognar inte samtidigt. Det räcker att titta i en vanlig svensk skolklass för att konstatera detta. I vissa folk får killarna skäggväxt tidigt, i andra nästan aldrig.

Jag tycker det är viktigt att åldersbestämma de som kommer hit. Vuxna ska behandlas som vuxna och barn som barn. Jag vet också att det finns en hel del fall där man försökt att skaffa sig fördelar genom att utge sig för att vara yngre än man är. Vi har t ex en del aktuella brottsfall där detta förekommit.
Tyvärr finns idag ingen säker metod att fastställa åldern. Alla har en felmarginal och experterna är oeniga om tillförlitlighet. Utger man sig för att vara 17 år och i verkligheten är 25, så faller man nog igenom på de flesta tester, men ju närmare den i flera fall kritiska 18-årsgränsen, desto vanskligare blir det.
Det bästa är ju om man kan kombinera flera olika metoder, både medicinska  och psykosociala för att minska felmarginalen. Detta är naturligtvis omöjligt om man ska göra det i stor skala på alla nyanlända.
Jag har en känsla av att forskningen ligger efter på det här området därför att frågan har inte varit aktuell tidigare i någon större omfattning.

Slutligen det ansvar som ligger på varje användare av sociala medier och sträva efter att hålla sig till sanningen. Det är alltid den som för informationen vidare som är ansvarig. Ju fler följare eller "gillare" man har desto större blir ansvaret. Expressens Niklas Svensson med över 30 000 följare gör avsevärt större skada med en felaktig tweet eller retweet än Gammelvargen med drygt 300.
Jag strävar efter att det jag tweetar eller retweetat är kontrollerat så långt det går. Undviker att föra information från källor jag inte känner till, även om det är frestande ibland. Det finns gott om trollkonton, som frestar oss. Med det sagt så har jag gått på några minor och kan säkert göra det igen. Ju längre man håller på desto mer lär man sig om vilka agendor som finns.

2 kommentarer:

 1. Inte för att jag säger att de gjort det, men det finns flera anledningar till att ljuga om ett barns ålder. Allra helst i Sverige, pengar är ett incitament till exempel, längre tid med barnbidrag, och kanske några regler från försäkringskassan. Ett annat är att barnet kan få börja i ettan och inte känna sig utanför.

  Kunskap om hur man riggar olika system är spridda, och man ska inte bara tro att alla som kommer är obildade fånar. Släkt och vänner som kommit innan kan ge välmenande råd. Växer man upp i vissa områden så hör man såklart en massa saker. När man är klasskamrater pratar man rätt så brett med varandra.

  Men nu säger jag inget om detta fallet.

  Sedan bor ju även en av världens "äldsta" kvinnor i Sverige. Hon är runt 118 år och fick barn vid 70 års ålder. Men enligt hennes dotter är hon ca 30-35 år yngre...

  SvaraRadera
 2. Att det inte skulle finnas de som säger sig vara 16-17 för att bättra sina chanser att stanna är givetvis naivt att tro. Men å andra sidan, hur jävla bra ställe kommer de ifrån trots detta. Sannolikt är deras motvilja att skickas hem väl motiverad oavsett.

  Men det som gör det hela rasistiskt, det är att SD exempelvis pekar ut folk som inte haft ens det skälet att ljuga om sin ålder. Vad har 6 åringar för anledningar att ljuga, eller 10 åringar ljuga om att de är 6? Det handlar inte längre om "rätt skall vara rätt", det är dessa lirare inte intresserade, de kastar skit på folk baserat på den ytligaste möjliga betraktelsen av en människa. En bild, utseende, rasism eller vad de nu kallar sin orsak att döma människor på schabloner.

  Hittils har ingen ertappats, de som gör en sak av detta har att visa ett tydligt och oomkullrunkeligt exempel, annars pratar de skit, annars pratar de om en företeelse så ovanlig att ingen åkt dit.

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.