måndag 25 januari 2016

Vem är på fel sida historien i Ukraina?


Adam Cwejman tar i en ledare i dagens GP upp hur olika "vänstermedia" behandlade revolterna i Egypten och Ukraina och hur fel de fick. Jag avstår från att bedöma vad som skrevs och hur det gick i Egypten, eftersom jag inte är tillräckligt påläst.
När det gäller Ukraina fortsätter Cwejman att upprepa samma ensidiga visa, som sjungits ända sedan demonstrationerna, väpnade upploppen, morden och statskuppen i Kiev 2013-2014.
Att journalister som Åsa Linderborg och Göran Greider betraktade statskuppen i Ukraina med skeptiska ögon var sunt, även om inte USA och Nato-kramare och rysshatar, som t ex Cwejman vill erkänna det.
Konflikterna behandlades med dubbla måttstockar. Linderborg beskrev i en artikel att ett ”monstruöst hyckleri” ägde rum i Sverige gällande Ukraina. ”Russofobin” bestämde enligt henne infallsvinklarna och de som stödde protesterna anklagades för ”revolutionsromantik”. En anklagelse vars ironi inte bör gå förlorad.
Linderborg hånade ”bombliberalerna” som med ”rysskräck” varnade för Rysslands maktambitioner och att Krim låg i skottlinjen (AB 4/3, 2014).
Vad blev resultatet? ”Bombliberalerna” fick rätt och Linderborg helt fel. Bara några månader senare ockuperades Krim av Ryssland. Hotet från Ryssland hade snarare underskattats.

En agendajournalist som Cwejman kan förstås inte erkänna att hela statskuppen i Ukraina var underblåst av krafter i väst. Han kommer inte ens att erkänna att det handlar om en statskupp. I hans värld finns bara fredliga demonstrationer och otäcka poliser. 
När det gäller Krim är det direkt ohederligt av honom att kalla det för en rysk ockupation, utan att nämna att folket på Krim faktiskt röstade för en en anslutning till Ryssland. Samtidigt bör man också komma ihåg att de ryska trupperna redan fanns på Krim på den flottbas, som funnits där sedan lång tid tillbaka.
Ingen av de stora medierna har någon gång talat om att krimborna aldrig velat tillhöra Ukraina. Minst tre gånger tidigare har man via folkomröstningar talat om detta. Senare opinionsmätningar bl a publicerade av Forbes visar att krimborna är glada över att tillhöra Ryssland. Folkets vilja är inte alltid viktigt för den liberala högern Cwejman bekänner sig till.
Mer om Krims frigörelse kan du läsa här: "Krims frigörelse följde internationella regler"
Cwejman är däremot väldigt noga med att tala om hur litet stöd de öppna nazistiska/fascistiska partierna Högra Sektorn och Svoboda fick vid senaste valet. Samtidigt blundar han för vilken politik som de facto förs i Ukraina och hur småpartierna politik tagits över av partierna i regeringskoalitionen. 
"Det finns inga nazister i Ukraina", sa förre utrikesminister och nuvarande rådgivaren till regeringen i Kiev, Carl Bildt. Detta har anammats av t ex Cwejman. 
Namnet Stepan Bandera har lyfts fram som en nationalistisk hjälte i västra Ukraina. Hans rörelse kallades Banderas eller Banderites. Under WW2 organiserade de Ukrainian Waffen SS Galician, Nichtengall, and Roland Divisions. Tillsammans är de ansvariga för 500 000 människors död, främst polacker och judar. Utan tvekan handlade det om folkmord.
Det är alltså dessa massmördare, som tillsammans med OUN (Organization of Ukrainian Nationalists) nu av det ukrainska parlamentet, Radan, erkänts som folkhjältar. (Jerusalem Post).
Mer om nazismen i Ukraina finns att läsa här: "Ukraina erkänner nazister som samarbetade med Hitler"
När det gäller pressfrihet och yttrandefrihet punktmarkeras Ryssland och det är bra. När det gäller Ukraina blundar man med båda ögonen. Att tidningar, TV- och radiokanaler stängs, sociala medier stoppas och journalister fängslas får inget utrymme alls.
Hur många i Sverige har hört talas om Ruslan Kotsaba? Det är en ukrainsk journalist/bloggare, som riskerar 15 års fängelse för att han på Youtube uppmanade sin landsmän att säga nej till att skriva in sig i armén och slåss mot sina landsmän i Donbas. Motstånd mot inbördeskriget är högförräderi i Ukraina.
"Vissa inom vänster missar aldrig ett tillfälle att befinna sig på fel sida historien", skriver Cwejman. Anledningen är kanske att han och hans högerliberaler anser sig ha tolkningsföreträde. När det gäller Ukraina befinner han sig den etablerade ankdammen, men det finns nödvändigtvis inte på rätt sida.

3 kommentarer:

 1. Monstruösa hyckleriet finns där givetvis, han observerade ju mycket riktigt att det har med Trotskisterna att göra.

  Trottarnas tendens att dyka upp överallt förlamar vänsterns förmåga att driva en konsekvent antiimperialistisk politik. Det är medlöpare till Jihadister, kulturnationalister, renodlade nazister inom vänstern som ger skenet av hyckleri. Lustration mot de som bryter enhetsfronten emot fascisterna inom vänstern löser det problemet i ett nafs.

  SvaraRadera
 2. Hatet mot Ryssland och Putin grundar sig i deras motstånd mot globalismen och avskaffandet av nationalstaten! Nato är globalisternas främsta verktyg i denna process men det har visat sig att Ryssland är alldeles för starkt militärt för Nato att ge sig på. ( kriget i Syrien och uppvisningen av ryssarna i Svarta Havet mot krigsfartyget från USA har sänt en obehaglig påminnelse till krigsivrarna) Man försöker i stället med propaganda, ekonomiska sanktioner m.m få ryssarna att ge med sig men det kommer inte att lyckas. Kina och Ryssland som båda är urgamla statsbildningar har en helt annan syn än det internationella kapitalet som vill ha bort gränser och hinder för att berika sig själva ännu mer. Saudiarabien har ruinerat sig själva med att dumpa oljepriset, och vilka som lurade dem att gå med på denna närmast galna politik kan man bara sia om men målet var nog att knäcka den ryska ekonomin. Tillsammans med EU:s sanktioner var det nog tänkt så i alla fall men det fungerar alltså inget vidare. För en propagandist som Cwejman så spelar sanningen eller vilka gangsters man lierar sig med ingen roll, ändamålet helgar medlen. Sen vet ju Cwejman lika väl som alla andra vad det är för skurkar som styr Ukraina och hade man riktiga val där så skulle dessa gangsters sopas bort från makten omedelbart.

  Benny

  SvaraRadera
 3. Det är väldigt viktigt att skrika "håll käften!" numera. Man litar inte på att folk skall stödja ens agerande i Ukraina. Därför har man gång på gång stoppat en dokumentär om Ukraina.

  Skriv på ett upprop för att stödja SVT!
  https://tinyurl.com/jeo9she

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.